Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den russiske revolusjon

Russiske Roman Abramovitsj (36) er mannen som kom inn fra kulda i Sibir og vil forvandle Premier League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mens overgangssummene i internasjonal fotball har falt som en stein de siste åra, dukker det nå opp en søkkrik russer og snur alt på hodet.

Med Abramovitsj ved roret i Chelsea er pengekarusellen tilbake i de vanvittige høyder som tidligere preget engelsk fotball.

Spørsmålet stadig flere stiller seg nå, er følgende:

Hva skal en milliardær fra Sibir som hater offentlighet, med et fotballag i London?

Drøye 700 millioner kroner brukte den russiske milliardæren på å ta over aksjemajoriteten på Stamford Bridge. I tillegg skal han ha garantert for Chelseas enorme gjeld - nesten én milliard kroner. For Abramovitsj er det uansett bare lommepenger.

Full av motsetninger

Historien om Roman Abramovitsj og hans spektakulære inntreden som en av de viktigste bakspillerne i Premier League er full av motsetninger: Abramovitsj er unggutten fra det fjerne Sibir som på få år er blitt en av Europas rikeste menn. Han er den mediesky milliardæren med enorm makt som helt plutselig kjøper seg en posisjon i rampelyset på en av de mest synlige arenaer i internasjonal underholdningsindustri. Han er kapitalisten som ikke har vist noen interesse for russisk fotball - der de fleste av de store klubbene er eid av pengemenn som Abramovitsj og som plutselig blir storeier i verdens viktigste fotballserie. Og han er den yngste av Russlands nyrike milliardærer som skapte sine formuer i bandittøkonomien som vokste fram da Sovjetunionen kollapset og det nye Russland vokste fram.Til alt overmål er Abramovitsj også politiker. Han er guvernør i den ytterste utpost i det enorme russiske riket, i Tsjukotka ved det iskalde Beringstredet, med Alaska som nærmeste nabo. Dette er et forblåst, uvennlig hjørne av Russland, der alle de som kan prøver å komme seg unna, men der Abramovitsj så seg tjent med å kjøpe en politisk stilling.

Abramovitsjs politiske base er altså på den andre siden av kloden i forhold til London, Chelsea og Grenwich meantime. Hovedstaden Anadyr er 12 tidssoner unna enten man reiser østover eller vestover fra London.

Stor innflytelse

Roman Abramovitsj er en av Russlands milliardærer som er på god fot med president Vladimir Putin. Men som for alle de som skapte sine enorme formuer på 1990-tallet, er det stadig mistanker - mange av dem etter alt å dømme godt begrunnet - om snusk og ulovligheter.

Sibneft er et av Russlands største oljeselskaper, og kontrolleres av Abramovitsj. Formannen i den russiske nasjonalforsamlingen Dumaens budsjettkomité, Sergej Stepasin, beskyldte tidligere denne uka Sibneft for å ha unndratt skatt for mer enn to milliarder kroner i 2001.

- Det var her pengene for Chelsea kom fra, sa Stepasin til avisa Kommersant.

Men Abramovitsj har gode politiske kontakter, trolig gode nok til ligge godt an til å unngå at eventuell snusk blir rullet opp. Visestatsminister og den meget innflytelsesrike politikeren Anatolij Tsjubais har sagt:

- Abramovitsj er trolig den mest innflytetsesrike russiske forretningsmannen.

Foreldreløs

Roman Abramovitsj ble født i Saratov ved Volga i 1966. Begge foreldrene døde da han var liten. Han ble adoptert av sin onkel, som hadde en viktig stilling i den sovjetiske oljeindustrien, og han vokste opp i oljeeldoradoet Komi i Sibir.

Da Mikhail Gorbatsjov innledet sine økonomiske reformer i Sovjetunionen i 1985, begynte den unge Abramovitsj å studere ved et olje- og gassinstitutt i Moskva. Abramovitsj var en av dem som var både heldig og framsynt, og skaffet seg kontroll over de enorme verdiene i den sovjetiske energiindustrien da de tidligere statlige selskapene ble privatisert.

Som juniorpartneren til president Boris Jeltsins nære venn og tennispartner Boris Berezovskij, ble Abramovitsj med på oljeeventyret, og var på slutten av 1990-tallet en av Russlands rikeste menn.

Først til mølla

Men rikdommen er kontroversiell. For Abramovitsj var en av dem som kom først til mølla og tok verdiene som ingen eide da sovjetstaten smuldret hen. Teknisk sett kan dette være lovlig, fordi det ikke fantes noe lovverk. Men de russiske milliardærenes vei til rikdom er brulagt med lik etter henrettelser av folk som hadde konkurrerende forretningsinteresser. Og verdiene de sikret seg, er i realiteten et gigantisk ran av enorme verdier som plutselig ikke hadde noen eier.

Og mange stiller seg spørsmålet om hva Abramovitsj egentlig skal med Chelsea. Det eneste man vet er at Roman Abramovitsj pleier å ha store ambisjoner. Nå tyder alt på at han har det også når det gjelder fotball og Chelsea.

- Vi har ressurser og ambisjoner om å oppnå mer med tanke på det store potensialet i Chelsea, sa Abramovitsj da han tok den tidligere eieren Ken Bates i handa.

Stjernegalleriet

Det gikk bare et par dager før russeren viste fram ønskelista med mange av verdens beste spillere på.

Sist onsdag startet Roman Abramovitsj en 48 timers Europa-reise. Ifølge avisa The Sun brakte russeren med seg 48 millioner pund - ca 576 millioner kroner. Samme kveld hadde Abramovitsj et møte med Inter Milans president Massimo Moratti. Dagsorden var spissen Christian Vieri.

- Abramovitsj kom med et tilbud, men vi avslo, sier Moratti.

Prisen russeren skulle være villig til å betale for Vieri var 32 millioner pund.

Handleturen gikk videre til Madrid og Real. Den kamerunske midtbanespilleren Geremi ble hentet inn for 6,9 millioner pund.

Hjemme i London bladde han opp for West Hams supertalent Glen Johnson (18).

På sidelinja

Chelseas manager, italieneren Claudio Ranieri, er blitt plassert på sidelinja etter at Abramovitsj entret Stamford Bridge. Bedre ble det ikke da Englands sjef Sven Göran Eriksson var på besøk hos russeren denne uka.

- For øyeblikket fortsetter jeg å lede laget - men når det kommer ny eier inn i klubben er det hans rett å bestemme om han ønsker forandringer, sier Ranieri.

Da Svennis var på besøk, var det neppe for å prøvesmake en ny vodka. Han ble tilbudt managerjobben i Chelsea, men takket høflig nei etter press fra FA (Det engelske fotballforbundet). Det stopper ikke Abramovitsj fra å gjøre nye framstøt. Chelsea skal ut i Champions League, og russeren vil at Ranieri skal ha hjelp. Av Romas Fabio Capello.

- Jeg skal snakke med Capello om veldig kort tid, sier Abramovitsj. - Dette er noe av gleden ved det hele - og jeg vil ta del i diskusjoner og analyser.

Mangemilliardær

Det britiske kredittilsynet (FSA) gransker handelen av Chelsea-aksjene. Parlamentsmedlem og Chelsea-fan Tony Banks er dypt bekymret over at Abramovitsj har tatt over kontrollen av klubben hans, fansen bryr seg ikke - de ønsker bare at laget skal bli enda bedre.

16. august kommer det første svaret på om den russiske revolusjon har klart det. Chelsea sesongåpner borte mot Liverpool.

PÅ HJEMMEBANE: Roman Abramovitsj har blitt steinrik på olje, men ikke alle blant hans egne nyter godt av den enorme rikdommen russeren har bygd opp.
TO VERDENER: Kontrasten mellom Sibir og glamouren i London er enorm. Her med mannen han kjøpte aksjemajoriteten i Chelsea av, Ken Bates.