- STØRST: Statuen av Grete Waitz står utenfor Bislett stadion. I dag omtales hun som en av de største kvinnelige friidrettsutøverne verden har sett. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- STØRST: Statuen av Grete Waitz står utenfor Bislett stadion. I dag omtales hun som en av de største kvinnelige friidrettsutøverne verden har sett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Den største kvinnelige maratonløperen verden har sett

Verden minnes Grete Waitz.

(Dagbladet): Grete Waitz var ikke bare løperdronning i Norge. Spesielt i USA var hun et ikon etter at hun vant New York Marathon ni ganger. Seirene kom samtidig som joggebølgen bredte seg internasjonalt, og Gretes fantastiske karriere inspirerte tusenvis av kvinner til å trene.

I New York Times omtales Grete Waitz' bortgang i dag, og løperdronninga kalles «den fantastiske norske løperen».

Tracy Sundlun i The Competotor Group har kjent Grete Waitz siden 70-tallet. Hun kaller i dag Grete «den største kvinnelige utøveren idretten vår har sett».

- At hun skal gå bort samme dag som Boston Marathon er passende, men gjør det ikke mindre smertefullt, sier Sundlun.

Nyhetsbyrået AP kaller Grete «Norwegian great» og skriver om hennes ni seire i New York Marathon.

Tyske dehardloopkrant.com omtaler Grete Waitz som et maratonikon og en rollemodell.

- Hun har betydd mye for å utvikle kvinneidretten. I de seinere årene overbeviste hun i sin kamp mot kreft, skriver nettsida, som også trekker fram at hun som en av tre norske idrettsutøvere ble utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

The Hindu kaller Grete Waitz en pioner og trekker fram hennes VM-seier i Helsingfors i 1983 og hennes verdensrekorder på 3000 meter fra 1975 og 1976.