Den nye sjefen vil ha et mer kynisk Norge

Christian Berge skal få slutt på de kjipe ettmålstapene til håndballgutta.

- VELKOMMEN: Velkommen på laget, sier håndballpresident Karl-Arne Johannessen til påtroppende landslagssjef Christian Berge, da han ble presentert som ny landslagstrener i dag. Fra venstre: Konserndirektør kommunikasjon i Posten, Elisabeth Gjølme, Karl-Arne Johannessen, håndballforbundets generalsekretær Erik Langerud, Christian Berge og landslagsspiller André Lindboe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- VELKOMMEN: Velkommen på laget, sier håndballpresident Karl-Arne Johannessen til påtroppende landslagssjef Christian Berge, da han ble presentert som ny landslagstrener i dag. Fra venstre: Konserndirektør kommunikasjon i Posten, Elisabeth Gjølme, Karl-Arne Johannessen, håndballforbundets generalsekretær Erik Langerud, Christian Berge og landslagsspiller André Lindboe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Christian Berge (40) ble i dag presentert som ny  landslagstrener for herrelandslaget i håndball etter Robert Hedin, som valgte å steppe til side etter 14. plassen i EM i januar.

Det var svenskens sjette mesterskap som norsk sjef, med sjuendeplassen i EM 2010 som beste resultat.

To jobber Elverum-trener Christian Berge har i første omgang fått jobben fram til etter de to VM-kvalifiseringskampene mot Østerrike (hjemme og borte) i juni.

I mellomtiden skal forbundet og Berge selv kjenne på om dette er et samarbeid de ønsker å forlenge.

40-åringen var ifallfall aldri i tvil da muligheten bød seg nå — selv om han skal stå i klubbtrenerjobben parallelt med det kortsiktige (i første omgang) engasjementet som norsk landslagssjef.

- Å være landslagstrener er en guttedrøm. Det innrømmer jeg, sier Christian Berge til Dagbladet.

- Men det er også en plikt å stille opp for Norge. Det er flagget på brystet, og da skal du bare si ja. Jeg var aldri i tvil, selv om det dreide seg om en kortsiktig kontrakt.

Mål: Qatar-VM Robert Hedin var nære å ta Norge til semifinale i mesterskap ved et par anledninger, men hver gang tapte Norge i avgjørende øyeblikk. Og ofte med ett mål.

Det har naturligvis også Berge både sett og bitt seg merke i. Og stempelet som «nesten-lag» ønsker han å ta tak i umiddelbart.

Første mulighet til å vise hva han kan utrette blir i de to VM-kvalikkamene mot Østerrike i juni. Det ligger en VM-billett til Qatar i potten.

- Jeg vil være med å bidra med å gjøre laget noen hakk hvassere. Når man ofte taper med ett mål, så er det ikke lenger tilfeldig. Det er ikke alltid det siste målet som er avgjørende. Det kan like gjerne være det første. Norge har manglet det siste lille når kampene har vippet på slutten.

Trene på kynisme - Jeg vet ikke om det er manglende selvtillit, eller noe annet. Men vi må finne ut av det, og gjøre noe med det. Og jeg har en tanke om det, sier Christian Berge til Dagbladet.

- Og det er?

- Kynisme. Detaljer. Vi må trene på de situasjonene. Det er dumt å reise til Østerrike og spille bortekamp uten å være kynisk. Vi må ha fokus på hver eneste duell, for om du slipper inn et billig mål i det 10. minuttet, så er det ofte det som er avgjørende til slutt.

30 ferske millioner Med seg i teamet rundt A-landslaget får han med seg Glenn Solberg og Zeljko Tomac. Hvordan rollefordelingen blir skal de diskutere seg fram til i løpet av samlingen i Gøteborg fra mandag til torsdag. Da er det storsamling i Sverige for alle landslagene på senior- og rekruttnivå.

Håndballpresident Karl-Arne Johannessen er glad for at Berge påtok seg jobben som brått ble ledig da Robert Hedin valgte å trekke seg.

- Vi hadde veldig fine samtaler med Christian, og han er ekstremt målbevisst. Det er bra, for vi jobber hardt for å få til et løft på herresiden. Vi har stukket hodet fram og sagt at vi ønsker å kvalifisere oss til OL i Brasil i 2016.

- Det blir ekstremt tøft, men man må ha så tøffe mål om man skal skjerpe prestasjonskulturen i et lag, sier Karl-Arne Johannessen til Dagbladet.

NB! Med seg på veien har håndballforbundet tryggheten i at en ny fireårsperiode med Posten og Bring, som i dag skrev under en avtale med håndballforbundet verdt 30 millioner kroner fram til 2018, gir dem økonomiske slagskudd til å satse tungt på laget framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer