PALLPLASS: Både Sjur Røthe (i midten) og Andrej Melnitsjenko (til høyre) har levert pallplasser i verdenscupen denne sesongen. Det har for så vidt Martin Johnsrud Sundby også, men han er syk denne uka og ikke en av de vi tipser om denne uka. Foto: NTB Scanpix
PALLPLASS: Både Sjur Røthe (i midten) og Andrej Melnitsjenko (til høyre) har levert pallplasser i verdenscupen denne sesongen. Det har for så vidt Martin Johnsrud Sundby også, men han er syk denne uka og ikke en av de vi tipser om denne uka. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fantaski - et mangerspill for langrenn

Den russiske kometen har sjokkert alle

Før sesongen hadde få hørt om Andrej Melnitsjenko. Nå er russeren brennhet og må på laget i neste Fantaski-runde.

Mangerspillet Fantaski, som er laget i samarbeid med Swix, ruller videre. Det nærmer seg VM, og kampen om VM-plassene spisser seg til for mange.

Til tross for at de skal gå 15 kilometer klassisk i VM, blir helgas 15 kilometer i fristil ett viktig renn både for å vise form og med tanke på 30 kilometeren med skibytte under VM.

Derfor blir helgas eneste renn i Fantaski-sammenheng veldig, veldig viktig.

I kjent stil har vi gravd fram noen forhåndstips og jokere som vi mener er høyaktuelle for løpet.

Før vi går inn på dem er det verdt å nevne at det er en rekke frafall til helgas renn. Martin Johnsrud Sundby er syk, mens både Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo velger å stå over. Den italienske duoen De Fabiani og Pellegrino blir heller ikke å se. Calle Halfvarsson står også over.

På kvinnesiden er Stina Nilsson skadet, mens Ida Ingemarsdotter velger å ikke gå. Vi har ennå ikke fått bekreftet den russiske troppen. Spenningsmomenter der er blant annet om Sergej Ustjugov går og om Julija Belorukova fortsatt er på ferie.

Dette får vi først vite når FIS slipper startlistene fredag ettermiddag.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Andrej Melnitsjenko (Fantaskipris: 3.5)

Da vi i Dagbladet bestemte prisene på utøverne før årets sesong, hadde Andrej Melnitsjenko knapt et resultat å vise til. Han gikk inn til en 19. plass i Tour de Ski forrige sesong, var listefyll under OL og hadde aldri gått vært blant de ti beste i verdenscupen.

Vi visste at talentet var der, men at han skulle gå så bra som han har gjort denne sesongen hadde vi ikke forutsett.

Men så gikk han et kanonløp i Finland:

- Det er på tide å gi han sjansen i verdenscupen. Vi gleder oss til å se hva han kan utrette på dette nivået etter superløpene forrige helg, sa Markus Cramer til Dagbladet tidligere i sesongen.

Og den sjansen tok han virkelig vare på. Melnitsjenko åpnet sesongen med å vinne den nasjonale åpningen i Finland og han fulgte opp med en tredjeplass på tremila på Beitostølen. Han ble også nummer seks i Tour de Ski sammenlagt.

Dermed er han også årets kupp, spesielt i fristil. Dermed er han en mann du må ha på laget denne helga. Han har sjokkert oss alle.

OVERRASKET: Andrej Melnitsjenko. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKET: Andrej Melnitsjenko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sjur Røthe (Fantaskipris: 8)

Røthe hadde en pangstart på sesongen, og har levert jevnt og trutt siden. Gikk inn til en fjerdeplass i Tour de Ski og ble nummer sju på 15 kilometer klassisk forrige helg.

Røthe er best i fristil, og hvis han har bevart formen kommer han helt sikkert til å prege løpet denne helga også.

Til den prisen er han vanskelig å komme unna.

Jean-Marc Gaillard (Fantaskipris: 8)

VETERAN: Jean Marc Gaillard. Foto: NTB Scanpix
VETERAN: Jean Marc Gaillard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den franske veteranen har levert et veldig godt renn i år. Det var på 15 kilometer fristil i Davos. Det hører med til historien at de nå skal gå i lavlandet, og at Gaillard begynner å nærme seg pensjonsalder, men de franske løperne kan overraske på distansen. I klassen «litt dyrere» er landsmannen Maurice Manificat. Han koster 12, og er nok et litt tryggere kort.

Chris Jespersen (Fantaskipris: 3.5)

En annen luring til denne runden er Chris Jespersen. Han er spesialist på fristil, og har garantert skumle hensikter i løpet. Han må gå et toppløp for å være aktuell for VM.

Det er alltid et spørsmålstegn med formen til Jespersen, og han er aldri redd for å pangåpne og «la det briste eller bære». Det betyr at det alltid er en lite fare, men potensialet er stort. Jespersen har rå kapasitet når han er i form.

Han koster også 3.5, og er med det en som kan frigi midler til de dyrere utøverne. Og han ble nummer fem både på Beitostølen (30 kilometer) og i Davos (15 kilometer) denne sesongen.

Simen Hegstad Krüger (Fantaskipris: 14)

LIKER DISTANSEN: Simen Hegstad Krüger. Foto: NTB Scanpix
LIKER DISTANSEN: Simen Hegstad Krüger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er en av flere aktuelle nordmenn, sammen med de nevnte og Didrik Tønseth.

Krüger viste fram kapasiteten under Tour de Ski, og har mange plasseringer inne på topp 10 denne sesongen. Det tikker fort mot VM også, og Krüger viste under OL i fjor at han er en god mesterskapsløper.

Har kapasitet til å vinne løpet.

Dario Cologna (Fantaskipris: 16)

Cologna har ikke gått verdenscup siden han hoppet av Tour de Ski. Sveitseren har ingen pallplasseringer i år, og er med det et veldig usikkert kort. Men det begynner å nærme seg VM, og når Iivo Niskanen viste at han var i form forrige helg, overrasker det oss ikke hvis Cologna også slår til med et godt løp.

Har vunnet 15 kilometer fristil i OL både i 2010 og 2018 og liker seg generelt på distansen. Tok også sin siste verdenscupseier i 15 kilometer fristil. Det skjedde i fjor, tre uker før OL-start.

Ebba Andersson (Fantaskipris: 10)

I GOD FORM: Ebba Andersson. Foto: NTB Scanpix
I GOD FORM: Ebba Andersson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den svenske jenta leverte et nytt godt løp i Otepää forrige helg. Ble nummer to, 48 sekunder bak Therese Johaug.

Har vært i god form hele sesongen, og er billigere enn mange av de andre jentene som krangler om pallplasseringer i verdenscupen.

Anderssons rekke den siste tida taler nesten for seg selv: 2-4-6-2-4-2-2-2-42 (sprint)-3

Med andre ord, Andersson er nærmest en garantist for en topplassering denne sesongen. Og det er de vi jakter i spillet.

Ragnhild Haga (Fantaskipris: 11.5)

Det er selvfølgelig flere norske kvinner å velge. Therese Johaug virker bankers, og så er det viktig å finne den andre norske kvinnen på laget. Ingvild Flugstad Østberg er et trygt, men dyrt valg. Haga koster fem poeng mindre, og kan med det være et godt «sparetips».

Haga sto over Tour de Ski, og har gått lite verdenscuprenn, men vi vet alle hva som bor i henne på en toppdag. Ble nummer 11 i Davos og nummer 6 på Lillehammer i samme gren. 10 kilometer fristil er også der hun virkelig dominerte før og under OL i fjor.

Natalja Neprjajeva (Fantaskipris: 11)

I FORM: Natalja Neprjajeva. Foto: NTB Scanpix
I FORM: Natalja Neprjajeva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den russiske jenta er virkelig på vei til å etablere seg i verdenstoppen. Vant 10 kilometeren under Tour de ski og har en sjetteplass og en niendeplass å vise til tidligere i sesongen.

Therese Johaug (Fantaskipris: 20)

Det virker som Therese Johaug vinner som hun selv vil i verdenscupen denne sesongen.

Hvem kan egentlig utfordre jenta fra Dalsbygda? Vi ser ikke noe annen utvei enn en ny seier til Johaug og 100 nye Fantaski-poeng.

Hun er den første på laget.

Krista Pärmäkoski (Fantaskipris: 17)
Den finske jenta leverer jevnt i toppen, men akkurat denne helga mener vi at hun blir for dyr.

Liker seg best i klassisk, og det er mange gode kjøp til en rimeligere pris. Vårt råd er å holde seg unna.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.