Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den raskeste du har sett

Ingen har noen gang hatt høyere marsfart på ski enn Martin Johnsrud Sundby. Om han også er tidenes beste skiløper, er et annet spørsmål.

INGEN HAR GÅTT FORTERE PÅ SKI:  Martin Johnsrud Sundby har løftet sporten sin enda et hakk. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
INGEN HAR GÅTT FORTERE PÅ SKI: Martin Johnsrud Sundby har løftet sporten sin enda et hakk. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

DU har sett Martin Johnsrud Sundby gå både flottere og fortere på ski enn under dagens 10 km fri teknikk i Lenzerheide, men det er likevel tidenes raskeste distanseløper du ser på.

- Jeg gjør et møkkaløp, sa han selv til NRK, men en ting er hva han sier. Noe ganske annet er det sammenlagtlista i Tour de Ski viser at han egentlig gjør.

Der økte han avstanden til utfordrer Petter Northug med nye 12 sekunder, og sementerte igjen det smutthullet opp til toppen av seierspallen konkurrentene måtte drømme om.

DA får det så være at Finn Hågen Krogh for anledningen gikk denne skøytemila 25 sekunder raskere. Martin er ikke så suveren i sporten sin at han er den beste hver eneste dag. Det er sluttproduktet som er så suverent; det som blir igjen når trøkket i sprint, ren spurtstyrke, evnen til å tåle rykk, høyeste marsjfart, det mest effektive utstyret, den smarteste smurningen og riktigste restitusjonen mikses gjennom halvannen uke med det som måtte være av denne snøidrettens tilfeldigheter.

Til slutt gir det en resultatliste for Tour de Ski som løperne selv regner som en bra indikator på hvem som er den beste langrennsløperen, men fullgod er denne lista ikke. Til det er den avsluttende etappen opp slalåmbakken i Val di Fiemme for spesiell i forhold vanlig krav i sporten.

DET er disse kravene Martin oppfyller så perfekt at det internasjonale miljøet betrakter ham som en av tidenes beste langrennsløpere. At han rent tidsmessig går raskere enn de ærlige før ham, er det ingen tvil om. Martins perfeksjonisme har løftet marsjfarten i sporten enda et knepp; resten av fartsøkningen skyldes mer effektive staketeknikker pluss den naturlige utviklingen av utstyr og preparering.

Om han er den aller beste, er et åpent spørsmål. Der er mange foran ham ikke bare i antall OL -og VM-medaljer, men også på sammenlagtlista i Verdenscupen; den konkurransen som ifølge de aktive selv gir en sikrere rangering enn Tour de Ski når det gjelder nivå dem imellom.

Og den cupen vinner ganske sikkert Martin Johnsrud Sundby i år for tredje gang på rad.

 BARE DISSE TO ER BEDRE:  Bjørn Dæhlie og Gunde Svan med seks og fem triumfer er best på sammenlagtlista fra Verdenscupen. I vinter kan Martin Johnsrud Sundby nå tre. FOTO: AP/Gunnar Ask.
SKISPORT / LANGRENN / FALUN / BJØRN DÆHLIE
BARE DISSE TO ER BEDRE: Bjørn Dæhlie og Gunde Svan med seks og fem triumfer er best på sammenlagtlista fra Verdenscupen. I vinter kan Martin Johnsrud Sundby nå tre. FOTO: AP/Gunnar Ask. SKISPORT / LANGRENN / FALUN / BJØRN DÆHLIE Vis mer

MED tre sammenlagttriumfer i verdenscupen passerer han Oddvar Brå og Petter Northug, og kommer opp på siden av Dario Cologna. På denne historiske lista fra cupen på uoffisielt vis startet i 1973, blir Martin eventuelt bare bak Bjørn Dæhlie (seks seire) og Gunde Svan (fem seire).

Den passer nok nivået. Både Svan på 1980-tallet og og Dæhlie på 1990-tallet dominerte hver sitt tiår i alle former for mesterskap og andre konkurranser. Der er ikke Martin ennå, og vil muligens heller ikke komme. Til det skjer 31-åringens framgang litt for seint.

MEN nettopp denne seinere; tydelig treningsbaserte utviklingen, gjør Martins resultater enda mer imponerende. Få langrennsløpere har jobbet hardere.

Underveis tvilte SVTs ekspertkommentator og sammenlagtvinner Mathias Fredriksson på at det var mulig å gjennomføre så mange treningstimer i løpet av ett år. Akkurat det er det ingen som tviler på lenger.

Heller ikke på at Martin kommer seg fram på skiene fortere enn noen har gjort før ham.

FOTNOTE: At Therese Johaug ble fragått av Ingvild Flugstad Østberg i en motbakke, viser også at den sterkeste kan tape en etappe i Tour de Ski. Akkurat det er en selvfølgelighet for de som sliter i sporet, men ikke mindre moro for oss. Der vi trodde at Therese kunne bli utfordret av svenske Stina Nilsson, er det i stedet Ingvild som gjør resten av Touren spennende. 

   


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media