Den store oppturen

BEITOSTØLEN (Dagbladet): For Espen Bjervig (28) og Erling Jevne (34) ble sesongstarten en sårt tiltrengt opptur med henholdsvis tredje- og fjerdeplass. I løpet av et drøyt år har to trafikkulykker rammet deres aller nærmeste. Jevne mistet sønnen. Bjervigs samboer ble stygt kvestet.

Derfor var det mange som gledet seg over at det var akkurat de to som ble best av de norske løperne i går. Spesielt imponerende var kanskje løpet til Erling Jevne.

Øyergutten mistet sønnen Erich-Iver i en ulykke 3. august i fjor. Gjennom fjorårssesongen strevde han seg tilbake i toppen. Og i sommer brakk han foten.

- Motgang var da jeg mistet Erich-Iver. Å bryte av foten var bare et glipptak i forhold, sier Jevne til Dagbladet.

I målområdet fikk han gratulasjoner av kompisen Bjørn Dæhlie.

- Imponerende løp av Erling. Det er bare 50 dager siden han gikk med krykker. Et par renn, og litt rakfisk før jul, så er han på pallen i VM, sier en smilende Dæhlie til Dagbladet.

Forbilde

Comebacket til Jevne er oppsiktsvekkende med alt han har vært gjennom. Det går ikke en time av dagen uten at Erich-Iver er i tankene til Erling og kona Inger-Lise.

- Vi prater mye om ham, og så har vi jo mange bilder av ham som vi ser på. Vi blir ofte sittende lenge. Eldstejenta Anna Elise er med. Hun tegner og maler bilder til han Erich-Iver...

Jevne blir stille i noen sekunder.

- Han blir ikke glemt.

Også når Erling går på ski, streifer tankene ofte over på sønnen.

- Det skjer noen ganger i korte glimt at jeg tenker, pokker...og da er det godt å ta i litt ekstra.

Slipt trekant

Det er de mange gode minnene som holder ham gående som skiløper. Ikke bare minnene om sønnen, men også de mange gledene og oppturene han har hatt i karrieren.

- Det er ikke sånn at jeg går på ski fordi jeg vil vinne medaljer for Erich-Iver, men sånn forbildemessig er han viktig. Han er og blir mitt store forbilde.

Å leve med sorg er en prosess. På godt og vondt. Etter at han sto fram og fortalte om ulykken i fjor høst, har han fått mange brev fra foreldre i samme situasjon. Brevene varmer.

- Fra ulykkesdagen, og de første månedene etter det, så raspet det skikkelig inni meg hele tida. Det er som å ha en trekant inni seg. Etter hvert blir den mer og mer tilslipt, og litt rundere i kantene, sier Erling.

- Men, det går. Jeg aksepterer det mer og mer.

Respekt

Espen Bjervig har vært heldig i forhold til Erling Jevne. Men det kunne ha gått riktig ille.

6. september fikk Bjervig beskjed om at samboeren Rigmor Tærud var alvorlig skadd i en bilulykke, og fløyet til Ullevål sykehus. Hun var heldig som overlevde krasjet som kostet to mennesker livet. Rigmor fikk alvorlige bruddskader på begge sider av bekkenet, og har vært lenket til rullestolen helt siden ulykken. Nå er hun på Beitostølen Helsesportsenter, der hun trener seg opp til å kunne gå igjen. Legene sier hun blir helt frisk igjen.

- Etter ulykken har jeg fått kjemperespekt for alle alenehusmødre, ler Espen.

Han har hatt aleneansvaret for datteren Birthe (19 måneder) i hele høst. I går var hun den første til å hilse på pappa da han kom i mål til tredjeplass. Samboer Rigmor holdt seg mer i bakgrunnen.

- Det er godt å få en slik åpning etter å ha hatt litt motgang. At jeg og Erling gjør det best av de norske er artig. Det er jo rene handikapidretten, ler han.

Bjervig har vært usikker på hvor han står i forhold til resten av eliteløperne. Men han går til årets sesong med en annen innstilling enn før.

Ego

- Ulykken har gitt meg helt andre perspektiver. I starten var det bare en hel masse praktiske ting som tok veldig mye tid. Men nå litt i etterkant så bryr jeg meg ikke så veldig mye om jeg går og snufser og er litt forkjølet eller småsjuk.

Bjervig har også forstått hva det vil si å være egoistisk. Som toppidrettsutøver blir man det.

- Et godt eksempel på det var da jeg reiste på en treukers treningsleir til Val Senales i Italia forrige måned. Da leverte jeg dattera vår hos svigermor. Hun er jo sjøl i full jobb, men tok på seg å passe henne. Jeg er glad jeg har svigermor, smiler han, før han blir alvorlig igjen.

- Det er klart at man blir ego av å drive idrett.

<B>3. PLASS</B> Espen Bjervig ble best av de norske under Beitosprinten.
NYE MÅL: </B>Erling Jevne og Espen Bjervig har begge fått trafikktragedier nært innpå livet. Nå ser de framover etter en veldig god sesongstart.
4. PLASS Erling Jevne gir ekstra når tankene kommer i løypa.