GOD STEMNING : Det er god stemning i den argentinske leiren før skjebnekampen mot Ecuador. Foto: AFP PHOTO / ALEJANDRO PAGNI / NTB Scanpix
GOD STEMNING : Det er god stemning i den argentinske leiren før skjebnekampen mot Ecuador. Foto: AFP PHOTO / ALEJANDRO PAGNI / NTB ScanpixVis mer

Den store tabben: Nelson (34) kan koste Argentina og Messi VM

Dersom ikke Argentina slår Ecuador i kveld, er det stor sjanse for at VM i Russland går uten Lionel Messi. Da kan de takke Bolivia og Nelson Cabrera.

(FourFourTwo): For første gang siden 1970 kan vi få oppleve et VM uten Argentina. Samtidig risikerer fotballsupportere å måtte følge et mesterskap uten en av verdens aller beste spillere; Lionel Messi.

Argentina har opplevd mye motgang gjennom kvalifiseringen, som da Messi først meldte at han la opp, for deretter å ombestemme seg. Så skjedde det noe som kan vise seg å bli katastrofalt for Jorge Sampaolis menn.

I fjor vant Bolivia 2-0 mot Peru og spilte 0-0 mot Chile, men mistet seinere alle poengene fordi de hadde brukt en spiller som ikke var spilleberettiget.

Nelson Cabrera (34) fra Paraguay hadde bodd i Bolivia i tre år, nok til å få statsborgerskap, men FIFA-bestemmelsene sier at en spiller må bo i landet i minst fem år for å kunne representere dem, skriver BBC. Han spilte bare noen minutter mot slutten i begge kampene, men det var altså nok.

Det gjorde at Bolivia mistet fire poeng, mens Peru og Chile begge ble tilkjent en 3-0-seier i stedet. Hadde de opprinnelige resultatene blitt stående, ville både Peru (tre poeng bak) og Chile (ett poeng bak) vært under Argentina på tabellen.

Bolivia anket avgjørelsen, men ble ikke hørt. I august fikk de endelig avslag.

- Sannheten er at jeg kommer rett fra trening. Vi visste at dette var utenfor vår kontroll. Vi er klar over realiteten og vi vet at vi må møte dette på best mulige måte og endre det. Vi er fokuserte på Uruguay for å endre posisjonen vår. Vi lever med realiteten som er at vi kan miste Russland-VM, uttalte Argentina-trener Jorge Sampaoli om saken i august, ifølge ESPN.

Bolivia var allerede før FIFA-avgjørelsen nest sist i kvalifiseringen og hadde små sjanser for en VM-plass. Men for Argentina kan det bli direkte avgjørende for om nasjonen går til VM i Russland eller ikke.

Nasjonens endelige skjebne kan altså hektes på Bolivias feilbruk av en spiller, dersom det ender med fiasko i natt.

HADDE IKKE TILLATELSE: Bolivia brukte Nelson Cabrera uten tillatelse. Det gjorde at laget ble trukket fire poeng. Foto: AFP PHOTO / ar / AIZAR RALDES / NTB Scanpix
HADDE IKKE TILLATELSE: Bolivia brukte Nelson Cabrera uten tillatelse. Det gjorde at laget ble trukket fire poeng. Foto: AFP PHOTO / ar / AIZAR RALDES / NTB Scanpix Vis mer

Kniven på strupen

For den mektige fotballnasjonen ligger utrolig nok på en sjetteplass i kvalifiseringsgruppa, med én fattig kamp igjen å spille.

Argentina står med 16 mål på 17 kamper i kvaliken, nest minst av samtlige lag (Bolivia har scoret 14 offisielt, men egentlig 16 med 2-0-seieren som ble omgjort til tap). Det er ganske utrolige tall med tanke på at Argentina kan mønstre angripere som Lionel Messi, Paulo Dybala, Sergio Agüero og Mauro Icardi.

Messi og Agüero har kun startet to kamper sammen i kvaliken. Det blir ingen tredje start, for sistnevnte er ute i noen uker med skade. Agüero varmet uansett benken mot Venezuela sist han var i troppen, selv da Argentina sårt trengte mål.

Manager Jorge Sampaoli startet med den offensive trioen Icardi, Dybala og Messi mot Uruguay, uten at det ble nettkjenning i Montevideo. Samme trio startet mot Venezuela, men heller ikke her fant noen av dem veien til nettmaskene.

I stedet forsøkte treneren på noe nytt mot Peru, da han startet med Boca Juniors-spiller Dario Benedetto på topp, med Messi, Angel Di Maria og Atalantas Alejandro Gomez i en trio bak.

Heller ikke det resulterte i scoring.

På de fire siste kampene i gruppa har Argentina scoret ett mål; et selvmål av Venezuela. Det betyr ifølge statistikkbyrået Opta at Argentina ikke har scoret på de siste 73 avslutningene i kvaliken(!).

Brasil-sjef Tite tror hele Argentina holder pusten før avgjørelsen faller i natt. Han forteller at laget hans kommer til å gjøre alt for å vinne den siste kampen, selv om Brasil ikke har noe å spille for.

- Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er for andre, de må ha problemer med å sove. Vi skal gjøre det som er viktigst for oss, for verdigheten til folket. Andre vil høste som de sår, sier Tite.

Hard motstander

Og selv om de lyseblå tilsynelatende har en grei motstander i Ecuador på 8.-plass i den avgjørende kampen, er det en motstander Argentina har slitt med. De siste fire møtene på bortebane har endt uten seier.

Det er tydelig at nasjonen ikke liker seg på Estadio Olímpico Atahualpa i høyden (stadion ligger 2782 meter over havet). Ecuador står samtidig med fem strake tap i kvaliken, men vant det omvendte oppgjøret 2-0 tilbake i oktober 2015.

Fordelen for Argentina er at utfordrerne Peru og Colombia møtes i siste runde. Det betyr at nasjonen minst får spille play off med seier. Med uavgjort vil de være avhengige av resultatene i tre av de øvrige kampene.

Da må Brasil slå Chile, Colombia slå Peru og Venezuela holde Paraguay til minst uavgjort.

Argentina har åpenbart slitt mye i kvaliken og har også hatt tre forskjellige trenere underveis (Gerardo Martino og Edgardo Bauza i tillegg til nåværende trener Jorge Sampaoli).

De fire beste lagene i gruppa tar seg direkte videre til VM. Nasjonen som blir nummer fem, møter New Zealand over to kamper i november.

Kampene spilles 01.30 i natt.

Kritisk for flere nasjoner

Og vi risikerer å få et VM uten flere av de største stjernene i klubbfotballen. Nederland må blant annet slå Sverige 7-0 om de skal ta andreplassen i gruppe A. Det spøker derfor for en stjerne som Arjen Robben.

I verste fall kan både Cristiano Ronaldo og Lionel Messi miste mesterskapet - spillerne som har delt hver eneste Ballon d'Or mellom seg siden 2008.

Portugal må nemlig ut i playoff for å sikre VM-billett om de ikke slår Sveits i kveld.

Alexis Sanchez og Chile er heller ikke trygge, og kan i verste fall ryke ut i natt.

Lionel Messi mangler bare et VM-gull. Han har fem ganger blitt kåret til verdens beste fotballspiller, og har plukket trofeer i hytt og vær sammen med Barcelona.

Den største triumfen med landslaget kom i OL i Beijing - gull - men det er ikke til å legge skjul på at et VM-gull vil være toppen av kransekaka for argentineren.

For å holde liv i den drømmen må Ecuador sannsynligvis slås i natt.