DØDENS GRUPPE: Få smil å spore blant trenerne til Nederland, Danmark, Tyskland og Portugal etter trekningen. Fra venstre Bert van Marwijk (Nederland), Morten Olsen (Danmark), Joachim Löw (Tyskland) og Paulo Bento (Portugal). Foto:              REUTERS/Efrem Lukatsky/
DØDENS GRUPPE: Få smil å spore blant trenerne til Nederland, Danmark, Tyskland og Portugal etter trekningen. Fra venstre Bert van Marwijk (Nederland), Morten Olsen (Danmark), Joachim Löw (Tyskland) og Paulo Bento (Portugal). Foto: REUTERS/Efrem Lukatsky/Vis mer

Den sureste gruppa i EM

Furteleppe x fire. - Ergerlig at vi ikke fikk Spania også, sier Morten Olsen sarkastisk.

(Dagbladet): Danmarks landslagssjef Morten Olsen hadde navngitt tre nasjoner han ville unngå i neste års EM-gruppespill:

Spania, Nederland og Tyskland.

Olsen visste knapt om han skulle le eller gråte da han satt med fasiten i hånd - og Danmark hadde fått de to sistnevnte i gruppa. I tillegg møter de Portugal, som de havnet foran i den nylige avsluttede kvalifiseringen.

- Ja, det er selvfølgelig ergerlig at vi ikke møter Spania også, var den første, sarkastiske reaksjonen fra Olsen, ifølge sporten.dk.

Men i en litt mer alvorlig tone beskriver han Danmark som en outsider, som kan ryste gigantene.

- Det er uten tvil den sterkeste gruppa. Men vi kan ta oss til sluttspillet og overraska. Å skulle møte Europas beste lag for øyeblikket (tja, ifølge FIFA-rankingen er det Spania, journ.anm.), og Portugal som er blant topp fem, gjør at vi må se på oss selv som en outsider. Selv om vi har god statistikk mot portugiserne er det en veldig sterk motstander. Sjansen vår ligger i hvordan det går i de andre gruppekampene, sier han.

Tysklands landslagssjef Joachim Löw hadde ikke bare ønsket seg et annet lag fra seedingnivå én og tre, men også fra seedingnivå fire. 

- Jeg er ikke glad for å trekke Danmark. Det er et lag med stor vinnermentalitet og erfaring fra flere sluttrunder, og de spiller et system som er farlig for oss. De kan spille uten press, ettersom de ikke er blant favorittene. De er taktisk dyktige, og hadde en god kvalifisering, sier han.

Norges landslagsassistent Ola By Rise synes Danmark har vært veldig uheldige.

- I den gruppa er Nederland rangert som verdens nest beste lag på FIFA-rankingen, Tyskland er nummer tre, Portugal nummer sju og Danmark nummer 11. Om du er nummer 11 i verden skal du ha bra utur for å få tre lag som er foran deg på rankingen, sier han til Dagbladet.

- Tror du de har en sjanse?

- I et EM, kanskje enda mer enn i et VM, er det dønn åpent. Det blir ikke som folk tror, noen gang. Men det ser beintøft ut, så klart.

- Hva ville du sagt om Norge hadde havnet i en sånn gruppe?

- Da ville jeg vært kjempeglad, for vi kom ikke til EM. Da må vi bare holde munn, svarer By Rise.

Han påpeker at det er skjedd langt større mirakler enn at Danmark avanserer fra en slik gruppe - for eksempel ble de europamestere i 1992 til tross for at de egentlig ikke var kvalifisert for mesterskapet.

- Morten Olsen vil garantert se muligheten når den første skuffelsen har lagt seg. For svenskene er det ikke umulig, mens danskene har et veldig tøft utgangspunkt. Men det har skjedd større undere før, sier han.

Han mener gruppe C, med Spania, Italia, Kroatia og Irland, er den nest tøffeste gruppa, fulgt av gruppe D med England, Ukraina, Sverige og Frankrike.

Gruppe A var den alle ville havne i - med Polen, Russland, Tsjekkia og Hellas.

Canal +-ekspert Lars Tjærnås oppsummerer gruppene slik overfor Dagbladet:

- Ytterpunktene er gruppe A som virker grå og uten et markant topplag, og gruppe B, der vi får kamper som kunne vært finalen. Spania og Italia får det tøft mot Kroatia, men bør ta seg videre. Gruppe D er åpen, men Frankrike fra laveste nivå gjør at alle de tre andre føler de har vært uheldige.

- Men de aller beste har kvaliteter til å gå hele veien uansett, og bryr seg mindre om trekning, selv om jeg har sett mer fornøyde trenere enn Löw i kveld.

FIRE BLANT VERDENS 11 BESTE: Tyskland, Danmark, Portugal og Nederland er alle inne blant verdens 11 beste landslag. Foto:  REUTERS/Kai Pfaffenbach
FIRE BLANT VERDENS 11 BESTE: Tyskland, Danmark, Portugal og Nederland er alle inne blant verdens 11 beste landslag. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer