Den nye golfen

Torleif Skaland (31) ser en helt klar sammenheng mellom golf og flygende tallerkener.

- Nå er det bare jævelhullet igjen.

Det lange gresset er klissvått etter regnskura, sola er på vei ned og snart er det over. Fem menn tar oppstilling på en bakketopp i Muselunden, en grønn park med Sinsenkrysset som nærmeste nabo.

Torleif Skaland henter opp en frisbee fra veska, tørker den med et håndkle og måler to

trestammer med øya. Bak trærne står metallkurven taus og venter. Reglene er enkle: Få frisbeen oppi på færrest mulig kast. Og det er bare ett hull igjen før resultatet er klart.

- Jeg har grønt kort i vanlig golf også, sier Torleif.

- Men det er ingen tvil om hva jeg liker best.

Den oransje plastskiva forlater hånda og svever i ei slak bue mellom trærne. Og hvis du lurer: Nei. Den er helt klart ikke kjøpt på nærmeste bensinstasjon. Det handler tross alt om golf.

- Halvannen time tidligere på kvelden står 14 unge menn klare til den ukentlige runden tirsdagsgolf. De deles opp i mindre grupper, utstyres med scorecard og begynner på ulike hull. De som vil, legger en tier i den uhøytidelige ace-potten; den første som sender brettet i kurven på ett kast, får cashe inn.

Frisbeegolf: Torleif Skaland putter på hull nummer seks i 
Muselunden i Oslo. Medspiller Magne Valen-Senstad venter på tur. I boks: Magne Valen-Senstad og Espen Møkkelgjerd plukker brettene sine ut av kurven og er klare for å angripe neste «hull». Kurvene er laget etter internasjonale mål og koster rundt 3000 kroner stykket. Foto: Siv Seglem
Frisbeegolf: Torleif Skaland putter på hull nummer seks i Muselunden i Oslo. Medspiller Magne Valen-Senstad venter på tur. I boks: Magne Valen-Senstad og Espen Møkkelgjerd plukker brettene sine ut av kurven og er klare for å angripe neste «hull». Kurvene er laget etter internasjonale mål og koster rundt 3000 kroner stykket. Foto: Siv Seglem Vis mer

Utkaststedene er markert på kart og bilder på klubbens nettsider, det samme gjelder reglene for straffepoeng dersom brettet lander på gangstier, over gjerdet til barnehagen eller ute på veien.

- Denne banen er åpen og relativt enkel, og passer ypperlig til nybegynnere, sier Espen Møkkelgjerd (24) fra Stovner og sender av gårde et brett med skremmende presisjon mot målet - over 120 meter unna.

Forklaringen følger: Espen ble Europa-mester i fjor, har drevet på i ti år og trener to timer hver dag.

- Dette er et lite miljø, det er åpent for alle - og det er typisk at de beste ikke har noe i mot å gå en runde med ferskinger, skyter Torleif inn.

- Her har ikke folk hemmeligheter for hverandre. Er du fersk og spør om tips, får du svarene du trenger.

I Muselunden er det ett spørsmål som går igjen, og det kommer fra folk som rusler tur i parken: Hva er de metallstativene som dukket opp her i fjor høst? Rådyrfôringsbrett? Radongass-utslipp? Eller noe å legge hundeposen oppi?

- Vi har allerede fjernet en hundepose fra kurven, og skal sette opp et informasjonsskilt for å forklare hva de ser, smiler Torleif.

Muselunden er en av ni norske baner for frisbeegolf, og drives av klubben som Torleif var med på å starte i fjor. Frisbeegolf er smått i Norge, men ikke noe nytt fenomen. I USA ble den første turneringen holdt for rundt 40 år siden; i Norge ble de første banene bygget på 80-tallet. Bare i Stockholm by er det nå minst 12 baner i parker og friområder - og flere er på vei.

- Det geniale med frisbeegolf er at hvem som helst kan gjøre det overalt, uten dyrt utstyr. Selve brettene koster rundt 150 kroner stykket, og du trenger strengt tatt ikke flere enn

tre-fire forskjellige, bedyrer Torleif.

Selv har han den spesialkonstruerte frisbeegolf-bagen smekkfull av fargerike utgaver, slik det fort blir når herrer henfaller til spesialinteresser. De kommer godt med på det Espen kaller «jævelhullet». Golferne henter opp sine favorittbrett. Noen vil ha de litt tyngre,

noen vil ha en annen profil, alt handler om hvordan de skrur seg gjennom lufta. Men det er et vrient hull. Skivene må mellom trærne først, noen bommer og må kaste seg tilbake, men de fleste gliser godt av egne generaltabber.

Klubbkasserer Tore Birk rister på lomma i bagen. Det skrangler. Det er 150

kroner i småpenger der inne. Tore gliser.

- Jaja. Det ser ikke ut som om noen stikker av med ace-potten i dag heller, gitt.

Stæsj! Du trodde kanskje ikke at det fantes spesialbager for frisbeegolfere? Tro om igjen.
Våtdrakt: Gresset er vått og kaldt, skoa er våte og kalde, mens spesialsokkene i neopren er våte og varme.
Tørre tall: Resultatene noteres flittig underveis. Neste dag kan alle se på nettsidene hvem som slo hvem.