Nødlandslaget har ingenting å tape

Den rareste landskampen i moderne tid

Nødlandslaget er i Wien for å begrense den siste ukas omdømmetap og skade. Klarer de mer enn det blir det selvransakalse på Ullevaal Stadion.

BEHOLDER MASKA: Uansett hva som skjer i kveld vil kaptein Mats Møller Dæhli og trener Leif Gunnar Smerud lande på beina. Denne kampen har bare oppside for Norge. De har ingenting å tape. Noen ganger er det et utgangspunkt som får ting til å skje i fotball. Det eneste du kan være sikker på er at Norge går for det i Wien. Foto: Florian Schrötter EXPA / NTB
BEHOLDER MASKA: Uansett hva som skjer i kveld vil kaptein Mats Møller Dæhli og trener Leif Gunnar Smerud lande på beina. Denne kampen har bare oppside for Norge. De har ingenting å tape. Noen ganger er det et utgangspunkt som får ting til å skje i fotball. Det eneste du kan være sikker på er at Norge går for det i Wien. Foto: Florian Schrötter EXPA / NTB Vis mer
Publisert
  • Østerrike - Norge, TV2 onsdag kl. 20.45

LANDSLAGET NFF HAR sendt til Wien er et fotballag på tur for å oppfylle internasjonale forpliktelser, og for å begrense et allerede betydelig inntektstap i den andre enden av coronasmellen som rammet Lars Lagerbäcks Norge.

Av mange tunge perioder i den norske fotballhistorien er denne en av de tyngste.

I Norge er det en økende motstand overfor en idrett/næring som en voksende opinion mener har fått mer enn nok det siste halve året.

Utenfor landets grenser, der 54 av 55 UEFA-land følger en protokoll som fram til onsdag 11. november holdt vann også i Norge, rister man på hodet over særnorske innstramninger som reisenekt og karantenekrav for fotballspillere på jobb.

HVEM SOM VINNER til slutt vil evalueringen vise. Det er langt fram i tid. Først når vi er i den andre enden av pandemien får vi svar på om norske helsemyndigheters restriksjoner er overdreven forsiktighet eller helt nødvendig smittevern.

Der vi er nå registreres det bare at frontene er blitt en smule steilere.

Her hjemme handler det veldig mye om følelser, en kamp som alltid vil være spill mot ett mål.

Der ute handler det om å få avviklet flest mulig fotballkamper, og å holde en lukrativ industri i gang innenfor et regelverk norske helsemyndigheter mener har gått ut på dato.

UNDER DENNE SKYEN av nasjonale regler og internasjonal kritikk er Norge i Østerrike med et fotballandslag som omgår Europas strengeste corona-lover. For det første spilles kampen i Wien. For det andre skal ingen av spillerne tilbake til Norge etter kampslutt.

Du trenger ikke like det, men sånn er det.

I nødens stund stiller Norge med nødløsningen døpt nødlandslaget.

Østerrike-Norge er den rareste landskampen i moderne tid.

INGEN FORVENTER NOE som helst av denne kampen. Det er ikke mulig. Troppen ble hanket sammen gjennom helga. Den har det samme problemet som alle norske landslagstropper, for mange spillere med ingen og lite spilletid i klubbene.

I tillegg, bare for å sette det i perspektiv, har Norges tropp 38 A-landskamper totalt, der Mats Møller Dæhli står for 23 av dem.

Østerrikes samlede fartstid er 649 kamper på dette nivået.

ET VANSKELIGERE UTGANGSPUNKT finnes ikke på dette nivået. Ei heller dårligere forberedelser. Samlet i Oslo for coronatest mandag, avgang tirsdag ettermiddag, rett på en times trening på stadion, og kamp klokka 20.45 i kveld.

Bare det at laget er på banen til avspark er en seier.

NÅR DET ER sagt, ting kan skje. Sannsynligheten er ikke stor, men igjen, ting kan skje. Det er ikke futsalspillere og unge menn fra PostNord-ligaen vi stiller med – slik tilfellet var da Danmark måtte raske sammen et mannskap til et tilsvarende stunt mot Slovakia for et par år siden (0-3).

Norges lag består av gode fotballspillere.

Problemet, fordi samhandling og relasjoner blir en stadig viktigere del av fotballen, er at de aldri har trent sammen, langt mindre spilt sammen.

ETT POENG I Wien vil være en enorm bonus selv om det ikke hjelper i regnestykket som heter Nations League. Skulle Norge vinne vil det være høstens sensasjon i internasjonal fotball. Hva det eventuelt vil lede til i det som egentlig er Norge menn A, kan du sikkert tenke deg sjøl.

Selvransakelse er det første ordet jeg kommer.

NORGES LAG MOT Østerrike består 1) av spillere Lars Lagerbäck ikke mener er gode nok, eller 2) spillere han egentlig aldri har hatt i tankene. Spillere som er gode, men ikke Lars Lagerbäck-gode. Spillere som kunne vært perfekte om ideen, filosofien, formasjonen og spillestilen hadde vært en annen.

Der har du gutta som skal gå foran og forsvare Norges stadig mer rufsete omdømme.

Der har du gutta som er sendt til Østerrike for å begrense skaden og høstens underskudd.

EN HÅNDFULL AV Norges spillere har av forskjellige årsaker grunn til å føle seg forbigått av Lars Lagerbäck. Likevel kommer de løpende når NFF ber om nødhjelp.

Det forteller mye om hvilken type fotballspillere og mennesker de er.

Det forteller enda mer om hva rødt, hvitt og blått betyr.

Du spiller nemlig for veldig mange fler enn deg selv når du spiller for Norge.

Du spiller for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer