Den siste VM-trenden: Scorer i rosa, takler i blått

Stjernenes fotpryd vekker oppsikt

(Dagbladet): «Fotballsko skal være svarte».

Det utbasunerte Nils Arne Eggen gjerne til spillere som våget å vise seg med hvite fotballsko på RBK-trening på 90-tallet.

I 2014 er svarte fotballsko et heller sjeldent syn i de store ligaene. Det er mange år siden rosa sko vakte en viss oppsikt. I dag er det helt normalt å se fotballføtter i oransje, grønt, lilla, blått og gult - også på norske fotballbaner.

SKYT MED DEN ROSA: Cesc Fabregas (Spania og Barcelona) og Dante (Bayern München og Brasil) er to av frontfigurene når Puma gir stjernespillerne forskjellige farger til høyre og venstre fot. Foto: Puma
SKYT MED DEN ROSA: Cesc Fabregas (Spania og Barcelona) og Dante (Bayern München og Brasil) er to av frontfigurene når Puma gir stjernespillerne forskjellige farger til høyre og venstre fot. Foto: Puma Vis mer

Under VM tar fotballens superstjerner støveltrenden enda et steg videre - med forskjellig farger på hver fot.

Blått til venstre, rosa til høyre Fargestuntet vekker oppsikt. Allerede i forrige uke trippet Arsenals spillere rundt på treningsfeltet i en rosa og en blå fotballsko. Og i Europa League-finalen bommet venstrebeinte Oscar Cardozo med sin blåkledte fot fra straffemerket.

I Brasil-VM til sommeren vil stjernespillere som blant annet Cesc Fabregas, Mario Balotelli, Marco Reus, Dante og Yaya Toure alle bli å se med med rosa på høyre- og blått på venstrefoten.

Det samme gjelder storspillere som Sergio Aguero, Gianluigi Buffon, Olivier Giroud, Santi Cazorla og Rademel Falcao  - dersom sistnevntes kne blir VM-klart.

Dermed kan overstegsfintene på Maracana kan gjøre hvem som helst fargeblind. Felles for alle spillerne i rosablått: De lønnes fyrstelig av skofabrikanten Puma - som i disse dager lanserer skoserien «Evopower Trick».

- Jeg må være ærlig, den første gangen jeg så Trick-skoene trodde jeg Puma-karen var blitt gæern. Men så skjønte jeg at han ikke var det, dette var spennende, sier Mario Balotelli i en pressemelding.

Forkastelig Karl Petter Løken er ekspertkommentator for NRK Radio under VM, og han bekrefter at svarte sko så å si var et av postulatene under Eggen i Rosenborg.

- Nils syntes alt annet enn svarte sko var forkastelig. Det endret seg noe da Milan kom til Trondheim og vant, med to spisser i røde og hvite sko. De to spillerne dominerte stort, sier Løken.

BOMMET MED NYE SKO: Benficas Oscar Cardozo viste i Europa League-finalen at de nye blårosa skoene ikke nødvendigvis er egnet til straffesparkkonkurranse. Foto:  AFP  / GIUSEPPE CACACE / NTB SCANPIX
BOMMET MED NYE SKO: Benficas Oscar Cardozo viste i Europa League-finalen at de nye blårosa skoene ikke nødvendigvis er egnet til straffesparkkonkurranse. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE / NTB SCANPIX Vis mer

Den tidligere Rosenborg- og RBK-vingen var selv konservativ på støvelfronten.

- Jeg brukte aldri noe annet enn svart. Og alle skoene kunne pusses, vi brukte mye tid på det. Det er lærsko alt jeg har i skapet fortsatt, sier Løken.

Når det gjelder hans tre sønner gjelder det andre regler.

HØY SKO: Dette er skoen Cristiano Ronaldo skal bruke i VM. Foto: Nike
HØY SKO: Dette er skoen Cristiano Ronaldo skal bruke i VM. Foto: Nike Vis mer

- Jeg har snudd om på det nå, sønnene mine har sko i alle verdens farger. Disse kunststoffskoene er blitt bra. Det er en del av fotballens utvikling. Min mellomste har Messi-sko i flere farger, men ikke en farge på hver fot da.

Lanserer nye VM-modeller Puma er ikke de eneste som ønsker å bruke VM til å pushe sko. Nike har allerede lansert «Magista» - en strikket støvel som går opp over ankelen.

«Magista» er lettere enn vanlige støvler og overflaten sies å gi 3D-friksjon, inten mindre. Til VM kommer også «Mercurial Superfly», også en strikkestøvel og «Hypervenom».

Adidas slår til med svart-hvitt-mønster på hele fire skoserier i tide til VM: «F50», «Predator», «Nitrocharge» og «11Pro». Mønstereret på fotballstøvlene skal tilsvare krigsmaling, og gullstripene signaliserer kamp om VM-trofeet.

VM-SKOEN: Slik ønsker Adidas å se VM-spillerne i sommer. Foto: Adidas
VM-SKOEN: Slik ønsker Adidas å se VM-spillerne i sommer. Foto: Adidas Vis mer

Spilere som trekker på seg tre striper inkluderer blant annet Mesut Ôzil, Oscar, Arjen Robben og Luis Suarez - som tidligere i vinter viste fram en strikket støvel.

Men hvor mye betyr merket og modellen på en fotballsko?

- Ikke på et visst prisnivå, men noen er lettere enn andre. Da er stort sett alle skoene veldig bra. Det er mye gimmicker her, de gjør skoene iøyenfallende slik at alle unge fotballspillere i verden skal ønske seg sånne, sier Løken.

SLIK FOTBALLSKOENE VAR: Denne skoen er brukt av Franz Beckhenbauer på 1970-tallet. Foto: REUTERS/Alexandra Beier / NTB SCANPIX
SLIK FOTBALLSKOENE VAR: Denne skoen er brukt av Franz Beckhenbauer på 1970-tallet. Foto: REUTERS/Alexandra Beier / NTB SCANPIX Vis mer

- Du har gått mye penger til fotballsko i Løken-familien?

- Det har blitt litt, men det er noe jeg bruker penger på med glede.

FRA 1905: Denne skoen tok skotske Thomas Donohoe med seg til Brasil for mer enn hundre år siden. Nå er fotballskoen på utstilling foran VM. Foto:; REUTERS/Ricardo Moraes
FRA 1905: Denne skoen tok skotske Thomas Donohoe med seg til Brasil for mer enn hundre år siden. Nå er fotballskoen på utstilling foran VM. Foto:; REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer