NYBYGD KROPP: Ørjan Håskjold Nyland har brukt mye tid på styrkerommet det siste året. På de hardeste øktene har vektstanga hatt langt flere skiver enn her. Det må til for å kunne kopiere barndommens helt: kjempen Peter Schmeichel. Foto: Per Tormod Nilsen
NYBYGD KROPP: Ørjan Håskjold Nyland har brukt mye tid på styrkerommet det siste året. På de hardeste øktene har vektstanga hatt langt flere skiver enn her. Det må til for å kunne kopiere barndommens helt: kjempen Peter Schmeichel. Foto: Per Tormod NilsenVis mer

- Den største opplevelsen var å bli pappa

Ørjan Håskjold Nyland (23) om gjennombruddsåret.

• Følg Molde-Vålerenga live i Dagbladets fotballstudio:

MOLDE (Dagbladet): Han tok Fotball-Norge med storm i cupens siste runder i 2012. Ørjan Håskjold Nyland - den unge, friske keeperen som så ut til å elske rampelyset like mye som motstandernes spisser hatet hans evner til å få sine fingre i veien.

Etter cuptriumfen med Hødd den høsten, kom overgangen til Molde, og deretter en sensasjonell EM-bronse for U21-lag sommeren 2013. I fjor høst ble det landslagsdebut og et nytt cupgull, og når han innleder Tippeligaen mot Vålerenga i kveld, er det med merkelappen «Norges nummer 1».

Mer voksen som far Men det aller fineste øyeblikket fikk han mellom to kamper i fjor.

- Jeg kunne ikke hatt større opplevelse enn den jeg fikk før jeg reiste til EM i juni, sier Nyland.

- Det var da jeg og Tine fikk Oliver. Og vi har det kjempefint sammen. Det å stifte familie... Ingenting er bedre enn det. Det fører til at du får tenkt på andre ting, og det er viktig. Ting blir satt mer i perspektiv. Du setter mer pris på de små tingene du gjør. Du tenker mer på det du driver med. Så ja - det har absolutt vært med på å gjøre meg mer voksen, sier han.

Nyland er ikke alene om å ha etablert seg i Tippeligaen og på det norske A-landslaget blant gjengen som er født tidlig på 90-tallet. Men de færreste av dem er blitt pappa allerede.

- Jeg og Tine snakket om det ofte. Det føltes naturlig. Det spiller egentlig ikke noen rolle hvor gammel du er, så lenge du er klar for det.

130 kilo i benkpress Der har du et utsagn som oppsummerer Nyland presist. Ansiktet er fortsatt en guttunges, men stemmeleiet, nøkternheten og fornuften tilhører en voksen mann.

Også fysisk er han blitt synlig større enn han var da han ble cuphelt med Hødd.

- Det ble raskt fastslått da jeg kom til Molde at jeg måtte forbedre meg på enkelte områder. Da ble styrkerommet viktig. Jeg hadde selvsagt trent styrke før, men det ble mer fokus på det her. Det fysiske teamet bidro til å gjøre det ble mer keeperrelatert, forklarer han.

- Det har jeg fått belønning for. Nå slår jeg mine egne rekorder hele veien, sier Nyland, som per nå har 130 kilo som personlig rekord i benkpress.

Det er en framgang på 20 kilo på ett år, og han har økt enda mer i knebøy.
 
Planlegger livet etter Ørjan Vi møter Nyland på en av disse skyfrie dagene der det virker som solas eneste oppgave er å kaste lys over de snøkledte Romsdalsalpene i horisonten. Men hvor mange måneder framover vil Ørjan Håskjold Nyland befinne seg i dette postkortet som heter Molde by?

Det er ingen hemmelighet at klubber fra flere av Europas største ligaer følger 23-åringen fra Volda tett. Blant annet Premier League-storhetene Everton og Manchester United. Så stor er interessen at trener Tor Ole Skullerud har begynt å se for seg at keeperen kanskje ikke fullfører sesongen i klubben.

- Jeg er forberedt på at Ørjan forsvinner, ja. Når du er så god som han er, så må vi regne med det.

- Hvor er du om to år, Nyland?

- Det vet jeg ikke. Det er her i Molde jeg har kontrakt, og det viktigste nå er å spille her. Alle har jo en drøm om å få måle seg mot Real Madrid og Bayern München og de andre store klubbene. Forhåpentlig får jeg oppleve det, men når det skjer, vet jeg ikke.
 
VM-medaljedrømmen Per-Mathias Høgmo er i alle fall ikke i tvil: Det kommer opp en gjeng nå, sier landslagssjefen, som han håper skal vanne ut begrepet «typisk norsk fotballspiller» så mye at det blir oppløst. En gjeng som skal sørge for tidenes norske fotballfest med medalje i VM 2018, om landslagssjefen får det han drømmer om.

Keeperfunnet Ørjan Nyland er en av dem som gir drømmen vinger. Apropos drømmer: Da Nyland vokste opp på 90-tallet, med nedarvede keepergener fra sin far Jostein, hadde han Peter Schmeichel som sitt store idol.

- Ja, det ble en del Schmeichel-timer på VHS, ja. Han hang på gutterommet mitt. Han var den største for meg, sier Nyland.

- Og blant verdens keepere den gangen var Schmeichel helt der oppe. Og han kom også fra et lite land. Det viser at det er mulig.

• Tippeligaens åpningskamp, Molde-Vålerenga, vises på TV 2 Zebra klokka 19.00 i kveld.