ØDELEGGER FOR CITY: Manchester City har de offentlige myndighetene på sin side, men møter kraftig motstand fra en forretningsmann og sesongkortholder på Old Trafford, som nekter å selge landområdet sitt til realistisk pris. Manchester Evening News har laget dette oversiktsbildet fra Google Map, hvor blåfargen viser området City ønsker å bruke til sine anleggsplaner, mens rødfargen viser området O'Brien nekter å selge. Foto: Google Maps/Manchester Evening News
ØDELEGGER FOR CITY: Manchester City har de offentlige myndighetene på sin side, men møter kraftig motstand fra en forretningsmann og sesongkortholder på Old Trafford, som nekter å selge landområdet sitt til realistisk pris. Manchester Evening News har laget dette oversiktsbildet fra Google Map, hvor blåfargen viser området City ønsker å bruke til sine anleggsplaner, mens rødfargen viser området O'Brien nekter å selge. Foto: Google Maps/Manchester Evening NewsVis mer

Den røde flekken på dette bildet lager kvalm for Manchester City

United-fan kjemper mot City og offentlige vedtak - ber medsupportere om hjelp.

(Dagbladet): I fjor høst presenterte Manchester City sine planer for et storslått treningsanlegg, bare noen steinkast unna hjemmebanen Etihad Stadium.

Over et område på 80 acre - 323 748 kvadratmeter - skal det blant annet lages 15 fotballbaner i full størrelse og to i halv størrelse, samtlige med undervarme og flomlys, der 400 unggutter kan boltre seg sammen med førstelaget. Det skal også lages et mini-stadion med plass til 7000 tilskuere, som ungdomslagene skal bruke til kampene sine.

Hele herligheten har en prislapp på rundt 900 millioner kroner, men underveis i prosessen har det dukket opp skjær i sjøen for de lyseblå.

Kjemper mot offentlig vedtak
Et av dem heter Shaun O'Brien - og virker fast bestemt på å forpurre Citys planer. O'Brien er påfallende nok sesongkortholder på Old Trafford, og eier et område som ligger midt i hjertet av det planlagte superanlegget.

Ifølge Manchester Evening News har City tilbudt ham rundt én million pund for eiendommen, som ligger i et av byens mer falleferdige strøk.

Men det er ikke godt nok for O'Brien. For når City kan betale overpris for en fotballspiller, i kraft av sin status som verdens rikeste fotballklubb, ser han ingen grunn til at ikke de skal måtte gjøre det samme med eiendommen hans.

Bystyret i Manchester har utstedt et såkalt ekspropirasjonsvedtak, som gir dem myndighet til å overta et landområde selv om eieren er motvillig, mot en fastsatt kompensasjon. Her i Norge skjedde noe tilsvarende da Gardermoen ble hovedflyplass, og 300 husstander måtte flytte.

O'Brien gir seg imidlertid ikke så lett, og som en siste krampetrekning har han derfor startet en nettside kalt unitedagainstcity. Der søker han etter personer som er villige til å betale 250 pund for en liten jordflekk på én kvadratfot - som tilsvarer 0,09 kvadratmeter.

Totalt trenger han 5000 kjøpere som sammen skal eie et område på rundt 1700 kvadratmeter.

Håpet er at han med den manøveren skal finne et juridisk smutthull, som gjør bystyrets kjennelse ugyldig, slik at Manchester City ikke har annet valg enn å betale ham det han krever.

O'Brien innrømmer på nettsida at de som velger å bruke 250 pund risikerer å tape pengene sine, men lover at beløpet vil bli tilbakebetalt om de ikke lykkes i å skaffe 5000 kjøpere.

- Så fort pengene er betalt, vil advokaten vår ta vare på dem helt til vi når et minimum av 5000 «pakker». Det antallet skal være tilstrekkelig til å forårsake betydelige problemer, skriver han på nettsida.

Fire grunner til å kjøpe
Han avviser at det er United-bakgrunnen hans som gjør ham så motvillig til å selge til City, samtidig som han henvender seg til nettopp United-supporterne i sin begrunnelse for hvorfor de bør hjelpe ham.

O'Brien ramser opp fire grunner til å investere:

1. Mulighet for en god investering - City blir nødt til forhandle med hver enkelt eier om hver jordflekk - bare si prisen du vil ha!

HER SKAL DET BYGGES: Dette området skal gjøres om til Etihad Campus, som vil gi Micah Richards og resten av City-spillerne verdens mest moderne treningsanlegg. Men en United-supporter stikker kjepper i hjulene. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
HER SKAL DET BYGGES: Dette området skal gjøres om til Etihad Campus, som vil gi Micah Richards og resten av City-spillerne verdens mest moderne treningsanlegg. Men en United-supporter stikker kjepper i hjulene. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

2. Vis City at de ikke kan valse over alt og alle, bare fordi de har mer penger enn alle andre.

3. Vær en del av ordning som viser at en enkeltperson kan utgjøre en forskjell i vårt demokratiske samfunn.

4. Tilfredsstillelse - har noen gitt deg tyn for 1-6? Payback!

Han sier han er blitt truet og sjikanert som en konsekvens av feiden med City.

- Vi har opplevd hatefulle e-poster, trusler, telefonhets og besøk fra folk som «ønsker oss godt», alle med det mål for øyet å presse oss til å akseptere tilbudet. Er dette framgangsmåten verdens rikeste fotballklubb bruker for å få det slik de ønsker? spør han.

Krever det samme som for dyre London-tomter
Manchester City har avstått fra å kommentere saken overfor Manchester Evening News, men en talsmann fra bystyret fraråder folk å slutte seg til O'Briens kampanje.

- Alle som kjøper eiendom, selv små jordflekker, bør søke juridisk råd fra en uavhengig part og inspisere området før de kjøper. Som Mr. O'Brian selv innrømmer på sin nettside, er det ingen garanti for at noen som slår til på dette vil få tilbake investeringen sin.

Talsmannen hevder det aldri ville vært nødvendig med en compulsory purchase order dersom O'Brien hadde vært innstilt på å selge til en realistisk pris.

- Hans verdivurdering av eiendommen overstiger alt annet i Manchester, og er på linje med de mest kostbare tomtene i de dyreste områdene av London, sier han.

HAR STARTET NETTSIDE: Her tilbys personer, fortrinnsvis United-supportere, å kjøpe bittesmå tomter av O'Brien for 250 pund stykket. Sik håper han å unnslippe tvangssalg. Foto: uniteagainstcity
HAR STARTET NETTSIDE: Her tilbys personer, fortrinnsvis United-supportere, å kjøpe bittesmå tomter av O'Brien for 250 pund stykket. Sik håper han å unnslippe tvangssalg. Foto: uniteagainstcity Vis mer