Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den store keeperduellen

Ei av disse fire jentene kommer trolig til å avgjøre dagens EM-finale.

(Dagbladet.no:) Både Norge og Danmark har tradisjonelt sett hatt svært gode keepere, og det er ofte sisteskansen blir avgjørende i tøffe mesterskapskamper.

Også i EM har de skandinaviske keeperne stått fram som de beste i mesterskapet.

Statistikken på EMs offisielle hjemmeside viser at den danske keeperen Karin Mortensen er den hvasseste av de fire hovedkeeperne.

Karin Mortensen (27)

Klubb: Ikast

EM-skudd mot seg: 171

Redninger: 73

Redningsprosent: 43

Katrine Lunde (24)

Klubb: Aalborg

EM-skudd mot seg: 138

Redninger: 54

Redningsprosent: 39

Kjersti Beck (25)

Klubb: Byåsen

EM-skudd mot seg: 112

Redninger: 43

Redningsprosent: 38

Louise Bager Nørgaard (22)

Klubb: Viborg

EM-skudd mot seg: 62

Redninger: 22

Redningsprosent: 35

Denne statistikken kan variere litt fra andre tall, ettersom det er forskjellige måter å telle skudd og redninger på. Her er for eksempel ikke skudd tatt med hvis dommeren har blåst etterpå.

- Keeperne blir avgjørende

Den tidligere danske landslagskeeperen Lene Rantala (Larvik) sier at begge lagene har veldig gode keepere, men at Mortensen nok har vært den beste så langt.

- Det er i denne turneringen isolert. Jeg har også sett Katrine Lunde i noen kamper i Danmark, hvor hun har vært svært god - noe hun også var mot Ungarn i går, sier Rantala til Dagbladet.no.

Hun har over 200 landskamper for Danmark, og kjenner begge finalistene godt. I kampen mot Ungarn rant målene inn for Norge, men Rantala tror det blir en helt annen kamp i kveld.

- Sånn som lagene spiller tror jeg keeperne blir veldig avgjørende. Både Norge og Danmark stoler mye på godt forsvars- og keeperspill.

- Og hvem vinner?

- Norge er nok favoritter, spesielt med tanke på kampen i går. Men, danskene har vært taktisk dyktige i mesterskapet, så det blir ikke lett for Norge, sier Rantala.

Som naturligvis håper på dansk seier, men samtidig innrømmer at norsk gull vil være positivt for den hjemlige serien.

Lunde kjenner Danmark

Karin Mortensen kommer trolig til å stå i det danske målet fra start, men det er foreløpig ikke klart hvem av de norske keeperne som kommer til å våkte buret.

Så langt i turneringen har de stått annen hver kamp, men det er ikke umulig at trener Marit Breivik i dag velger Katrine Lunde for andre kamp på rad.

Det er tre grunner til dette:

• Hun har mest landslagsrutine.

• Hun har fortsatt den strålende Ungarn-kampen i kroppen, og kan flyte videre på den.

• Hun spiller til daglig i Danmark og kjenner de danske spillerne godt.

NB! Norges tredjekeeper Terese Pedersen har faktisk like god redningsprosent som Mortensen i EM. Pedersen har derimot bare stått i en kamp. Dagbladet.no følger finalen direkte klokka 17.30.

STORFORM 1: Katrine Lunde starter trolig finalen mot Danmark i ettermiddag.
STORFORM 2: Kjersti Beck er klar for spill, hvis Breivik lar henne få sjansen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media