Den største er blitt enda større

- Dette handler ikke om meg, sier Lionel Messi. Tull. Dette handler bare om han.

YDMYK:  Han reddet Argentina - men Lionel Messi ville ikke ha æren. Foto: NTB Scanpix
YDMYK: Han reddet Argentina - men Lionel Messi ville ikke ha æren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LIONEL MESSI (26) er en beskjeden og nesten forsagt mann. Utenfor fotballbanen. På banen er han i min bok det største fotballgeniet verden har sett. Og snart - om han redder hele veien til Maracana eller deromkring - vil det være en global sannhet også.

At Messi trenger å gjøre mer enn det han har gjort til nå er feil og i overkant kravstort.

DET ER MANGE gode fotballspillere der ute, veldig mange. Det har dette verdensmesterskapet vist. Men det er forskjell på de gode og den største. Og akkurat nå er den veldig stor.

DET ER BARE en gigant som kan gjøre det Messi gjorde da ingenting fungerte mot lille Iran. Her hadde Argentina stilt med en angrepsstyrke verden kanskje aldri har sett maken til i en VM-kamp - Di Maria, Aguero, Higuain og Messi fra start - men like forbannet sto det 0-0 da klokka passerte 90, minutter. Og enda verre for Argentina som har VM-tittelen som mål, Iran ble robbet for muligheten til å vinne.

Da Zabaleta felte Ashkan Dejagah var det bare den serbiske dommeren som ikke så det var straffespark.

DEN SITUASJONEN VAR det første øyeblikket som reddet Argentina. Det andre sørget Messi for da han dundret ballen i mål fra rundt 16 meter. Og når jeg hører Iran-trener Carlos Queiroz setter ord på kampen - "det var to personer som avgjorde dette, han ene er et geni, han andre en dårlig dommer" - så blir jeg henrykt.

Det er nemlig akkurat det som skjedde.

Carlos Queiroz har i sin store irritasjon brukket kampen ned til de to avgjørende hendelsene og analysert dem med beundring og sinne.

ARGENTINA-TRENETR SABELLA lovpriser også sin lille redningsmann samtidig som han sier at dette handler om hele laget. Tull, igjen. Dette handler bare om Messi. Og når jeg ser rundt meg bi pressesenteret her i Belo Horizonte er det ingen tvil. Det er Messi for alle penge.

Messi og bare han.

HVA KAMPEN LÆRTE oss ut over at Lionel Messi kan vinne VM på egenhånd. Jo, at Iran ga Argentinas motstandere en skreddersydd plan i hvordan å stoppe en av verdens beste fotballspillere som fungerer best når de får rom å boltre seg i. God organisering (4-5-1), lavt press og hundre prosent lojalitet til spillestilen og de defensive oppgavene kan velte selv de største. Norge på 90-tallet er et annet eksempel på det.

Men i motsetning til gamle Norge er Iran et lag som prøvde å vinne kampen på 0-0, da fem minutter gjensto mot Argentina i VMs sluttspill  bestemte derfor Carlos Queiroz seg for å avslutte kampen med to spisser.

Han prøvde å vinne fordi han ønsket tre poeng mer enn ett.

Det hadde ikke Norge gjort.

GODE LAG SOM møter ikke fullt så gode lag med et slikt utgangspunkt får alltid en vanskelig kamp om de ikke scorer tidlig. Argentina fikk en ekstremt vanskelig kamp. Hvilket forteller oss hvor vanskelig det er å bryte ned god organisering og høy moral. Eller for å si det met motsatt fortegn; hvor lett det er å forsvare seg.

MESSIS SEIERSMÅL KAN ingen forsvare seg mot. Verdens beste har en egen sti for slike øyeblikk, det er derfor han er verdens beste. Og det er ikke bare det at han gjør det når han får en mulighet, det er hvordan han gjør det der han legger ballen til rette og bare dæljer den i mål.

Bang, sa det.

Og så var denne kampen avgjort også.

LIONEL MESSI HAR tatt seks poeng i VM. På egenhånd. Det har han gjort med en oppmerksomhet fra motstanderne som er sjelden i dagens fotball. Og det forteller mer enn noe annet hva han er er i stand og til å gjøre og hva vi har i vente når Argentina snart utfordres av lag som også har som mål å vinne VM.

Får Messi plass med den rytmen og treffsikkerheten han har nå skyter han ikke bare Argentina til VM-tittelen.

Han blir toppscorer også.

 
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer