SPARKET: I går var Oleg Tinkov ferdig med Tinkoff-Saxo-sjef Bjarne Riis. Den styrtrike russeren, som kommer fra fattige kår, vil bestemme selv. Foto: AP Photo / Sang Tan / NTB Scanpix
SPARKET: I går var Oleg Tinkov ferdig med Tinkoff-Saxo-sjef Bjarne Riis. Den styrtrike russeren, som kommer fra fattige kår, vil bestemme selv. Foto: AP Photo / Sang Tan / NTB ScanpixVis mer

Den russiske milliardæren har skjelt ut nordmenn og truet med bikkjebank

Dette er Oleg Tinkov.

(Dagbladet): I går ble det klart at Bjarne Riis er ferdig som sportsdirektør i sykkellaget Tinkoff-Saxo.

Den eksentriske eieren, russiske Oleg Tinkov, og dansken kom ikke til enighet etter en krangel - og i går kom meldingen om at Riis slutter med umiddelbar effekt.

Dermed er Bjarne Riis ute av laget han har bygget opp siden starten av 2000-tallet. Nå vil Oleg Tinkov kjøre solo.

- Han er en fargeklatt som er både elsket og hatet, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

God for 11,2 milliarder Mannen som dermed står igjen med ansvaret er russeren som lenge har drømt om å eie et lag helt for seg selv. For med Riis ute av bildet, kan det være et spørsmål om tid før Tinkov kjøper ut den danske sponsoren Saxo Bank. Oleg Tinkov er ikke kjent for å være en mann som liker å vente.

- Han er veldig patriot, så det spørs om han nå ikke vil bygge opp en mer russisk stamme rundt laget. Det er ingen grunn til at han nå skal dyrke danske ryttere og talenter. De som ikke presterer topp går nok en usikker framtid i møte. Og det er jo synd, for skandinavisk sykkelsport, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

Mange mener at det beste for laget hadde vært om 49-åringen fokuserte mindre på å legge seg borti det sportslige, og mer på det han kan aller best: Å tjene penger.

Ifølge Forbes er Tinkov god for hele 11,2 milliarder norske kroner. Som sønn av en sibirsk gruvearbeider, var det ikke gitt at Oleg Tinkov skulle bli en svært rik mann. At han verken er oligark eller venn av Vladimir Putin sier sitt.

Studere gruvedrift Tinkov drev selv med sykling, mens han studerte gruvedrift i St. Petersburg på slutten av 80-tallet. Hans egenskaper som forretningsmann skal ha startet mens han var i Usbekistan i forbindelse med et sykkelløp.

På et marked oppdaget han noe det ikke var mye av i Sovjetunionen på den tiden - blåe jeans. Tinkov skal ha kjøpt med seg fire par, og hjemme i St. Petersburg solgte han de videre for den firdobbelte prisen.

Et sted på veien droppet Tinkov ut av studiene, og satset fullt på en karriere som forretningsmann. Han skal ha vært innom salg av kaviar, biler, elektronikk, hvitevarer og flere andre ting før han fant den første virkelige tingen han kunne tjene mye på: ølbrygging og ølsalg.

Bank og sykkel På en tid da det var mest dårlig øl på det russiske markedet, ble Tinkovs ølmerker med internasjonal kvalitet en hit - og ble også eksportvare i Europa og USA.

En kjede av bryggeripuber og restauranter var neste steg på veien mot rikdommen for russeren. Tinkoff-bryggeriet ble solgt for 1,7 millarder norske kroner i 2007, mens restaurantkjeden ble solgt i 2009.

Etter at bryggeriet var solgt, startet gründeren opp Tinkoff Credit Systems - som solgte kredittkort.

Med en markedsføring med internasjonalt snitt, greide Oleg Tinkov også å bygge opp dette selskapet til noe stort - og selskapet som i dag heter Tinkoff Bank er Russlands tredje-største tilbyder av kredittkort, ifølge bankens hjemmeside.

I 2006 startet sykkelentusiasten Tinkov sitt første sykkellag, et russisk kontinentallag under navnet Tinkoff Restaurants. I 2007 fikk russerens lag, da under navnet Tinkoff Credit Systems, profflisens i Italia, og holdt det gående ett år før det ble nedlagt. Det er dette laget Alexander Kristoffs Katusja er bygget på.

Sommeren 2012 ble Bjarne Riis og Oleg Tinkov godt kjent for første gang. Russeren og Tinkoff Bank inngikk en sponsoravtale med det danske laget, før han brøt med laget sommeren etter - for igjen å forsøke å starte et eget lag.

Dette viste seg vanskeligere enn planlagt, så i desember 2013 kjøpte Tinkov kjøpte det danske laget fra Bjarne Riis.

- Ikke lett å forholde seg til Laget skiftet navn til Tinkoff-Saxo og alt virket igjen til å være fredelig og fint. Spurtkanonen Peter Sagan forsterket laget før årets sesong. Dermed hadde laget sikret seg nok et stort navn, med Alberto Contador i stallen fra tidligere.

Russeren, som er godt kjent for å ikke spare på kruttet i sosiale medier, har latt både Edvald Boasson Hagen få gjennomgå - og det samme med Chris Froome.

- Jeg skal kjøpe en hund, kalle den Froome, og banke den opp hver morgen og hver kveld. Så skal jeg la den gå uten mat i tre uker. Hevn!, skrev Tinkov om Tour de France-vinneren i 2013.

For en uke siden kom beskjeden om at Bjarne Riis var suspendert som sportssjef. Oleg Tinkov er ikke fornøyd med at laget kun har to seire så langt denne sesongen.

Mads Kaggestad tror det ikke bare er enkelt å forholde seg til Oleg Tinkov.

- Hvis man er rytter på laget, så tror jeg det er todelt - gøy å være på laget hans når det går bra og ting fungerer. Han er en ganske impulsiv type som lar seg engasjere, men men jeg tror nok også han er veldig vanskelig å forholde seg til som leder, sier Kaggestad.

- Han, som skal være eier og sponsor, blander seg inn i det sportslige. Han kritiserer taktikken, og ryttere offentlig og i sosiale medier. Det tror jeg er en dårlig side ved ham, som skal være en samlende person overfor laget, sier TV 2s sykkelekspert.

Press på Sagan Kaggestad sier han er litt overraska over bruddet med Riis, men mener dansken likevel vil komme seg bra fra det økonomisk - og har det som trengs for å eventuelt starte opp noe nytt. Så lenge det er penger i laget, vil det fortsette som før, tror Kaggestad.

Og enn så lenge tror han de største stjernene blir i laget.

- Jeg kan bare tenke meg hvordan det er for Peter Sagan nå, som kom til Saxo i år, og har et kjempepress på seg og tjener masse penger. Men han presterte ikke umiddelbart, slik Tinkov ønsker, så tror det er tøft å være han. Jeg tror ikke det hjelper på prestasjonen hans.

- Mye handler jo om penger. Contador har vel ikke hatt det helt store samarbeidet med Tinkov, men han er veldig forsiktig med å uttale seg i media, så vanskelig å vite hva han tenker, sier Kaggestad om Tinkoff-Saxos framtid.

Uansett hva som skjer framover, har nok Oleg Tinkov trua på seg selv.

Som han skriver på Twitter mandag morgen - muligens som en hilsen til Bjarne Riis:

- Kongen er død. Lenge leve kongen!