- Den største skurken av alle var Gerhard Heiberg

Holdt seg unna mediene.

IOK-VETERAN:  Gerhard Heiberg.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
IOK-VETERAN: Gerhard Heiberg. Foto: Jon Eeg / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Gerhard Heiberg (75) - veteran i Den internasjonale olympiske komité (IOK) - har bevisst ligget lavt i terrenget de siste månedene. Dette for ikke å ødelegge OL-saken, går det fram av et intervju med Dagens Næringsliv lørdag.

- Jeg hadde mistet all troverdighet. Jeg måtte bort, sier Heiberg til avisa.

Delte meninger Norges Idrettsforbund og Oslo kommune ønsker OL til hovedstaden i 2022. Men meningene i folket er mildt sagt delte, og debatten er svært opphetet. Stortinget får saken i slutten av oktober.

Frp sa nei til statsgaranti på landsmøtet tidligere i år. Onsdag denne uka er det ventet at Høyre skal si ja eller nei til det samme.

Motstanderne bruker Sotsji-OL i vinter som et skrekkeksempel. Russisk overdådighet gikk over stokk og stein, lyder omkvedet, og regningen kom på over 300 milliarder kroner.

En norsk delegasjon var på plass i Sotsji. Med fynd og klem skulle Norge styrke aksjene i OL-kampen, i et mesterskap der det skjedde mye.

- Mine opptredener i mediene ødela mer og mer, og bidro til at entusiasmen rundt et OL i Oslo ble fullstendig borte, sier Heiberg til Dagens Næringsliv.

Sørgebåndsaken Han trekker fram den såkalte sørgebåndsaken der situasjonen toppet seg. Under mesterskapet døde broren til langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

De norske løperne bestemte seg for å gå med sørgebånd. Beskjeden fra IOK var at dette ikke var forenlig med regelverket.

- Uansett hva jeg sa, fikk jeg kjeft og skyllebøtter. Det sto at jeg syntes nordmenn var arrogante, at jeg var kynisk og ussel. Kritikerne fikk fritt spillerom, og hver gang jeg prøvde å forklare noe, ble det misforstått og vridd på, sier Heiberg til Dagens Næringsliv.

- Den største skurken av alle var Gerhard Heiberg, sier Heiberg til avisa.

Januar 2015 Med støtte fra kollegene bestemte han seg for å jobbe i kulissene, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis Stortinget innvilger statsgarantien, vil en endelig søknad bli sendt IOK i januar neste år. 

IOK kunngjør arrangørby 31. juli 2015. Lekene skal arrangeres i perioden 12.-27. februar 2022.

Idrettspresident Børre Rognlien vil ikke spå utfallet av den politiske behandlingen:

- Jeg regner ikke med noe som helst. Det er jeg blitt for gammel til, sier 69-åringen til NTB.

STERKT PREGET:  Dødsfallet til Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror gikk sterkt inn på de norske langrennsjentene. Her Marit Bjørgen og Heidi Weng. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STERKT PREGET: Dødsfallet til Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror gikk sterkt inn på de norske langrennsjentene. Her Marit Bjørgen og Heidi Weng. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer