STØRRE ENN EN VITS: Tennis-spiller Andy Murray raser mot dommen i Fuentes-saken. Han mener at destrueringen av blodposer er en tåkelegging av saken. Foto:  AP Photo/Andres Kudacki/NTB scanpix
STØRRE ENN EN VITS: Tennis-spiller Andy Murray raser mot dommen i Fuentes-saken. Han mener at destrueringen av blodposer er en tåkelegging av saken. Foto: AP Photo/Andres Kudacki/NTB scanpixVis mer

- Den største tåkeleggingen i sportshistorien?

Andy Murray mener Fuentes-dommen er større enn en vits.

(Dagbladet): I går falt dommen i den såkalte Fuentes-saken i Spania mot den selverklærte dopinglegen Eufemiano Fuentes (57).

Legen ble dømt til ett års betinget fengsel for å satt folkehelsen i fare, ved å hjelpe idrettsutøvere med å dope seg. I tillegg er han fradømt retten til å være idrettslege de neste fire åra.

Da det ble utført en razzia mot Fuentes i 2006, ble det ifølge BBC funnet 200 poser med blod og plasma. Dommeren i rettssaken bestemte i går at dette blodet skal destrueres, framfor å leveres til det internasjonale dopingbyrået (WADA).

Dette gjorde at tidligere proffsyklist Mads Kaggestad raste, og kalte dommen for en «skandale». Han er ikke den eneste som reagerer på at blodet skal destrueres fremfor å utleveres til WADA. Tennis-spiller Andy Murray kaller dommen for en «vits».

- Operasjon Puerto (Fuentes-saken) er større enn en vits. Er det den største tåkeleggingen i sportshistorien? Hvorfor bestemte retten at blodposer skal ødelegges?, skriver Andy Murray på Twitter.

Ifølge dopinglegen selv skal han ha hjulpet utøvere fra alle slags idretter. 

- Skuffende Dommer Julia Patricia Santamaria nekter å utlevere blodbagene som er samlet inn under etterforskningen. WADA (det internasjonale antidopingbyrået) og AEA (det spanske antidopingbyrået) ønsket å få utlevert disse for å identifisere idrettsutøvere som har fått hjelp av Fuentes til å dope seg. Blodposene skal stamme fra 35 idrettsutøvere.

WADA skal se nøyere på dommen for å eventuelt anke eller gå til andre tiltak mot avgjørelsen.

«Avgjørelsen om å destruere alle blodposene er spesielt skuffende og utilfredsstillende for WADA, og hele anti-doping samfunnet», skriver WADA i en offisiell uttalelse.

Ankefristen er 17. mai.