Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den russiske skandaletreneren fnyser av norsk kritikk

Jurij Borodavko står bak flere av Russlands nye topputøvere. Han har en mørk fortid.

TILBAKE: Jurij Borodavkos (til høyre) utøvere har dominert i Tour de Ski. Foto: Ludvig Holmberg / Expressen
TILBAKE: Jurij Borodavkos (til høyre) utøvere har dominert i Tour de Ski. Foto: Ludvig Holmberg / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske langrennsutøverne har, sammen med de norske, dominert i årets sesong. Spesielt under Tour de Ski har de russiske utøverne blomstret.

De tok seier i begge klasser på 10/ 15 kilometer intervallstart, Sergej Ustjugov er tilbake i godt, gammelt slag og både Julija Belorukova, Alexandr Bolsjunov og Natalia Neprajeva er på skuddhold til sammenlagtseieren.

Mørk fortid

I bakgrunnen av suksessen er en av verdens mest kontroversielle skitrenere: Jurij Borodavko.

De siste to sesongene har kvartetten Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov, Aleksej Tsjervotkin og Natalja Neprajeva tatt enorme steg i internasjonal langrenn.

Den imponerende framgangen startet da de begynte å samarbeide med Borodavko, og var sårt nødvendig i kjølvannet av McLaren-rapporten og utestengelsen av utøvere som Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksandr Bessmertnykh og Sergej Ustjugov i OL.

Russland trengte å skinne igjen og fant tilbake til en gammel suksessoppskrift. Men dette er ikke bare en solskinnshistorie.

Jurij Borodavko representerer også den mørke fortida i russisk langrenn.

Borodavko var trener for mange av utøverne som var involvert i de mange russiske dopingsakene i perioden fram til 2010. Han jobbet blant annet med Jevgenij Dementjev, olympisk mester fra Torino-OL i 2006, som seinere testet positivt for EPO og ble utestengt i to år.

Julia Tsjepalova, Alena Sidko, Natalja Matvejeva og Sergey Shiriaev var også blant løperne som ble dopingtatt i denne perioden.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Norsk kritikk

Russland svarte med å gjøre drastiske grep for å sende ut et signal om at de ville ta dopingproblematikken på alvor.

Borodavko var en av flere trenere som ble suspendert fra langrennssporten i to år, og mange trodde at det var det siste vi kom til å se til den russiske treneren på en langrennsarena.

Det var det altså ikke. Da Tour de Ski startet i år, gikk Dagbladets kommentator Esten O. Sæther til et knallhardt angrep på Jurij Borodavko.

- Dette er enda et mirakel av dopingtreneren, skrev Sæther i en kommentar.

Tidligere har både Vidar Løfshus og Tor-Arne Hetland uttrykt sin mening. Langrennssjef Vidar Løfshus fortalte Dagbladet i fjor at han hadde sine klare meninger om saken, men at han ikke trodde noe godt ville komme ut av å ytre dem.

- Russland er Russland. Det er spesielt, og vi vet nok ikke alt som skjer der. Men det eneste vi kan gjøre, er å ta imot dem som går skirenn og sette pris på den konkurransen de gir oss, uttalte tidligere landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet i fjor.

Fnyser av kritikken

Den svenske avisa Expressen snakket med Borodavko i går. Når treneren blir konfrontert med den norske kritikken, slår han tilbake:

- Det var lenge siden. Jeg har bare en ting å si til alle som tror vi gjør noe ulovlig: Kom til oss og se hvordan vi trener. Da vil dere forstå hvilken treningsmengde vi legger ned og hvilken kvalitet det er på treningen. Da kommer dere til å forstå hvorfor vi har de resultatene vi har, sier russeren til Expressen.

Treneren rister oppgitt på hodet til Expressen over den norske skepsisen:

- Dere er velkomne når som helst. Hvis dere kommer, tror jeg at alle spørsmål kommer til å forsvinne. Jeg er en som alltid vil få ut det beste av folk Jeg setter høye mål for dem og passer på at de alltid er på topp. For meg er det alt eller ingenting.

SEIER: Ingvild Flugstad Østberg var sterkest på oppløpet og slo russiske Neprjajeva. 28-åringen tok med det over ledelsen i Tour de Ski. Video: NRK Vis mer

Ble lurt

Dagbladet har tidligere snakket med den russiske suksesstreneren, og da benektet Boradavko at han har vært involvert i noen av de dopingsakene.

Han mente også at hans fire suksessløpere i OL (Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov, Aleksej Tsjervotkin og Natalja Neprajeva) er 100 prosent rene.

- Ettersom jeg var hovedtrener på den tiden da Dementjev testet positivt, ble jeg sparket og suspendert automatisk. Selv mener jeg at Dementjev var ren, men han ble lurt til å innta forbudte stoffer, fordi han var for tillitsfull til alle rundt seg, sier Boradavko.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!