STORTALENT: Ebba Andersson (t.h.) tok både sølv og bronse bak Charlotte Kalla under det svenske mesterskapet i vinter og spås som den neste store langrennsstjerna. Nå utfordrer hun og resten av de svenske talentene de norske. Foto: Robert Nyholm / TT kod 11435
STORTALENT: Ebba Andersson (t.h.) tok både sølv og bronse bak Charlotte Kalla under det svenske mesterskapet i vinter og spås som den neste store langrennsstjerna. Nå utfordrer hun og resten av de svenske talentene de norske. Foto: Robert Nyholm / TT kod 11435Vis mer

Den nye Kalla og Sverige utfordrer den nye Northug og Norge: - Russerne ville ikke

Dette er langrennssportens neste stjerner.

(Dagbladet): Duellene mellom Norge og Sverige i langrenn går aldri av moten. Prestisjen er på ingen måte bare forbeholdt duellene mellom Charlotte Kalla, Marit Bjørgen, Petter Northug, Calle Halfvarsson og de etablerte stjernene.

Prestisjen bygger seg tidlig opp, blant annet i juniorverdensmesterskap. I sommer skal relasjonen styrkes ytterligere når Sveriges og Norges juniorlandslag møtes 20-24. juli i Idre i Dalarna.

Det er svenskene som utfordrer de norske talentene, skriver det Svenska Skidförbundet i en pressemelding med tittelen «Sverige utmanar Norge i Idre». Den norske troppen tar utfordringen på strak arm.

- Vi gjør det for å få god internasjonal matching også om sommeren. Sverige er nærmest oss på juniornivå, kanskje bortsett fra russerne, men russerne ville ikke, forteller Norges svenske juniorlandslagstrener Anders Byström til Dagbladet.

- De russiske juniorene ønsker ikke å møte dere? Hvorfor ikke?

- Vi har spurt dem og invitert flere nasjoner til å møtes på samlinger, men russerne har ikke takket ja. De har sikkert et eget opplegg de vil kjøre fullt ut.

HERJET SOM JUNIOR: Petter Northug markerte seg tidlig som et unikt langrennstalent. Det samme gjør nå Vebjørn Hegdal. Foto Primoz Lovric / SCANPIX .
HERJET SOM JUNIOR: Petter Northug markerte seg tidlig som et unikt langrennstalent. Det samme gjør nå Vebjørn Hegdal. Foto Primoz Lovric / SCANPIX . Vis mer

De kommende stjernene

Byström trente det svenske juniorlandslaget tidligere og kjenner godt til likhetene og forskjellene mellom det norske og svenske laget.

Sverige har det største talentet på jentesiden i 1997-modellen Ebba Andersson, som tok gull under junior-VM i vinter og som sammenlignes med Charlotte Kalla.

- Spesielt Ebba Andersson er lovende og omtales som den nye Charlotte Kalla. De svenske juniorjentene er meget gode og omtrent jevngode med de norske. Sverige vant jo stafetten i junior-VM foran oss, sier Byström.

På guttesiden er det derimot en nordmann som skiller seg ut: 1998-modellen Vebjørn Hegdal. Stortalentet var en del av det norske stafettlaget som tok gull i junior-VM, selv om de fleste av konkurrentene var to eldre. Den forrige som hevdet seg så bra i så ung alder var Petter Northug.

- Vebjørn er et ekstremt talent. Han er det største talentet på mange år. Han var med på det norske stafettlaget som tok gull i junior-VM, to år yngre enn de fleste andre. Så vidt jeg kan huske er han den første som har klart det i så ung alder siden Northug. I likhet med Northug sprenger Vebjørn grenser, mener juniorlandslagstreneren,

Derfor tar Sverige ut flere løpere enn Norge

Mens Sverige har 16 utøvere på juniorlandslaget, åtte av hvert kjønn, har Norge 12 juniorlandslagsløpere, fordelt på seks gutter og seks jenter.

- Hvorfor har svenskene plass til flere enn Norge?

HERJET: Charlotte Kalla slo blant annet Therese Johaug i junior-VM i 2007. Nå omtale Ebba Andersson som den nye Kalla. Foto: Primoz Lovric / SCANPIX
HERJET: Charlotte Kalla slo blant annet Therese Johaug i junior-VM i 2007. Nå omtale Ebba Andersson som den nye Kalla. Foto: Primoz Lovric / SCANPIX Vis mer

- Det var tolv utøvere på juniorlandslaget da jeg var svensk trener, men de to siste årene har de økt til 16. De vil gi flere et tilbud, men i Norge har vi så mange andre gode miljøer og kretser at det ikke er nødvendig i samme grad. Da er det bedre å spisse satsingen på disse tolv og prioritere kvalitet fremfor kvantitet.

Martina Höök er landslagstrener for det svenske juniorlandslaget og er blant initiativtakeren til denne norsk-svenske sammenkomsten.

- Det blir fokus på høyintensiv trening der utøverne får utfordre hverandre og måle seg opp med hverandre. Det blir fire hardøkter på fem dager, forteller Höök.

- Det er ingen hemmelig at Norge er veldig dyktige og har vært det i lang tid. Derfor blir det inspirerende å trene sammen med deres juniorer, sier den svenske landslagssjefen Rikard Grip.

Mener Norge og Sverige nesten er jevngode

Blant de mange hardøktene blir det både økter på rulleski og løping.

- Det er interessant både for oss trenere og for de aktive å trene med andre nasjoner. Sverige og Norge ligger relativt nære hverandre i treningsopplegg og utøvernivå. Derfor vil gjerne opprettholde dette fine initiativet som Norge innledet i fjor, forteller Grip.

Du kan like godt notere deg navnene med en gang. Her er Norges og Sveriges juniorlandslagsløpere:

Norges juniorlandslag - kvinner:

Marte Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag, NTG Lillehammer
Martine Lorgen Øvrebust, Stordal IL
Karianne Moe, Høybråten og Stovner IL
Karoline Simpson-Larsen, Vargar IL
Mathilde Myrvold, Vind IL, Gjøvik/Toten
Martine Engebretsen, IL Heming.

Norges juniorlandslag - herrer:

Petter Stakston, Søre Ål IL/NTG Lillehammer
Herman Martens Meyer, Frogner IL
Thomas Bucher-Johannessen, Fossum IF/NTG Geilo
Vebjørn Hegdal, Larvik Ski
Thomas Helland-Larsen, Fossum IF/NTG Geilo
Jon Rolf Skamo Hope, Hyen IL/NTG Geilo.

Sveriges juniorlandslag - kvinner:

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF
Johanna Hagström, Falköpings SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Moa Lundgren, IFK Umeå
Moa Olsson, Vansbro AIK
Emma Ribom, Kalix SK
Linn Svahn, IFK Umeå
Emma Tahlin, Hudiksvalls IF.

Sveriges juniorlandslag - herrer:

Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF
Fredrik Arnberg, Stockviks SF
Jonas Eriksson, Falun/Borlänge SK
Hugo Jacobsson, Falun/Borlänge SK
Leo Johansson, Skillingaryds FK
Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF
Adam Persson, IF Hallby SOK
Erik Rosjö, IF Hallby SOK.