Den olympiske ilden er på plass i Russland

Men alt er ikke rosenrødt 124 dager før det braker løs i Sotsji.

(Dagbladet): I går ble den olympiske ilden overlevert til russiske delegater i Athen med en seremoni på stedet hvor de første moderne lekene ble avholdt i 1896.

I dag tok flammen turen til Moskva, før den i morgen legger ut på en nesten 650 mil lang ferd gjennom Russland. Den 7. februar vil den komme frem i Sotsji. På veien dit skal den innom alle Russlands 83 regioner, fra Kaliningrad i vest til Chukotka i øst.

President Vladimir Putin vil også være til stede når flammen sendes av sted i morgen.

Demonstrasjoner Mannen som mottok flammen på vegne av vertsnasjonen, var visestatsminister Dmitry Kozak. Under seremonien holdt han en tale hvor han blant annet snakket om «vanskelighetene» og «utfordringene» arrangørene og IOC har måttet takle siden Sotsji fikk tildelt lekene i 2007. En av dem, selv om det kanskje ikke var den han siktet til, er den omstridte «homo»-loven.

Også under gårsdagens markering foregikk det demonstrasjoner, om enn i det små. Det regnbue-fargede flagget vaiet enkelte steder, og enkelte aktivister holdt bannere som sa «Homofobi er ikke en del av den olympiske ånd» og «Kjærlighet er ikke propaganda».

PÅ PLASS: Putin tente den olympiske ilden på Den røde plass i dag. I morgen vil Vladimir Putin igjen være til stede når den olympiske ild sendes ut på sin fire måneder lange ferd rundt i Russland. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
PÅ PLASS: Putin tente den olympiske ilden på Den røde plass i dag. I morgen vil Vladimir Putin igjen være til stede når den olympiske ild sendes ut på sin fire måneder lange ferd rundt i Russland. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Vis mer

IOC har valgt å ikke gå ut mot den omstridte loven, og har samtidig bedt samtlige utøvere under lekene om å avstå fra å gjøre et nummer av deres standpunkt.

En av demonstrantene på stedet, Zak Kostopoulos, sa ifølge Huffington Post det er feigt av komiteen.

- IOC skulle tatt standpunkt mot denne loven i Russland, fordi de olympiske idealene er å støtte opp om menneskerettigheter og mangfold. Det er ikke det som skjer i Russland nå.

- Forjævlig Kozak snakket også om størrelsen på det olympiske prosjektet i Sotsji, og omtalte det som «det største investeringsprosjektet i lekenes historie». Og mannen har rett.

Sotsji-lekene ser virkelig ut til å bli historiens dyreste. Da de ble tildelt lekene, lå estimatet på 12 milliarder dollar, eller 70 millarder norske kroner. Dette beløpet har vokst betraktelig de siste seks årene, og summen som nå verserer er svimlende 300 milliarder kroner.

TAKKET AV: Gerhard Heiberg trakk seg tilbake fra sitt verv i IOC tidligere i høst. Før den tid oppfordret han alle utøverne til å holde sine politiske standpunkter vedrørende homolovgivningen for seg selv. Foto: AP Photo/Alastair Grant
TAKKET AV: Gerhard Heiberg trakk seg tilbake fra sitt verv i IOC tidligere i høst. Før den tid oppfordret han alle utøverne til å holde sine politiske standpunkter vedrørende homolovgivningen for seg selv. Foto: AP Photo/Alastair Grant Vis mer

Men ting er langt fra ferdig i byen ved Svartehavet. Dagbladet skrev i september om tilstanden ved anleggene, og den er alt annet enn imponerende. Den svenske langrenssjefen på kvinnesiden, Marko Laaksonen, hadde vært der borte, og omtalte tilstandene som «rett og slett forjævlig».

Vi får håpe og tro alt er ferdigstilt når ilden omsider ankommer byen etter sin lange reise i verdens største land. Den 7. februar skal alt være klart.

UFERDIG: Alt er ikke helt på stell i Sotsji riktig ennå. Her er et hotellkompleks i OL-byen, der skiskyttere og langrennsløpere etter planen skal ha matsal og gymrom fire og en halv måned før lekene åpner. Foto: Expressen
UFERDIG: Alt er ikke helt på stell i Sotsji riktig ennå. Her er et hotellkompleks i OL-byen, der skiskyttere og langrennsløpere etter planen skal ha matsal og gymrom fire og en halv måned før lekene åpner. Foto: Expressen Vis mer