Den nye spydkongen

Jan Zelezny abdiserte fra spydtronen i går. Mannen som har vunnet tre OL på rad tror at Andreas Thorkildsen kan bli like god.

ATEN (Dagbladet): Det var vemodig friidrettsnhistorie på indre bane etter tredje omgang i går. Zelezny kastet 80.59 meter, så niendeplassen på lystavla og innså at karrieren på toppnivå var over. Han fikk ikke kaste de tre siste kastene, og tuslet ut av stadion mens Andreas Thorkildsen kastet et stjålent blikk etter spydlegenden.

Dagbladet snakket med ham like etterpå, og Zelezny er ikke i tvil om Thorkildsens potensiale:

-  Han kan bli som meg, men det er et stort perspektiv vi snakker om, sier han.

Zelezny (38) var 26 år da han tok sitt første spydgull i Barcelona i 1992. Han tok sølv i Seoul i 1988. Da var han like gammel som Thorkildsen er nå. Men altså ett hakk lenger ned på seierspallen.

-  Nå er det viktig at Thorkildsen beholder den riktige mentaliten de neste to åra. Det er lett å miste fokus etter et OL-gull, og da kan det gå galt, sier mannen med den utrolige verdensrekorden 98.48 meter.

Har fokus

Thorkildsen har tidligere slitt med å beholde fokus. Det er lysår fra mannen på indre bane i går til ungspiren som vimset rundt påørste seniormesterskap i Edmonton i 2001. Han kastet under 70 meter, og svarte slik da Dagbladet spurte om han hadde noe i VM å gjøre.

-  Nei, jeg hadde vel egentlig ikke det, sa han.

Siden har han blitt kritisert av Olympiatoppen for å ikke være seriøs nok. Det er han definitivt nå.

-  Han har hatt et enestående fokus her i Aten og da han var på treningsleir før OL, sier landslagssjef Ketill Tømmernes.

Han trodde ikke det han så der Thorkildsen kastet spydet rett mot OL-flammen i perfekt parallell bue med takkonstruksjonen på Olympiastadion.

-  Det er helt ufattelig. Jeg mangler ord, sier Tømmernes.

-  Vi kom hit med håp om åttendeplass, og reiser hjem med gull. Nå flyr vi høyt alle sammen, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen.

Studerte Zelezny

Jan Zelezny sto med beina trygt på jorda. Han avslutter karrieren nå - kanskje med et par stevner for å si farvel. Han var i Sør-Afrika i vinter og trente for OL. Der var Thorkildsen også. Og plukket opp tips. Det så nettopp slik ut da Thorkildsen kastet seg framover - i gammel Zelezny-stil - og fulgte spydet med øynene til vinnerkastet på 86.50 meter.

-  Han har en veldig god vinkel på kastarmen. Det er utrolig viktig i spyd. Dessuten har han en veldig god fysikk. Nå er det også viktig at han unngår skader. Det kan ødelegge mye for en spydkaster. Det er en smertefull idrett, sier Zelezny.

Backley gratulerte

Han hadde egentlig unnet sin britiske veteranvenn Steve Backley seieren i går.

-  Jeg har slått ham så mange ganger i OL. Håpet han skulle få dette til, sier Zelezny.

Backley - som også legger opp - var på sin side veldig glad på Thorkildsens vegne.

-  Jeg har trent med ham i tre år, og vet at han har en enestående fysikk. Han var en av åtte som kunne vinne, sier Backley.

Og han vant.

-  Nå skal vi feire hele natta, sier fridrettspresident Svein Arne Hansen.

NY LEGENDE: OL-finalen i spyd endte med en sensasjonell seier til denne mannen, Andreas Thorkildsen. Kanskje starten på en legendestatus.