Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Den råeste Tour-løypa jeg har sett

Tour de France-etappene ble lagt fram i dag.

KOMMER NOK: Didi Senft er en av Tour de France-sirkusets mest kjente tilhengere. Han kommer nok neste år også. Foto: AFP
KOMMER NOK: Didi Senft er en av Tour de France-sirkusets mest kjente tilhengere. Han kommer nok neste år også. Foto: AFP Vis mer

|||• Se 3D-presentasjon av 2010-løypa her

(Dagbladet.no) Det har gått mange rykter om neste års Tour de France-løype de siste åra, og i går bekreftet rittdirektør Christian Prudhomme at Pyreneene vil stå på programmet.

- Det er ingen hemmelighet at neste års Tour de France vil bli en markering av at det er 100 år siden fjellene i Pyreneene ble brukt i løpet. Jeg har forsøkt å lage en rute som er balansert, ikke kjedelig og holder på spenning helt til slutt, sa han.

NESTE ÅRS TOUR DE FRANCE: Her er etappene rytterne skal gjennom neste år, med start i Rotterdam og som vanlig målgang i Paris. Foto: AP
NESTE ÅRS TOUR DE FRANCE: Her er etappene rytterne skal gjennom neste år, med start i Rotterdam og som vanlig målgang i Paris. Foto: AP Vis mer

I dag ble hele terrorløypa presentert under en seanse i Paris.

- Dette må være den mest spennende Tour de France-løypa jeg noen gang har sett. Den inneholder alt og du må beherske alt innen sykkelsporten for å vinne, sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

Sjelden brostein
Tour de France kommer til å starte med en tempoprolog i Rotterdam 3. juli - og det blir femte gang rittet starter i Nederland. Det er en paddeflat etappe, som er ganske kurvete med flere 90-graderssvinger. Etappen blir nesten halvparten så lang (åtte kilometer) som prologen i årets ritt, for at det ikke skal bli så store forskjeller i feltet etter dag én.

NORSKE HÅP: Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson Hagen skal neste år sykle sammen i Team Sky. Foto: Bård Idås / SCANPIX
NORSKE HÅP: Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson Hagen skal neste år sykle sammen i Team Sky. Foto: Bård Idås / SCANPIX Vis mer

- Den er teknisk krevende og det blir små forskjeller blant sammenlagtfavorittene. Dette er en åpning hvor Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen kan hevde seg, mener Kaggestad.

Kurt Asle Arvesen & co. skal også sykle på brostein under neste års Tour, siden den fjerde etappen har målgang i Arenberg-skogen, som er det mest krevende partiet i Paris-Roubaix.

- Dette blir en utfordring for de store sammenlagtkanonene, for de sykler lite på brostein siden de takler det dårlig og er redd for skader, sier Kaggestad.

GRØNNE THOR: Thor Hushovd har vunnet den grønne poengtrøya to ganger i Tour de France, seinest i sommer. Foto: AFP
GRØNNE THOR: Thor Hushovd har vunnet den grønne poengtrøya to ganger i Tour de France, seinest i sommer. Foto: AFP Vis mer

Dette er første gang siden 2004 rytterne må tråkke seg over brostein.

- Vi har ikke lagt inn brostein for at noen skal velte, men fordi vi ønsker at det skal variere. Det vil være 11 kilometer med brostein de siste 30 kilometerne, der vil det skje ting, sier Prudhomme.

Dropper Alpe d'Huez
Det var knyttet stor spenning til om rittledelsen ville bryte tradisjonen med å ha med legendariske Alpe d'Huez annen hvert år, og fjellet var utelatt fra Prudhommes presentasjon.

I stedet skal rytterne bestige beryktede Col du Tourmalet (2115 meter) to ganger i løpet av de tre ukene. Skrekkfjellet har vært med flere ganger enn noen andre topper i Touren og for første gang siden 1974 skal syklistene ha målgang på toppen.

MED EGET LAG: Neste sommer skal Lance Armstrong sykle med sitt nyopprettede lag, RadioShack, i Tour de France. Foto: AFP
MED EGET LAG: Neste sommer skal Lance Armstrong sykle med sitt nyopprettede lag, RadioShack, i Tour de France. Foto: AFP Vis mer

- Dette blir interessant. Det begynner med vind, fjell og brostein og så er det Alpene og to ganger Tourmalet. Det er synd for laget vårt at det ikke er noen lagtempo, men jeg tror vi vil dra fordel av styrkene i laget vårt den første uka, skriver Lance Armstrong på Twitter.

I forbindelse med at det er 100 år siden Tour de France første gang gikk i Pyreneene, skal de neste år over fire av kjedens fjelltopper - Peyresourde, Aspin, Tourmalet og Aubisque - på en og samme dag. Det blir en kraftprøve og kombinasjonen kalles «Dødens sirkel».

Avgjøres i Pyreneene
I år ble treukersrittet avgjort av Alberto Contador i Alpene. Neste år sykler de i de franske fjellene tidligere i løpet, for så å toppe spenningen i Pyreneene på den franskspanske grensa.

- Pyreneene vil bli svært avgjørende, med tre etapper på rad og den siste bare fire dager før avslutningen, sier Prudhomme ifølge Cycling News.

Totalt sett skal rytterne over 23 fjellpasseringer, noe som er tre flere enn i årets løype, ifølge Associated Press.

Rittet strekker seg over 20 etapper (pluss prolog) og til sammen 3596 kilometer - 136,5 kilometer lenger enn sist sommers versjon. Målgang er som alltid i Paris, søndag 25. juli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media