NY JOBB: Håvard Tjørhom er ny sportssjef i Norges Friidrettsforbund.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY JOBB: Håvard Tjørhom er ny sportssjef i Norges Friidrettsforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Friidrett:

- Den største utfordringen er å ta vare på de mange gode talentene

Håvard Tjørhom er ny sportssjefen i friidrett.

Håvard Tjørhom, den nye sportssjefen i friidrett, ser både muligheter og utfordringer i sin nye jobb. Han røper også at han har noen drømmer.

- Den aller største utfordringen jeg ser er å ta vare på de mange gode talentene. Det gjelder å utvikle dem videre til å nå topp internasjonalt nivå. Det er et stort steg å ta videre, for det gjelder også å kvalitetssikre jobben. Men det er mye vilje og kompetanse innen friidretten for å få til dette, sier den ferske sportssjefen til NTB.

Han ledet alpinistene som hovedtrener og verdenscupsjef i fem år, og oppnådde store resultater. Derfor sitter han inne med mye kunnskap om hva som skal til for å nå toppen, selv om friidretten er et temmelig nytt og ukjent område for han.

Toppidrettskulturen kan han derimot mye om, og han mener det går an å overføre mye, både kompetanse og kunnskap, fra den ene idretten til den andre.

Han er fersk i jobben der han holder til i friidrettsforbundets kontorer på Ullevaal stadion. Derfor innrømmer han at det er mye å sette seg inn i, og mange han må bli kjent med. Den jobben startet fra dag én.

- Nå har jeg så vidt kommet i gang med å ha samtaler med utøvere, trenere og klubber. Jeg har lært meg at det er mye positivitet og mange engasjerte folk. I tillegg er det mange utøvere som vil nå langt. Det er bra, sier Tjørhom til NTB.

Han var med til EM i Amsterdam og fikk sin mesterskapsdebut innen friidretten der, men Rio-OL fulgte han fra TV-stolen.

- OL var jo absolutt positivt sett med norske øyne. Det var fint å se at de utøverne som var i OL for første gang klarte å prestere på et veldig bra nivå og sette personlige rekorder. Det er helt fantastisk. Det er spennende å være med og bygge videre på dette, mener Tjørhom.

Han tror også at det er mulig å dra med en del ting fra alpint til friidrett, selv om friidretten er en mye mer sammensatt og mangeartet sport.

Lagfølelsen i alpint har alltid vært sterk. Utøverne har gjort hverandre gode. Tjørhom tror det er mulig å utvikle en sterk lagfølelse også innen friidretten

- Jeg tror det er godt mulig å bygge på lagfølelsen i friidrett også, som i alpint. Men det er utfordringer på dette planet også, for idrettene er svært forskjellige. Da jeg var i EM i Amsterdam opplevde jeg at utøverne følte seg som et lag. Det var mye positivitet rundt mesterskapet og laget. Det var konkurranser fra morgen til kveld, men utøverne var der for hverandre. Det følte i alle fall jeg. Derfor vil jeg si at der det faller seg naturlig, er det bra å bygge lag, men det er ikke noe man skal presse gjennom for en hver pris, sier den tidligere alpinsjefen.

- Hvilke hovedoppgaver har du i tiden fram til nyttår? Hva er viktigst?

- Nå blir det å komme i gang så kjapt som mulig og ta ut laget og legge planer framover. Det er ikke noe jeg skal gjøre alene, for både utøvere, trenere og organisasjonen må involveres i dette. For meg blir det å hente inn den nødvendige informasjonen. Det viktigste er å opprettholde et bra trykk, slik at det ikke blir stillstand, avslutter Tjørhom overfor NTB.

(NTB)