Den store jentefesten

Jentefotballen havner gjerne i skyggen av gutta. Slik er det ikke i Norway Cup. Helt siden starten i 1972 har turneringen vært pionerer innen jentefotball. - Et 29 år langt lykkelig ekteskap, sier Frode Kyvåg.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Lørdag spilte Stine Marie Sørlie (18) og Kaia Ruud Solem (17) EM-finale mot Tyskland for J18-landslaget. I dag koste de to Vålerenga-spillerne seg til 6- 1-seier mot svenske Billdals BK i Norway Cup.

I Norway Cup opplever jentene en oppslutning og interesse som ikke alltid blir jentefotballen til del.

- Når man kommer langt i Norway Cup, er det innmari mange folk som kommer og ser på. Det er likegyldig om det er gutter eller jenter, sier Kaia.

- Det er sikkert litt spesielt for meg som spilte i Bækkelaget, men jeg husker at det var veldig stas å vinne semifinalen med så mange kjente langs sidelinja, sier Stine.

Lo av jentene

Stine og Kaia, som kan bli framtidas EM-, VM- og OL-håp for Norge, er yngre enn jentefotballens historie i Norway Cup. Allerede i åpningsåret 1972 var det med 8 jentelag. Først fire år seinere ble jentefotballen formelt annerkjent av Norges Fotballforbund.

- Folk lo av oss i 72, sier Frode Kyvåg om den spede starten med jentefotball.

- Tilskuerne var mest opptatt av å se på de danske jentene når de skiftet, mimrer han.

Fra 8 av drøye 400 lag i åpningsåret, har jenteandelen økt jevnt og trutt. I 1982 rundet man 200 jentelag. I år regner arrangørene med at hver tredje av de 25000 deltakerne er jenter.

Høyt nivå

Og jentelagene i de eldste årsklassene har ofte med flere toppspillere enn guttelagene. Stine Marie Sørlie og Kaia Ruud Solem veit om 5- 6 lagvenninner fra J18-laget som også er med i Norway Cup.

Stine og Kaia spiller A-lagsfotball i Vålerenga i 1. divisjon, men har fått lov til å være med på juniorlaget under verdens største fotballtrening.

I kampen mot Billdals scoret Stine to og Kaia ett mål.

- Vi er her for å ha det gøy, koble av og få ny motivasjon, sier Stine.

- Det er ikke så mye alvor her, supplerer Kaia.

EKSPERT-OPPVARMING:</B> Tidligere kvinne-landslagstrener, Per-Mathias Høgmo hjalp Fjellhamars jenter født 1990 med oppvarmingen og ønsket lykke til før kampen mot KFUM Oslo.
<B>FRA EM TIL EKEBERG:</B> Landslagsspillerne Stine Marie Sørlie (t.v.) og Kaia Ruud Solem scoret henholdsvis to og ett mål i gårsdagens kamp mot Billdals.