Den russiske dopingskandalen kan nå nye høyder

Fredag kommer del to av McLaren-rapporten.  Dopingjeger Inggard Lereim venter i spenning.

VENTER PÅ DEL TO: President Vladimir Putin, her sammen sport- og turistminister Vitaly Mutko og verdensrekordholder i stavsprang - Jelena Isinbajeva. Foto: NTB Scanpix
VENTER PÅ DEL TO: President Vladimir Putin, her sammen sport- og turistminister Vitaly Mutko og verdensrekordholder i stavsprang - Jelena Isinbajeva. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den canadiske jussprofessoren Richard McLaren la i juli fram avsløringer som rystet idrettsverdenen. I rapporten, som ble laget på oppdrag fra Verdens antidopingbyrå (WADA), kom det fram bevis for statsstøttet doping og systematisk juks i russisk idrett.

Fredag legger McLaren fram sin endelige rapport under en pressekonferanse i London. Der er det ventet at han presenterer nye detaljer. Lereim er spent på om rapporten fordyper seg i hendelsene som foregikk under Sotsji-OL i 2014.

DOPINGJEGER: Inggard Lereim.
DOPINGJEGER: Inggard Lereim. Vis mer

– Den forrige rapporten tok for seg den politisk styrte infiltrasjonen med personell fra den hemmelige tjenesten i testrommet i Sotsji. Nå er jeg spent på om det kommer noe om etteranalysene fra prøvene som ble tatt. Det er også rimelig å forvente flere detaljer om personer og tekniske forhold, sier Lereim til NTB.

Feil signal

Rune Andersen ser også fram til å se hva som blir avdekket i del to av McLaren-rapporten.

– Det er alltid knyttet spenning til en rapport med et slikt omfang og konsekvenser for russisk idrett. Så får vi se hvilken retning det tar. Det er antydet at den går mer innpå det som ble beskrevet i den forrige rapporten. Vi kan nok regne med at den går dypere i materien, sier Andersen, som til daglig jobber som internasjonal spesialrådgiver i Antidoping Norge.

Han er også leder av den uavhengige arbeidsgruppen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som følger opp Russlands dopingutestengte friidrettsforbund.

– Jeg har hele tiden vært tydelig på at russisk idrett burde vært utestengt fra OL i Rio. IAAF fulgte opp, det gjorde ikke IOC. De tillot at de fleste fikk delta. Det ble sendt et feil signal til Russland, sier Andersen til NTB.

Myke reaksjoner

WADA ba i sommer om utestengelse av alle russere fra OL i Rio de Janeiro. Den internasjonale olympiske komité (IOC) ville ikke gå så hardt til verks og lot de internasjonale særforbundene avgjøre om russere skulle få delta eller ei.

Det var såpass mange russiske deltakere i lekene at Russland ble nummer fire på medaljestatistikken med 19 gull, 18 sølv og 19 bronse. Landet ble derimot utelukket fra Paralympics i september.

– Jeg hadde trodd at det skulle være større samsvar mellom reaksjonene til WADA og IOC. Jeg trodde IOC skulle ha større respekt for funnene som ble gjort, men de svarte bare med myke reaksjoner, mener Lereim.

Spørsmålet er hvordan IOC-president Thomas Bach håndterer situasjonen etter at McLaren har presentert sin endelige rapport.

(NTB)