Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Den største svindelsaken i idretten gjennom tidene

Mads Kaggestad sier Armstrong valgte det minste av to onder.

ALT VAR BEDRAG: Lance Armstrong vant Tour de France hvert år mellom 1999 og 2005, med stor margin over ryttere som senere er blitt avslørt som juksemakere. Nå blir amerikaneren strippet for alle sine triumfer og utestengt fra alle idrettskonkurranser på livstid. Foto: AFP PHOTO / Files / JOEL SAGET
ALT VAR BEDRAG: Lance Armstrong vant Tour de France hvert år mellom 1999 og 2005, med stor margin over ryttere som senere er blitt avslørt som juksemakere. Nå blir amerikaneren strippet for alle sine triumfer og utestengt fra alle idrettskonkurranser på livstid. Foto: AFP PHOTO / Files / JOEL SAGET Vis mer

(Dagbladet): I valget mellom å gi opp kampen mot det amerikanske antidopingbyrået USADA og dermed miste alle sine sju Tour de France-triumfer, eller å utsette seg for en historisk skittentøysvask der flere av hans mest lojale støttespillere sto klare til å vitne mot ham, valgte Lance Armstrong det første alternativet.

Dermed blir en av tidenes mest kjente idrettsutøvere fjernet fra resultatlistene og utestengt fra alle idrettskonkurranser på livstid.

* Les hele erklæringen fra Armstrong her.

40-åringen nekter fortsatt for å ha dopet seg, men sier heksejakten fra USADA ville gjort det umulig for ham å få en rettferdig rettssak.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad sier Armstrong valgte det minste av to onder.

- Han føler seg nok så presset opp i et hjørne at han mente dette var det lureste å gjøre rent taktisk. Han har nok vurdert alle alternativer, men på denne måten slipper han å se lagkamerater og folk rundt ham avsløre ham. Det ville vært enda mer nedverdigende. Nå kan han si at han er blitt presset til det, og så fortsette å hevde sin uskyld, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Nå kan han fortsette å lure folket
USADA har hevdet at så mange som ti av Armstrongs tidligere allierte kom til å vitne mot ham. Da ville selv de mest ihuga støttespillere av den abdiserte sykkelkongen fått problemer med forsvare ham.

Det tror ikke Kaggestad de får nå.

- Det vil fremdeles være noen millioner som tror på ham. Han har uten vil veldig mange tilhengere, og har fått ekstremt mange støtteerklæringer på Twitter. Nå er vel avtalen slik at USADA holder igjen de bevisene de hadde, at de putter dem i en boks og ikke går ut med dem. Så får vi se om det blir noen lekkasjer.

- Jeg vil tro at Armstrong valgte dette alternativet fordi han mente det var det beste med tanke på å bevare omdømmet sitt. Nå kan han fortsette å lure folket, slik som han alltid har gjort. Han har dessverre vært en løgner og juksemaker. Det har jeg sagt i mange år, sier han.

- Det jeg trente for var bortkastet
Armstrong vant Tour de France hvert år mellom 1999 og 2005. Offisielt har han aldri testet positivt på en dopingprøve, men indisiene på at han har jukset har etter hvert blitt mange og sterke:

TRENTE TIL INGEN NYTTE: -  Jeg trente altfor hardt når jeg prøvde å tette et gap som var umulig å tette som rein utøver, sier Mads Kaggestad. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TRENTE TIL INGEN NYTTE: - Jeg trente altfor hardt når jeg prøvde å tette et gap som var umulig å tette som rein utøver, sier Mads Kaggestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Han har donert hemmelige pengegaver til Det internasjonale sykkelforbundet, den franske sportsavisa L'Equipe har dokumentert positive EPO-prøver fra 1999 som lå nedfryst og ble retestet av WADA i 2004, og flere tidligere lagkamerater har stått fram og sagt de så Armstrong dope seg.

Mange har forsøkt å felle Armstrong, inkludert FBI, men samtlige har feilet. Helt fram til nå.

Mads Kaggestad mener det er historiens største svindelsak i idretten som nå får sin avslutning.

- Det er sannsynligvis tidenes største svindelsak. Armstrong har begunstiget seg selv mye, og det er mange personer som har vært en del av det på alle nivåer. Det har også vært mange tapere på veien, blant annet de som har prøvd å lykkes på ærlig vis og ikke fått det til. Dette er ikke noe som bare gjelder sykkel, men forhåpentligvis kan andre idretter se hvor galt det kan gå hvis de ikke tar tak i ting fra den spede begynnelsen.

- Du var selv blant dem som prøvde å hevde deg i konkurranse mot mange dopere - hvordan opplevde du det?

- Det eneste jeg vet er at nivået var så kunstig høyt, det jeg trente for var bare bortkastet. Jeg trente altfor hardt når jeg prøvde å tette et gap som var umulig å tette som rein utøver. Jeg sleit meg helt ut i prosessen, og det er noe jeg tenker på en gang iblant. Heldigvis har jeg klart å få noe ut av syklingen i ettertid.

Korrupsjon i UCI
Kaggestad er spent på hvilke konsekvenser Armstrongs fall får i for eksempel UCI, der man også har forsøkt å trenere og hindre USADAs rettslige forfølging av Armstrong.

- Det jeg synes er spennende, er hvor mye UCI har visst om saken, og hvor korrupte de i så fall er. Da er det ikke rart at sporten har slitt med doping. Når det ikke bare er utøverne som har hatt dårlig moral, men også ledelsen, er det vanskelig å få til en kulturendring.

Det er nederlandske Hein Verbruggen som var president i UCI mellom 1991 og 2005, og sånn sett må svare for pengegaven fra Armstrong og hva de visste om dopingbruken uten å fortelle det. Verbruggen er i dag æresmedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

- Det var han som satt i sjefsstolen da Armstrong overførte disse pengene, det var han som truet Floyd Landis da han gikk ut med sine historier. Her er det mye spennende saker, sier Mads Kaggestad.

Nå er han spent på hva som kommer til å skje med de offisielle resultatlistene i Tour de France i perioden hvor Armstrong vant og vant. Hans argeste konkurrenter den gangen, deriblant tyske Jan Ullrich, har for lengst blitt avslørt som juksemakere.

- Det blir vanskelig å finne vinnere som alternativ til Armstrong. Problemet var at Armstrong og flere andre bare hevet seg over reglene og så på seg selv som Guds gave til sykkelsporten. De trodde de kan kunne gjøre akkurat som de ville. Jeg er glad for å bli ferdig med dem. Den gjengen irriterer meg grønn, jeg har syklet mot dem.

- Dette er en kjempeoppreisning for alle utøvere som har prøvd å kjempe reint. Veldig mange ryttere på veien har ikke fått til noen ting, og nå snakker jeg generelt, og for alle dem er denne dagen en seier. Det er godt å se at den største juksemakeren, som satt dette så i system, er tatt.

Hvem blir utropt som vinner?
Kaggestad tror det blir et puslespill av de sjeldne å finne en verdig vinner av Tour de France,  i de årene Armstrong sto igjen i gul trøye på Champs-Élysées.

- Jeg gleder meg til å se den journalisten som setter seg ned for å finne den verdige vinneren. Det er en som fleipende har sagt at Magnus Bäckstedt (tidligere svensk proffsylist med én etappeseier i Tour de France fra 1998), som ble sånn cirka nummer 123 i sammendraget, kan gratuleres som vinner. Det er godt å bli ferdig med denne saken. Nå orker jeg ikke mer snakk om Armstrong. Han har selvsagt skapt interesse for sykkelsporten og gjort en del for kreftsaken, men det er likevel et faktum at han har jukset og er en bedrager.

- Er hele livsverket hans, med innsatsen for kreftkampen og det hele, revet ned nå?

- Ja, jeg mener det til en viss grad er det. Doping er noe som skaper risiko for kreft, han har trikset og gamblet med egen helse. Og så er det noe med at han har fått masse tilhengere på helt feil premisser. Det er fint at han har drevet veldedighet, men han er likevel skyldig i å ha brutt lover og regler. Det går rykter og spekulasjoner om at deler av inntektene fra Livestrong har gått til advokatregninger, for at Armstrong skulle renvaske seg. Jeg tror Livestrong er i gang med å fjerne seg fra Armstrong-navnet, sier Kaggestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media