ENORM GLEDE: Polakkene er i flertall på tribunen i Holmenkollen. Det er polske flagg så langt øyet rekker. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
ENORM GLEDE: Polakkene er i flertall på tribunen i Holmenkollen. Det er polske flagg så langt øyet rekker. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Den polske invasjonen i Kollen skremmer og begeistrer hopperne

I flertall på tribunen. Stjerne: - Hva skal jeg si? 

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Stemningen i Holmenkollbakken var svært bra under lagkonkurransen lørdag kveld. Dermed ble inntrykket fra hopprennet fredag rettet opp.

Fredag var det anslagsvis 2000-3000 tilskuere på tribunen. Lørdag var det anslagsvis 15.000-20.000 tilskuere som så at Østerrike vant foran Tyskland og Polen. Beggene rennene inngår i den nye Raw Air-konkurransen.

Hva var det som skjedde på mindre enn et døgn? Svaret er enkelt: Tusenvis av polakker hadde mobilisert seg.

Det er det nye Kollen-fenomenet. Og det skremmer og begeistrer hopperne på samme tid.

Flertall

Bildet blir bare forsterket fra år til år. Og lørdag var det lett å se at polakkene var i flertall og gjorde mest ut av seg på tribunen.

- Det virket som om hele Polen var her, sier den norske hopperen Robert Johansson.

- Nordmennene har litt å lære av polakkene, mener Daniel-André Tande.

Det begynte så smått i 2004, da innreise og opphold til Norge ble enklere for visse land - deriblant Polen. I dag bor det rundt 100 000 polakker i Norge. Som det hoppinteresserte folkeslaget de er, er Kollen et samlingspunkt hvert år.

Større jubel

Paradokset er at det de siste åra har kommet flere polakker enn nordmenn på hopprenn i Kollen. Heter du Kamil Stoch, får du større jubel enn Daniel-André Tande.

DOMINERTE: Røde og hvite polske flagg kunne sees overalt på tribunen lørdag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
DOMINERTE: Røde og hvite polske flagg kunne sees overalt på tribunen lørdag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

«Hjemmebanefølelsen» forsvinner for nordmennene. Men for all del: Så hoppinteressert er polakkene at de finner nytelse i alle elegante svev - uansett hvilken nasjon utøveren representerer.

Sånn blir det god atmosfære av i Holmenkollen. Da det kokte som mest lørdag - og Polen sikret tredjeplass i lagkonkurransen - overgikk stemningen alle arenaer i fotballens eliteserie, bortsett fra Lerkendal.

- Hva skal jeg si? Fantastisk! Jeg vil takke våre supportere. De er den beste fansen i verden, sier den polske verdenscuplederen Kamil Stoch til Dagbladet.

Eksploderte

Det sies at hoppinteressen i Polen eksploderte da Adam Malysz vant Hoppuka i 2001. Det er dette nåværende generasjon polske hoppere nyter godt av.

- Zakopane, svarer Stoch når vi spør hvilket sted som har den beste atmosfæren. Zakopane ligger sør i Polen, men Stoch tilføyer diplomatisk:

- Det er ikke bare ett hoppmekka i verden. Du har Oslo, Zakopane og Planica: Alle steder der folk møtes og har det morsomt er det en spesiell atmosfære.

Søndag hoppes det i Kollen igjen.

- Jeg håper det kommer flere nordmenn som overdøver polakkene, sier Andreas Stjernen. Mellom linjene er ikke budskapet til å ta feil av: I en norsk hoppbakke skal det norske suset og brølet dominere.

POPULÆR: Yndlingen Kamil Stoch hilser på fansen i Holmenkollen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
POPULÆR: Yndlingen Kamil Stoch hilser på fansen i Holmenkollen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Hele Europa

Trønder-hopperen påpeker at fenomenet ikke bare gjelder Holmenkollen.

- På hopprenn over hele Europa er polakkene med å sette sitt preg.

Mange bloggere er også på plass i Kollen for å rapportere hjem til polske hoppfrelste. Det er marked for slikt. Og Stoch stortrives i Norge og med konseptet Raw Air.

Denne uka er det - foruten Holmenkollen - renn på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund. Sammelagtvinneren kåres neste søndag og kan stikke av med 60.000 euro (550.000 kroner).

- Vi får gjøre det vi elsker, og det er skihopping. Jeg tenker ikke på penger, hevder Stoch.