Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Polens advarsel til Norge

«Den nye Pelé» vraket av polsk 2.-divisjonslag: - Historien er nitrist. Et varsko for Ødegaard

Freddy Adu (27) sprengte alle rekorder som 14-åring og var jaktet av en rekke internasjonale storklubber. Nå er det Adu som er på klubbjakt, men ingen vil ha ham.

VIDUNDERBARN: Freddy Adu var var glohet som tenåring, men har aldri vært i nærheten av å leve opp til forventningene. Foto: AP Photo/Nick Ut
VIDUNDERBARN: Freddy Adu var var glohet som tenåring, men har aldri vært i nærheten av å leve opp til forventningene. Foto: AP Photo/Nick Ut Vis mer

(Dagbladet): Han ble omtalt som «den nye Pelé», ble kalt fotballens Mozart av den brasilianske fotballegenden og signerte drømmekontrakten som gjorde ham til tidenes yngste profesjonelle idrettsutøver i USA.

Freddy Adu var 14 år gammel da han signerte for DC United med en årslønn på 500 000 dollar, i overkant av 4,2 millioner norske kroner. Ingen tjente mer i den amerikanske ligaen. Endelig hadde USA fått sitt vidunderbarn. Adu hadde fotballverden for sine føtter og kunne velge og vrake i tilbud.

Alle ville ha ham.

- Han er fotballens Mozart. Gud ga Freddy fotballgaven, og om han er forberedt mentalt og fysisk vil ingenting stoppe ham, uttalte Pelé om vidunderbarnet.

Fortsettelsen var nitrist. Nåtida er enda verre.

Nå vil ingen ha ham.

Selv ikke det polske andredivisjonslaget Sandecja Nowy Sacz, som - etter det Dagbladet blir fortalt - valgte å vrake Freddy Adu i forrige uke.

POLSK SAMMENLIGNING: Freddy Adu er skrekkeksemplet som Martin Ødegaard må unngå å kopiere.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
POLSK SAMMENLIGNING: Freddy Adu er skrekkeksemplet som Martin Ødegaard må unngå å kopiere. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Vi gjentar: Sandecja Nowy Sacz.

Bunnen er nådd. Dypere enn noensinne.

- Adus agent kontaktet Sandecja Nowy Sacz, som ikke akkurat er noen storklubb. Alle fotballinteresserte i Polen vet hvem han er, og det var nok mange som lot seg friste, men klubben valgte å vrake Adu, forteller Tomasz Czernich, journalist i polsk Eurosport, til Dagbladet.

- Historien er nitrist. Han var verdens største talent. Nå er han bare en turist i Europa. Navnet er stort, men det er ikke noe mer. Det bør være et varsko for alle i Norge som håper at Martin Ødegaard skal bli den nye Lionel Messi.

Eksemplene som gir håp

Czernich forteller at Ødegaard (18) omtrent har vært like mye omtalt i Polen som det Adu (27) var ti år tidligere. Samtidig påpeker han at Ødegaard fortsatt er ung og har alle muligheter til å lykkes.

I Polen har de et et eksempel som gir Ødegaard håp: Landslagsstopper- og Monaco-stjerna Kamil Glik (29) møtte motgang i Castilla og de påfølgende sesongene, men har slått kraftig tilbake i etterkant.

- Glik forlot Real Madrid Castilla i 2007 og dro til Piast Gliwice, før han senere fikk sjansen i Torino og i dag spiller i Monaco. Forrige vinter var selv Bayern München interssert i ham. Det viser at det er mulig å få en strålende karriere selv om man ikke lykkes i sin første klubb, mener Czernich.

NEDTUR: Freddy Adus nedturer ser aldri ut til å slutte. Nå vil selv ikke polske 2. divisjonsklubber ha ham. Foto: NTB Scanpix
NEDTUR: Freddy Adus nedturer ser aldri ut til å slutte. Nå vil selv ikke polske 2. divisjonsklubber ha ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eksemplene på det er mange: Juan Mata, Roberto Soldado, Álvaro Negredo og Juanfran er alle spillere som ikke har blitt satset på i Real Madrid, men har gjort det glimrende i andre store klubber.

Når det gjelder Ødegaard, er han fortsatt bare 18 år og skal etter planen returnere til Real Madrid etter utlånet i Heerenveen. Der er det definitivt fortsatt håp for en eventyrlig karriere.

For Freddy Adu virker imidlertid alt håp å være ute.

Nedtur etter nedtur

Selv ikke Sandecja Nowy Sacz ville ha ham. Heller ikke Bob Bradley og Stabæk hentet Adu etter prøvespillet i 2014. Rekken av nedturer etter gjennombruddet bare vokser og vokser.

Adu ble raskt tidenes yngste målscorer i MLS og sprengte omtrent alle aldersrekorder. I U20-VM i 2007 herjet han så mye at storklubbene lå langflate etter ham. Noe overraskende var det Benfica som klarte å få Adus signatur.

I fire år forsøkte de å få det beste ut av talentet, men etter en rekke utlån ga de opp. Verken i Monaco, Belenses, Aris eller Caykur Rizespor løsnet det for Adu.

De neste arbeidsgiverne viser hva definisjonen på antiklimaks i fotballverden er: Philadelphia, Bahia, Jagodina, KuPS, Kufu-98 og Tampa Bay Rowdies. Klubb etter klubb har blitt skuffet over Adus faktiske nivå.

Derfor vil ikke engang den polske 2. divisjonsklubben Sandecja Nowy Sacz la Adu få en ny sjanse til å slå til i det som ville ha blitt hans 14. klubb.

Adus sjeldne melding

Til sine 384 000 følgere på Twitter skrev han en sjelden melding for noen uker siden. Datoen var 8. februar. Budskapet var dette:

«Wherever I end up next. It'll be with the thought of being somewhere I'll get good competitive games. Been lacking that the last few years.»

Det er en mildt sagt en underdrivelse.

«Attitude is EVERYTHING», skrev Adu videre. Fortsatt drømmer han om å slå tilbake. Men selv om han mener han har riktig holdning og oppfyller Pelés kriterier for suksess, ser ikke den brasilianske legendens spådom ut til å bli en realitet.

- Gud ga Freddy fotballgaven, og om han er forberedt mentalt og fysisk vil ingenting stoppe ham, sa altså Pelé.

Adu har fortsatt ikke gitt opp. Men akkurat nå ser ikke det ut som det er noen som vil ha ham.

I hvert fall ikke den polske andredivisjonsklubben Sandecja Nowy Sacz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media