Colin Kaepernick

Den stille protesten kostet ham trolig jobben. Nå hedres han av Amnesty

Colin Kaepernick ble elsket og hatet i USA etter nasjonalsang-stuntet. Nå er han hedret med Amnesty Internationals høyeste utmerkelse.

PROTESTEN: Her har Colin Kaepernick satt seg ned på kne under nasjonalsangen for første gang. Det var en protest han opprettholdt. Flere holdt med Kaepernick, mens andre reagerte på protesten. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
PROTESTEN: Her har Colin Kaepernick satt seg ned på kne under nasjonalsangen for første gang. Det var en protest han opprettholdt. Flere holdt med Kaepernick, mens andre reagerte på protesten. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): NFL-spillerne er store stjerner i USA. Colin Kaepernick - den gang quarterback for San Francisco 49ers - ble verdensberømt i det øyeblikket han satte seg ned på kne under nasjonalsangen, i en stille protest mot politiets behandling av minoriteter i USA.

Reaksjonene var mange og delt. Noen gikk så langt som å true Kaepernick på livet. I mars i fjor ble Kaepernick frigitt av San Francisco 49'ers, noe mange mistenkte var på grunn av oppstyret rundt 29-åringen det siste året.

Men saken vokste etter hvert til å dreie seg om så mye mer enn det. Da Donald Trump kastet seg inn i debatten, handlet det plutselig også om ytringsfrihet. På NFL-stadioner rundt om i hele USA fortsatte spillere og ledere Kaepernicks stille protest.

Samvittighetsambassadør

Fortsatt har ikke Kaepernick funnet seg en ny klubb, til tross for at han etter sigende skal være god nok for NFL-spill. Men lørdag ble han hedret av Amnesty International, som har fokus på menneskerettigheter.

30-åringen ble utnevnt til «samvittighetsambassadør», som er organisasjonens høyeste utmerkelse.

- Han konfronterte rasediskriminering. Han nektet å inngå kompromiss, og han inspirerte andre, tvitret Amnesty International etter utdelingen.

MOTTOK PRIS: Colin Kaepernick, her sammen med generalsekretær i Amnesty, Salil Shetty. Foto: AP Photo/Peter Dejong
MOTTOK PRIS: Colin Kaepernick, her sammen med generalsekretær i Amnesty, Salil Shetty. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Kaepernicks tidligere lagkamerat Eric Reid delte ut prisen. Han var den første som sluttet seg til kneleprotesten. Han har heller ikke kontrakt med noe NFL-lag nå.

Engasjert

Kaepernick har tidligere forklart at han støtter «Black Lives Matter»-bevegelsen, en organisasjon som ble grunnlagt i 2012 og jobber for svartes rettigheter.

- Jeg kommer ikke til å reise meg for å vise stolthet for et land som undertrykker svarte og fargede mennesker. Dette er viktigere enn fotballen. Det ville vært egoistisk av meg å ikke gjøre det når det ligger døde mennesker i gatene, uttalte Kaepernick under alt oppstyret.

Dette holder han fast ved den dag i dag.

- Hvordan kan man reise seg for nasjonalsangen i et land som preker «frihet og rettferdighet for alle», men som er så urettferdig mot mange av dem som bor der, spurte Kaepernick retorisk under sin tale i Amsterdam.

Tidlige år

Kaepernick ble født 3. november 1987, og ble adoptert av det hvite paret Rick og Teresa bare uker etter fødselen. Paret hadde hatt to egne barn.

På grunn av at han var svart og hadde hvite foreldre og søsken, fikk Kaepernick mange blikk på og kommentarer fra tidlig alder, forteller han til usmagazine.

Kaepernick har tidligere fortalt at han har slitt med å definere seg selv hele livet. 28-åringen er adoptert, og forteller til US magazine at han alltid har vist han var forskjellig fra foreldrene sine.

Han opplevde også å få rekke reaksjoner på grunn av hudfargen i oppveksten.

- Vi pleide å dra på ferier og sove på motell. Og det samme skjedde hvert år i lobbyen på hvert eneste motell. Uansett hvor nære jeg sto foreldrene mine, kom noen bort for å «spørre om det var noe de kunne hjelpe meg med. »

- Vi har alltid vært åpne om adopsjonen og om hudfarge. Det gjorde at Colin var komfortabel til tross for forskjellene våre, sier mora Teresa til New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer