Den store forvandlingen

21. desember 1997: Lasse Kjus er halvsjuk, frustrert, kjører dårlig på ski og har karret til seg 182 verdenscuppoeng. 18. desember 1998: Lasse Kjus knuser konkurrentene, vinner sitt andre utforrenn på rad, og topper v-cupen sammenlagt med 413 poeng. Men helsa er fortsatt ikke helt på topp.

Det gikk fort med Lasse Kjus i Val Gardena i går. Fryktelig fort. Men etter utklassingsseieren på nesten ett sekund bar det nesten like raskt i seng - med inhalatoren tilkoblet for å få bukt med slim og en lei hoste.

Likevel er alt annerledes enn det var for ett år siden.

- Nå nyter jeg livet, sier Lasse.

Kloke valg

Før jul i fjor gikk det meste i toalettet for Kjus. Etter ni renn var en tredjeplass i utfor det eneste lyspunktet. Og verdenscupen sammenlagt hadde han allerede gitt opp.
Ett år seinere leder han den samme cupen, takket være to utforseirer på rappen. Og noen kloke valg.

  • Da alpinfolket reiste til Whistler Mountain i Canada for to uker siden, valgte Lasse å dra til Norge for å trene og samle krefter. Det gjorde han lurt i, for rennene i Whistler snødde bort.
  • Da Lasse vant i Val d'Isere for ei snau uke siden, hadde han vært smart nok til å velge et høyt startnummer. Fordi han visste at det ville gi optimale forhold. Og han fikk rett.
  • Rennet i går var det som Lasse egentlig skulle stå over i Whistler. Nå fikk han det som bonus - sammen med sin egen formtopp.
  • I går valgte Lasse et tidligere startnummer enn konkurrentene, og satte en standard de ikke hadde noen mulighet til å nå opp mot.

- Jeg psyket dem ut med startnummeret mitt. Jeg ga alt og lot det stå til, sa en fornøyd Kjus etterpå.

Sjanseløs Maier

Og taktikken fungerte. Fjorårets suverene verdensener, Hermann Maier, bare måpte da han kom i mål og så at han var slått av Kjus med over ett sekund. Det er rett og slett rundjuling.

- Lasse Kjus er i en klasse for seg i utfor, og jeg ser ingen muligheter til å kunne slå ham i rennet allerede lørdag, sa Maier til NTB etter sin egen tredjeplass.

- Dersom jeg skulle hatt noen sjanse til å slå Kjus i den formen han er nå, måtte jeg ha stjålet både skiene og kjøredressen hans.

Det er omtrent det samme som Lasse Kjus og resten av alpinverdenen sa om Maier sist vinter.

Lagseier

Sjefen for de norske alpingutta, Martin Osswald, forklarer den store Kjus-forandringen sånn:

- Lasse har trent bedre enn på lenge, helsa har vært bra i hele høst, og da har også motivasjonen kommet tilbake - og vi har klart å skape ett norsk alpinlag igjen, sier Osswald til Dagbladet.

Det siste var et problem for allrounderne Kjus og Kjetil Aamodt i fjor. Men etter sommerens omorganisering opptrer de norske alpinistene i samlet flokk. I tillegg begynner de unge fartsgutta å yppe seg.

I går ble Audun Grønvold nummer 11 og Lasse Paulsen nummer 13 - i tillegg til Kjus' seier og Aamodts femteplass. I dag er det nye utfor-muligheter i Val Gardena.

- Vi har veldig god harmoni i laget akkurat nå. Humøret er på topp og vi nyter livet alle sammen, sier bestemann til NTB.

Kjetil Aamodt er enig:

- Nå opptrer vi som et lag igjen, akkurat som det var på begynnelsen av 1990-tallet.

Fotnote: Lasses femte utforseier totalt kom tjue år og to dager etter at Erik Håker tok Norges aller første verdenscupseier i utfor. Det skjedde også i Val Gardena.