<strong>SETTER LAGET FORAN ALT:</strong> Landslagstrener Lars Lagerbäck gjør jobben som må til, uavhengig av spekulasjoner rundt sin egen framtid. Den siste han tenker på er segs selv og sin egen framtid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SETTER LAGET FORAN ALT: Landslagstrener Lars Lagerbäck gjør jobben som må til, uavhengig av spekulasjoner rundt sin egen framtid. Den siste han tenker på er segs selv og sin egen framtid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge - Nord-Irland, Nations League

Den siste han tenker på er seg selv

Lars Lagerbäck vil vinne Nations League for å gi Norge bedre forutsetninger. Det handler ikke om å beholde jobben.

Publisert
  • Norge – Nord-Irland, TV2 onsdag kl. 20.45

NÅR NORGE MØTER Nord-Irland i den tredje og siste hjemmekampen i Nations League, ligger to ting av stor og avgjørende betydning for lagets framtid i potten.

For det første handler det om å opprettholde posisjonen i gruppa, og på den måten forlenge håpet om en bedre seeding inn mot VM-trekningen i desember.

Dernest handler det som Lars Lagerbäcks framtid som norsk landslagstrener.

NORGES FORM KAN i beste fall beskrives som ustabil og usikker. Etter coronoapausen har vi vært veldig gode mot de vi bør slå for å være et lag med opprettholdt selvrespekt.

Mot de vi slå for å komme i sluttspillposisjon, I hvert fall på hjemmebane, har det vært skremmende dårlig.

Svakheter er avslørt samtidig som styrker er bekreftet.

Det vi har sett er Norge på sitt verste og beste.

Live-published photos and videos via Shootitlive

LARS LAGERBÄCK KJENNER på forventningspresset fordi det er jobben hans å kjenne på det presset. Sånn er det å være landslagstrener. Sånn er det å balansere en hel nasjon mellom det å ha folket i ryggen, kontra det å ha dem på nakken.

Kall det å håndtere faktum med realisme, der lagets muligheter basert på en edruelig kvalitetsanalyse måles opp mot folks ikke like edruelige forventninger.

Der er Lars Lagerbäck etter å ha kjørt berg-og-dal-bane med luftslottet Norge i fire kamper de siste ukene.

Det er ikke lett, og det skaper fort støy og uro.

Like fullt er det jobben hans.

ETTER AVSPORINGEN SOM krasjet EM-drømmen sist torsdag spilte denne spalten Ståle Solbakken inn i debatten om landslagets framtid. Det som skjedde i København lørdag morgen, da FCK uten forvarsel kvittet seg med klubbens mest suksessrike trener gjennom tidene, kastet bensin på bålet.

Under normale omstendigheter ville man tro at en sittende landslagstrener – en som ble hentet for å levere sluttspill, men som heller ikke kom nærmere enn noen av forgjengerne har vært på 20 år – ville føle et betydelig press med et slikt scenario hengende over seg.

Hva Lars Lagerbäck angår synes alt å være business as usual.

Han bryr seg faktisk ikke.

EN BEDRE FORUTSETNING for å slå Nord-Irland og reise til bortekampene i november med et håp om å vinne gruppa og forbedre seedingsmulighetene inn mot VM-kvalifiseringen, finnes ikke. Lars Lagerbäck omgir seg med stoisk ro og lar seg tilsynelatende ikke affisere av støy.

Det er som om den underliggende debatten ikke angår han.

Han holder bare fokus.

Det er nesten som å høre Arne Scheie før kosttilskudd tok ham, "dette handler ikke om meg".

Bortsett fra lørdagens monolog, der han sa han ville ha seg frabedt å bli beskyldt for dårlige kampforberedelser, er Lagerbäck den vanntette gåsa i et hav av bølgende kritikk.

DET SKAL HAN ha, 72-åringen. Han står fjellstøtt i troen på det han alltid har trodd på. Lars Lagerbäck har bare en vei og vingler ikke fotball. Har du ikke verdens beste fotballspillere, men trener nasjoner som Sverige, Island og Norge, er det bare 4-4-2 som virker.

Lars Lagerbäck prøver ikke noe nytt selv når laget synker til bunns.

Han prøver bare igjen.

DER NORGE ER nå, skjøre og usikre på egen styrke, er det ekstremt viktig å ha noen ryggmargsreflekser å forholde seg til. Mer usikkerhet enn den usikkerheten laget klarer å skape selv ville gjort situasjonen enda verre.

Vi vet alle hvordan det kan være, hva en natts trenersøvn kan skape av usikkerhet.

Jmfr. Budapest 2015.

Om mer Lagerbäck-fotball er det som skal til når vi for ellevte gang på rad samles i bånn til VM-kvalifiseringen som starter i mars 2021, er mer usikkert. Den diskusjonen – uavhengig av hvordan det går mot Nord-Irland denne onsdagskvelden, eller mot Romania og Østerrike i november – er Norges Fotballforbund nødt til å ta.

Jeg tror Lars Lagerbäck ser det, gitt situasjonen og forutsetningene.

Det neste som må skje er at Norges Fotballforbund innser det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer