DEN GANG DA: Fernando Torres la inn en overgangssøknad da han forlot Liverpool i 2011. Foto: AP Photo/Tim Hales
DEN GANG DA: Fernando Torres la inn en overgangssøknad da han forlot Liverpool i 2011. Foto: AP Photo/Tim HalesVis mer

- Den som fant opp overgangsvinduene burde henges

Overgangsvinduene skaper diskusjoner i hele fotballsamfunnet. En metode spillerne ofte benytter seg av er overgangssøknader, men er det noe poeng i å legge inn en søknad?

I løpet av overgangsvinduet suger fotballsupporterne til seg alt som er av rykter. Man skummer aviser og oppdaterer Twitter x-antall ganger om dagen for å finne ut hvor de største stjernene oppholder seg, hvem som er misfornøyd og hvem som vil bli.

Sommerens overgangsvindu har vært preget av artikler om Paul Pogba, Gonzalo Higuain og Zlatan Ibrahimovic. I juli gikk det rykter om at Pogba hadde lagt inn en overgangssøknad, det samme har Lamine Koné gjort etter at Everton forhørte seg om Sunderland-spilleren. Spørsmålet er – hvorfor legger noen inn søknaden og andre ikke?

For fansen

- Den største grunnen er virkningen det har på fansen og medspillerne, sier Clifford Bloxham, visepresident i Octagon Sports Agency, som har jobbet med Frank Lampard, Gareth Southgate og Daniel Sturridge.

- Det er en offentlig intensjonserklæring, og jeg vil si at en av attraksjonene i fotball er intrigene. Når du sier «jeg vil forlate klubben» er det ikke flere spekulasjoner. Det er rene fakta og det skader forholdet til fansen og kollegaene.

- Tenk på det: Hvis du er i en stilling og du vet at den du jobber sammen med hver dag ikke vil være der så endrer det din mening om personen.

VIL DRA: Lamine Koné ønsker seg vekk fra Sunderland. Foto: Philip Oldham / BPI / REX / Shutterstock 
VIL DRA: Lamine Koné ønsker seg vekk fra Sunderland. Foto: Philip Oldham / BPI / REX / Shutterstock  Vis mer

Barry Silkman er uenig. En gang var han midtbanespiller for Manchester City og Leyton Orient, nå er 64-åringen agent. Han har vært inkludert i flere overganger, blant annet da West Ham hentet Demba Ba til England. Hans syn på overgangssøknader er litt mer pragmatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er bortkastet tid. De dagene er forbi for mange år siden, for klubbene vet når du er ulykkelig. Man snakker med manageren, man snakker kanskje med styreformannen, man forteller dem at du ikke trives og vil forlate klubben. Å legge inn en overgangssøknad gjør ikke at du kommer nærmere en overgang – vi har kommet videre fra de gammeldagse dagene.

Silkman har et poeng. Et blikk på de offisielle overgangslistene til PFA viser at det er få spillere som står oppført under «tilgjengelig». Ifølge konsernsjefen i PFA Gordon Taylor er det ingen overraskelse.

- Klubber er motvillige til å fortelle om spillere som er på den lista. Som oftest kan det være en indikasjon på at dersom en annen klubb kommer med bud vil de tilby mindre enn hva spilleren er verdt, sier Taylor. Dette er et viktig poeng – klubber kan komme inn og kapre en spiller for halve prisen med argumentet om at spilleren vil dra.

Lojalitet og lovlighet

Derfor er det ikke noe mysterium at gjerrigknarken David Moyes oppfordret Evertons Leighton Baines og Marouane Fellaini om å legge inn en overgangssøknad da han tok over som manager i Manchester United. Moyes håpet å komme unna med et bud på spillerne som ville være et hån og en fornærmelse mot sin tidligere klubb. Om spillere anser overgangssøknader som siste utvei er et tema Taylor gjerne snakker om.

GJERRIG: David Moyes prøvde å utnytte systemet for å signere spillere for en billig penge. Foto: Matt West / BPI / REX / Shutterstock 
GJERRIG: David Moyes prøvde å utnytte systemet for å signere spillere for en billig penge. Foto: Matt West / BPI / REX / Shutterstock  Vis mer

- Noen ganger er det på grunn av kontrakten deres, noen spillere får en sum penger dersom de ikke ber om å forlate klubben. Derfor er det mange spillere som venter så lenge som mulig, slik at de ikke taper den summen med penger, sier Taylor.

Så til tross for påstander om lojalitet til klubben, respekt for supporterne og åpene forhold til manageren, er det lukrative bonusordninger som får spillere til å være tilbakeholdene med overgangssøknader. I sommer så vi et eksempel av hvordan spillere gjør mye for å få sine bonuser. Zlatan Ibrahimovic var linket til United lenge før han signerte, grunnen var at stjernespissen fikk en lojalitetsbonus fra Paris Saint-Germain ettersom han ble værende ut sin kontrakt med klubben.

En lojalitetsbonus er ofte spredd gjennom hele kontrakttiden, for eksempel kan de få 20 prosent hvert år av en femårskontrakt. Det samme gjelder signeringsbonuser, og dersom spilleren ikke spør direkte om å forlate klubben kan han fortsatt få resten av bonusen, eller i så fall store deler av den, om han blir solgt.

Ved de få anledningene en overgangssøknad har blitt levert de siste årene har det nærmest blitt brukt som et knep av spilleren eller agenten til å tvinge frem en ny kontrakt. Slik som det ble gjort med Wayne Rooney i 2010 (selv om Rooney insisterer på at han ikke la inn noen søknad ifølge The Telegraph) og Christian Benteke i 2013. I de to tilfellene fungerte det til spillernes fordel, men ifølge Silkman trenger ikke spillere gå så langt.

BENEKTER: Wayne Rooney benekter at han la inn en overgangssøknad i 2010. Foto:  Jed Leicester / BPI / REX / Shutterstock 
BENEKTER: Wayne Rooney benekter at han la inn en overgangssøknad i 2010. Foto:  Jed Leicester / BPI / REX / Shutterstock  Vis mer

- Når en spiller signerer en kontrakt så har de ikke en pistol mot hodet. Så de er fornøyde når de signerer. Hvis omstendighetene endrer seg og spilleren føler han ikke får det han burde økonomisk, så trenger de ikke å legge inn en overgangssøknad. De går til klubben, eller om agenten deres gjør det, og sier at de trenger en ny avtale. Man får slike situasjoner (som Benteke i 2013), og noen ganger vil det tvinge klubben til å gi spilleren den avtalen han ønsker. De vet at om de mister ham kan de slite med å erstatte ham., men alt det kommer senere – først ber man om en ny avtale.

Det er mye snakk om super agentene som styrer alt i dagens fotball. Ta for eksempel Paul Pogbas agent, Mino Raiola. han fikk over 20 millioner pund for å forhandle frem en avtale mellom Juventus og United. Til tross dette er det eksempler på klubber som viser enorm stahet. Manchester United har lenge nektet å selge David De Gea og Wayne Rooney, West Bromwich tviholder på Saido Berahino, Sunderland holder på Lamine Koné og Everton nekter å gi slipp på Romelu Lukaku.

Det må påpekes at maktbalansen avhenger av hvor lang tid spilleren har igjen av kontrakten. Om en spiller bare har et år igjen er det lettere for en annen klubb å snappe dem opp. Det er da også lettere for en spiller å forlate klubben – selv om noen klubber insisterer på å beholde spillere frem til kontrakten er utløpt. Så dersom en spiller er bundet til en langtids avtale verdt millioner og vil forlate klubben – hva gjør de?

- Det er mange taktikker. Du kan la vær å møte på trening, eller du kan komme for sent noen ganger og virke uinteressert. Hvis du vil dra må du gå inn og være sløv. Man kan ikke påvirke gruppa direkte, men du må bli sett som ulykkelig og nedfor på banen, forteller midtbanespilleren Rohan Ricketts.

SPURS: Rohan Ricketts spilte for Tottenham i 2002 og 2003. Foto: REUTERS/Mike Finn-Kelcey
SPURS: Rohan Ricketts spilte for Tottenham i 2002 og 2003. Foto: REUTERS/Mike Finn-Kelcey Vis mer

For tiden spiller den tidligere U21-spilleren til England i Hong Kong. Som ung var han i Arsenal før han signerte for Tottenham og fikk 63 kamper for Spurs før han ble sendt på lån og senere til Barnsley. Siden den gang har han vært i Canada, India, Moldova og Ungarn. Han har hatt en lang karriere og det var allerede i Arsenal at han tok saken i egne hender for å forlate klubben – og det var ikke ved å legge inn en overgangssøknad.

- En venn at Tottenhams nestleder så meg spille og sa «du kunne spilt for Spurs i morgen, jeg vedder huslånet mitt på det», jeg glemmer det aldri, minnes Ricketts.

- Jeg kunne ikke dra fra Arsenal siden jeg hadde kontrakt. Det jeg måtte gjøre – noe skjedde på treningsanlegget og en spillers telefon ble borte. Jeg sa jeg hadde gjort det, men telefonen var på klubben. De trodde ikke på meg, så jeg måtte si jeg gjorde det helt til de sa «vi må løse deg fra kontrakten». Det hadde en liten negativ effekt, men Spurs signerte meg med en gang etter det.

Fremtidig vindushopping

Hvis spillere heller vil få sparken enn å legge inn en overgangssøknad, trenger kanskje systemet å oppgraderes. Men er det behov for det? Om vi ser bort i fra Berahino og Koné, er det ganske opplagt at fotballspillere klarer å rømme fra klubber om de vil. Og selv om det er sett ned på og teknisksett «ulovlig» innen fotballens lover er alle overganger satt i gang av andre klubber som prøver å overtale spilleren til å flytte.

- Det skjer hver dag. Si for eksempel at jeg spiller for Tottenham: Hvis Manchester United vil kjøpe meg, hvordan skal de la meg få vite det? De kontakter meg indirekte gjennom agenten min – der er derfor han er der. Det er enkelt. Jeg vet ikke hvorfor de lagde disse reglene, de gir ikke mening, sier Ricketts.

Det er tvilsomt at en oppgradering vil skje innen nærmeste fremtid: Selv om overgangssøkader sjeldent blir brukt, og har blitt delvis uviktige, så gjør de ikke stor skade. Med mindre overgangsmarkedet blir forandret, noe som foreslås av managere titt og ofte – senest av West Bromwichs Tony Pulis. Han vil at vinduet skal stenge kvelden før sesongstart, et forslag som applauderes av PFAs Gordon Taylor.

- Jeg ser problemer med at vinduet er åpent når sesongen starter. Managere kan ikke være sikre på om de får inn spillere, får beholde spillere eller får erstattet spillere, sier Taylor.

Det er et populært forslag blant managere som kan få en hel før-sesong ødelagt av et uventet bud.

Det er likevel ikke alle som er enige i forslaget. Agent Barry Silkman tror det ville skapt flere problemer enn det hadde løst dersom overgangsvinduet avsluttes før sesongstart.

- Hvorfor skal man gjøre vinduet kortere? Det varer bare åtte uker. Før kunne man gjennomføre en overgang før første lørdagen i mars, og jeg skjønner ikke hvorfor det endret seg. Den som fant opp disse overgangsvinduene burde henges, det er det dummeste jeg har hørt om i hele mitt liv, sier Silkman rett fra levra

Taylor er uenig og den intense mediainteressen rundt vinduet kan støtte saken hans – det samme kan summen penger det generer.

- De sa at det var fotballens død når grensen på maks lønn ble fjernet. Det samme sa de når Bosman-regelen ble innført. Men overgangssummer har fortsatt å øke, spesielt for de beste spillerne. På en måte reflekterer det interessen rundt spillet og til tross alle odds fortsetter spillet å gjøre det godt kommersielt, sier Taylor.

Så – overgangssøknaden er død. Lenge leve overganger.