Den som er skuffet etter Ødegaards 45 minutter mot Roma, vet ikke hva toppfotball er

Spørsmål: Hvor god er Martin Ødegaard om han blir utleid fra Real Madrid? Svar: Like god.

• Real Madrid - Roma 0-0, 6-7 etter straffekonk.

(Dagbladet): MARTIN ØDEGAARD VILLE gjøre det enkelt, unngå grove feil og balltap og ble med det ganske usynlig i sin startdebut for Real Madrid. Det er veldig forståelig. Nå handler det nemlig om fotball på det absolutt øverste nivået.

Ikke tippeligakamper mot Aalesund og Lillestrøm på Marienlyst. Så til alle som lener seg på det som alt for ofte synes å være konsensus i A/S Steinrøysa, at Martin Ødegaard (16) kan gå på vannet, dette vil ta tid.

Gutten har jo knapt begynt å spille fotball med de beste.

Er vi heldige skal Martin Ødegaard holde på i 20 år til.

MEN JEG TROR dessverre det er noen som er skuffet etter Martin Ødegaards første omgang fra start for verdens største fotballkubb. Fordi forventningene vi har er urealistisk store.

Jeg tror nemlig det finnes en stor kontigent utsultede norske fotballfans som tror gode gutter blir like gode menn gitt sjansen og muligheten. Men det er ikke sånn det virker på toppen av verdens kanskje største underholdningsindustri, selv verdens beste gutter blir ikke menn over natta.

Først og fremst fordi tanker, press og en helt åpenbar mangel på nivå-erfaring kommer i spill.

Dernest fordi motspillet og motspillerne er av et helt annet kaliber, og eksemplevis en kar som Romas Radja Nainggolan er et fjell av muskler vondere å møte i dueller enn Vålerengas Christian Grindheim (for øvrig den eneste som ga Martin Ødegaard en karamell i Tippeligaen 2014).

Artikkelen fortsetter under annonsen

GUTTER MOT MENN er et begrep vi ofte bruker i norsk fotball når spillere og lag kommer til kort og faller gjennom på høyere nivåer Da snakker jeg om menn som ser ut som gutter når de møter menn. Og ikke som i Martin Ødegaards tilfelle, en 16-åring som de facto er en guttunge i de tøffeste av de tøffestes verden.

Så alt som skjedde i de 45 minuttene han fikk i Melbourne, både med og uten ball, er helt naturlig for en gutt der Martin Ødegaard er nå.

Utvikling heter det.

En prosess alle må igjennom.

DERFOR ER DET selvfølgelig ikke tid for noen som helst form for evaluering etter 45 minutter mot AS Roma i Real Madrids første treningskamp før sesongstart i La Liga i august. Bare konstatering. Den har for øvrig Real Madrids nye trener, Rafa Benitez, allerede ført til torgs gjennom å si at Martin Ødegaard kan bli så god som vi alle håper og tror gitt tid, tålmodighet og utviklingsmuligheter.

For det er ingen som betviler guttens ferdigheter, talent, vilje og evne til å absorbere treningsdosene og tilpasse seg tempoet og fysikken på det øverste nivået.

Men det er ikke bare å gi gutten en plass i startoppstillingen og tro at det går av seg selv.

RAFA BENITEZ GA Martin Ødegaard stor tillitt gjennom å la gutten starte mot Roma. Det forteller at Martin vil få de sjansene han fortjener.

Benitez er ikke i Real Madrid for å gjøre verken gutter eller menn noen tjenester. Men samtidig forteller Real Madrids spillerstall hvor vanskelig det kommer til å bli for Martin Ødegaard å få spilletid den neste sesongen.

Og det eneste han trenger er spilletid.

Jo flere minutter og kamper han får på høyest mulig nivå, jo fortere vil han komme ut av sin egen skygge og bli stadig synligere.

MARTIN ØDEGAARDS NYE VERDEN: Real Madrids Dani Carvajal vinner duellen foran Romas Francesco Totti. Martin Ødegaard får en følelse av hva som gjelder på dette nivået. For her smeller det. Hver eneste gang. Og det, som alt annet, må en av verdens beste 16-åringer bli vant til. Foto: AFP / Paul CROCK / NTB Scanpix
MARTIN ØDEGAARDS NYE VERDEN: Real Madrids Dani Carvajal vinner duellen foran Romas Francesco Totti. Martin Ødegaard får en følelse av hva som gjelder på dette nivået. For her smeller det. Hver eneste gang. Og det, som alt annet, må en av verdens beste 16-åringer bli vant til. Foto: AFP / Paul CROCK / NTB Scanpix Vis mer