FORNØYD: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er godt fornøyd med situasjonen i VIF, selv om han er klar på at klubben har mye å gå på. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er godt fornøyd med situasjonen i VIF, selv om han er klar på at klubben har mye å gå på. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Den nye Rekdal er mindre kynisk, mer pedagogisk og positiv til RBK: - Jeg har hatt nok spillere som sutrer

Ny VIF-suksess for Rekdal, men med nye metoder.

• 15.30: VIF - RBK

(Dagbladet): I kveld møtes Vålerenga og Rosenborg til et sjeldent gigantoppgjør i norsk fotball foran en fullsatt Ullevaal Stadion.

Det er lenge siden norsk fotball har sett en tilsvarende storkamp. Vi må omtrent tilbake til Rekdals forrige periode som Vålerenga-trener - som da VIF og RBK kjempet om seriegullet i 2004.

Mye har imidlertid skjedd siden den gang, både med klubbene og med Rekdal.

- Jeg har forandret meg. Den gang spilte vi mer maskinfotball, kriget i senk motstanderne og spilte mer på resultat. Nå spiller vi mer offensivt, ambisiøst og underholdende. Det er villere fotball som i blant gir 5-5- og 4-3-kamper, sier Rekdal til Dagbladet.

VIF scoret 40 mål både i sølvsesongen i 2004 og gullsesongen 2005. Etter 11 serierunder i årets sesong, er Oslo-klubben allerede oppe på 27 scoringer. Rosenborg, som ble seriemestere med 52 mål på 26 kamper i 2004, har også økt målsnittet betraktelig med spinnville 35 mål på 11 opptredener.

- Vi må spille mer underholdende fotball for å få opp engasjementet. Det er viktig for norsk fotball at storklubbene leverer, sier den tidligere landslagsprofilen.

Glad for at RBK er gode Derfor er Rekdal glad for at Rosenborg har gjort det så bra i årets sesong, selv om VIF-treneren har slengt med leppa mot RBK ved flere anledninger tidligere.

- Det er bra at RBK har funnet seg selv igjen. Det gjør Tippeligaen mer interessant, noe som blant annet vi drar nytte av. Jeg håper RBK gjør det bra, men ikke for bra. Vi vil jo gjerne slå dem, sier Rekdal.

I tillegg til mer offensiv fotball og mer positiv omtale av rivalene fra Trondheim, har 46-åringen forandret seg på enda et område siden forrige periode i hovedstadsklubben.

- Kjetil har det samme gode fotballhodet som han hadde i AaFK, men har forbedret seg på det menneskelige og pedagogiske plan, mener Vålerengas Jonatan Tollås Nation.

- Sprer mer trygghet Midtstopperen fikk fart på karrieren med Rekdal som trener i AaFK og har i år blitt gjenforent med suksesstreneren.

- Kjetil sprer mer trygghet nå enn hva han gjorde før. Det er vanskelig å sette fingeren på hva, men for meg er det bare positivt, sier Tollås.

Det er hovedpersonen selv enig i.

- Det er positivt og kjekt at Tollås sier det. Jeg er trygg på at jeg har forbedret meg på de områdene. Hvis du er smart, og det vil jeg påstå at jeg er, så lærer man nye ting hele tiden. Som trener blir man aldri utlært, sier Rekdal.

- Noen spillere er innsatsspillere og må pushes riktig. Så har du mer tekniske og kreative typer som må ha større frihet. Det handler om ulike tilnærminger.

Vil ikke være barnehagelærer Rekdal er opptatt av at spillerne selv må ta ansvar.

- De som sutrer hele tiden, vil aldri lykkes. Jeg har hatt nok av dem. De skylder på treneren for at de ikke fungerer. Så kommer det en ny trener, og den samme leksa gjentar seg. Spillerne må stå opp for klubben. Det handler om kultur, og den kulturen begynner å bli bra i VIF, selv om Gjøvik-kampen er et unntak, sier VIF-treneren.

- Vi må få spillerne til å ta ansvar selv. Vi trenerne må slippe å være barnehagelærere og gå å passe på, illustrerer Rekdal.

- Så i stedet for å være barnehagelærer er du mer som en foreleser på en høyskole?

SUKSESS: Kjetil Rekdal er nok en gang i ferd med å gjøre Vålerenga til et topplag. Men denne gang bruker han andre metoder enn ved forrige periode i VIF. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SUKSESS: Kjetil Rekdal er nok en gang i ferd med å gjøre Vålerenga til et topplag. Men denne gang bruker han andre metoder enn ved forrige periode i VIF. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Hehe, nå begynner det å bli avansert. Men poenget mitt er at vi skal gi gode, presise instrukser og komme med konstruktive innspill i stedet for å passe på dem.

Vil bli best i Norge Vålerenga-sjefen har tatt skalpen på Rosenborg en rekke ganger tidligere og er klar på at de må angripe serielederne fra Trondheim når de gjester Ullevaal i kveld.

- Vi slår ikke RBK uten en god prestasjon. Vi må ta initiativet i kampen. Vi kan ikke la RBK styre og håpe at vi er heldige. Vi kan ikke basere spillet på flaks om vi skal bli nr. 1 i Norge, sier Rekdal.

Det er nemlig det som er hovedstadsklubbens ambisjon.

- På sikt vil vi bli best i Norge igjen. Vi vil vinne titler, men om vi er gode nok til det nå, vil tiden vise. Målet i år er å bli bedre enn i fjor. Det er jeg trygg på at vi skal klare. Vi har en sterkere stall nå og bør følge opp høstsesongen bedre enn vi gjorde i for, mener den tidligere landslagskapteinen.

Før sesongen uttalte han at de ikke er i år VIF skal være best. Likevel er de foreløpig helt med i gullkampen.

- Jeg vil ikke si at jeg var defensiv, men realist. Jeg bruker å være offensiv og sette høye mål, men det kan ikke være urealistiske målsettinger. Det er ikke noe poeng i å legge lista så høy at man river, sier Rekdal.

- Tror du det blir gullsnakk i Oslo om dere slår RBK?

- Det kan hende, men det er ikke noe vi kommer til å fokusere på. Vi skal utvikle oss til å bli en stabil toppklubb. Vi er naturligvis ikke blinde og ser jo tabellen vi også. Men vi må bare fortsette å bygge laget og ta steg for steg. Vi kan ikke hoppe over noen ledd på utviklingsstigen. Vi har mye å gå på og kommer til å bli enda bedre neste år.

Aldri fått muligheten på topp Rekdal har fireårskontrakt med Vålerenga og har planer om å være i klubben minimum ut kontrakstiden.

- Jeg har planer om å være her lenge. Byggverket er ikke ferdig. I alle klubbene jeg har trent, har jeg startet på bunnen og bygget opp laget gradvis. Jeg har aldri startet på toppen i noen klubb, forteller den tidligere AaFK-, Lierse- og Kaiserslauten-treneren.

- Hvorfor ikke?

- Jeg har aldri fått muligheten til det. Kanskje burde jeg ha fått det, og kanskje kommer muligheten. Samtidig er det jo spennende å jobbe på denne måten også. Jeg skal i hvert fall fullføre det jeg har startet på VIF. Og denne gang tror jeg vi skal holde bedre enn sist, sier Rekdal.