Den russiske ambassaden oppfordret Norges Sjakkforbund til å stemme på Putin-venn

Sjakkpresidenten bekrefter.

TROMSØ (Dagbladet): Tidenes skitneste FIDE-valgkamp er for fullt i gang. Under OL i Tromsø holdt presidentkandidat Garry Kasparov en intens pressekonferanse.

Den tidligere verdensmesteren har utallige ganger slaktet både den sittende lederen av FIDE, Kirsan Iljumzjinov, men også Russlands mektige president Vladimir Putin.

Kontakt to ganger I dag var intet unntak. Kasparov innledet konferansen med å fortelle at flere internasjonale sjakkforbund har blitt kontaktet av russiske myndigheter til å stemme på Putin-vennen Iljumzjinov.

- Dette er ikke bare Kasparov mot Iljumzjinov. Det er mye større enn det, sier Kasparov på pressekonferansen, med klar henvisning til Putins innblandelse.

- Mens motstanderne våre mener FIDE skal komme først - slik som Putins Russland eller lignende diktatorstyrte regimer, vil vi at de nasjonale forbundene skal kunne stå på egne bein, sier Kasparaov.

Det mest oppsiktsvekkende, er at dette også gjelder Norges Sjakkforbund. Det bekrefter president Jøran Aulin-Jansson overfor Dagbladet.

- Den russiske ambassaden opprettet kontakt to ganger og forsøkte å argumentere for Iljumzjinov.

Ikke press - Hvordan opplevde du henvendelsene?

VALGKAMÅP: FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov(t.v.) går og ser på spillene etter at spillet er satt igang.Til høyre ankommer utfordrer til president-jobben Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
VALGKAMÅP: FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov(t.v.) går og ser på spillene etter at spillet er satt igang.Til høyre ankommer utfordrer til president-jobben Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- I og for seg hyggelig og ukomplisert. Jeg følte ikke noe press. Vi hadde god dialog med dem. De håpet at Norges Sjakkforbund ville støtte Iljumzjinov - den sittende presidenten.

- Hva tenker du om at russiske myndigheter blander seg inn valgkampen om sjakkens mest prestisjefylte verv?

- Jeg ser egentlig ikke på det som noe annerledes enn at norske myndigheter også har involvert seg i internasjonale sammenhenger, for å få norske personer i viktige lederstillingerm, sier Aulin-Jansson.

Også tilstedeværende medlemmer fra Jamaica og Nigeria bekreftet at de var kontaktet av den russiske ambassaden. Kasparov reagerer sterkt på framgangsmåten.

- Alle russiske ambassader i verden har mobilisert for å samle seg bak Iljumzjinov. De har aktivt gått etter forbund og regjeringer for å få økt innflytelse og påvirke stemmegivningen. I noen land har de til og med gått aktivt inn og kjøpt stemmer, sier Kasparov.
Valgdag mandag 11. august skal delegatene fra sjakk-OLs deltakernasjoner avgi hver sin like tungtveiende stemme.  Magnus Carlsen har tidligere uttalt at han frykter det sportslige havner i bakgrunnen, når valgkampen raser underveis i turneringen.

- Det kommer sikkert til å bli mye spenning. Det har vært en veldig stygg valgkamp allerede. Jeg håper ikke det kommer til å overskygge de sportslige prestasjonene vi forhåpentligvis kommer til å stå for, sa Magnus Carlsen til Dagbladet før OL-start.

De russiske kandidatene virker ikke å sky noen midler i jakten på presidentvervet.

- Beskyldningene hagler fra begge kandidatene. De prøver å grave fram mye dritt om hverandre. Det lykkes de også veldig godt med. Det er synd, for man skulle ønske at fokuset heller lå på valgkampløftene deres. De kommer helt i skyggen, sa Carlsen-manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken!