ROS: Nils Johan Semb fortjener ros for at han hentet Lars Lagerbäck. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ROS: Nils Johan Semb fortjener ros for at han hentet Lars Lagerbäck. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Nils Johan Semb i NFF:

Den som ler sist ler ofte veldig godt. Nils Johan Semb bare gliser over resultatene

Mener du Lars Lagerbäck er det beste som har skjedd norsk landslagsfotball siden Drillo er det bare en mann å takke: Nils Johan Semb.

RETT SKAL VÆRE rett, er det noe som heter. Æres den som æres bør. Kritikk den ene dagen bør derfor erstattes med ros den neste, om faktum og situasjonen tilsier det.

Det gjør det nå.

Tida er inne for å gi sterkt kritisert toppfotballsjef den rosen han fortjener for ansettelsen av Lars Lagerbäck.

SOM RESTEN AV Norge ønsket også Nils Johan Semb Ståle Solbakken som Per-Mathias Høgmos erstatter. Det viste seg å være umulig selv om han strakte seg langt og ga FCK-treneren all den tiden han trengte. Tidspunktet var feil. Norge var feil. Alt var feil.

PARALLELT MED SOLBAKKEN hadde Semb følere ute hos pensjonisten Lars Lagerbäck. Det syntes også umulig. Han hadde pensjonert seg etter suksessen på Island. Lagerbäck skulle nyte sitt otium. Han hadde bestemt seg for å leve et rolig og komfortabelt privatliv etter et vel utført livsverk. Men da Ole Gunnar Solskjær også takket nei før det egentlig ble samtaler, prøvde Nils Johan Semb sine gode svenske venn en gang til.

Tirsdag denne uka fortalte han Dagbladet at det var som å dra inn en makrell.

NILS JOHAN SEMB har de siste åra vært blant Fotball-Norges mest kritiserte og utskjelte lederskikkelser. Denne spalten har vært en del av kritikken. Da Norges to viktigste landslag var i fritt fall – herrer A og damer A – etterlyst vi lederskap i form av ansvarstaking.

Det eneste vi opplevde var ansvarsfraskrivelse.

FOR NI MÅNEDER siden, etter fotballjentenes EM-fadese i Nederland, guttas 0–6 for Tyskland og Ada Hegerbergs brudd med alt som har med Norges Fotballforbunds toppfotballsatsing å gjøre, så jeg ikke disse bokstavene komme. Norsk landslagsfotball, fordi jentene også hadde havarert, var om mulig enda lenger nede enn da Per-Mathias Høgmo fikk avskjed.

På toppen av det stakk sjefene hodene i sanden.

DERFOR BA OGSÅ denne spalten toppfotballsjef Nils Johan Semb vurdere sin stilling. "I næringslivet ville Semb ha blitt fjernet for lenge siden. Resultatene er ikke gode nok. Det er toppsjefens ansvar." skrev jeg blant annet etter rundjulinga i Stuttgart. Da Semb dukket unna et intervju han visste ville medføre ubehagelige spørsmål før bortekampen mot San Marino en måned seinere, etterlyste jeg toppfotballsjefens evne til å ta ansvar.

De dårlige tidene var selvfølgelig ikke Nils Johan Sembs ansvar alene.

Kritikken gikk på at han tilsynelatende ikke var villig til å se at jobben som toppfotballsjef bærer med seg betydelig ansvar.

DRØYE FEM MÅNEDER inn ni fotballåret 2018 er Norge herrer A for alvor tilbake på vinnersporet og står med fire strake seirer, tre av dem mot VM-nasjoner. Hvem hadde trodd det for ni måneder siden?

Hvem så det komme etter og 0–2 for Makedonia og 0–1 for Slovakia i november?,

DE FÆRRESTE SPØR du meg, og i hvert fall ingen av oss på utsida av laget. Da 2017 ble 2018 føltes det mest som om norsk landslagsfotball sto og tro vannet, som om også Lagerbäck hadde møtt en utfordring for stor til å kunne mestres. Vi tok riktignok et steg fram i oktober (8–0 over San Marino og 1–0 over Nord-Irland), men slutten på året var egentlig bare trist uten en eneste norsk offensiv aksjon i løpet av de siste 90 minuttene i Slovakia.

Jeg hørte de prøvde å trøste oss med at det likevel gikk bedre.

Det så ikke sånn ut.

MEN ETT ÅR med ensrettet faglig påfyll der de daglige spillermøtene på hver eneste samling handler om det samme – soneforsvarets organisering og struktur i 4-4-2 formasjonen, samt den offensive samhandlingen mellom spissene, mellom backene/kantene og om løpene som alltid skal søkes inn bak og rundt motstanderens forsvar – har gjort landslaget til et fotballag igjen. Ikke utlært, selvfølgelig. Men til å tro på. Og Nils Johan Semb visste alt dette, om Lagerbäck-læren, filosofien og metoden da han overbeviste svensken om at Norge var bedre enn pensjonisttilværelsen.

Lars Lagerbäck er med andre ord Nils Johan Sembs ansettelse.

Det er Sembs fortjeneste at Lagerbäck er her.

Verd å huske nå som kritikken har lagt seg og Ullevaal mest sannsynlig fylles mot Kypros.

Såpass rause må vi være.