Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den svarte toppen er et mysterium: - Hun hadde den ikke på seg da hun døde

Tror Pistorius kledde på sin nakne kjæreste etter å ha skutt henne.

NYE PÅSTANDER: Oscar Pistorius skjøt og drepte Reeva Steenkamp i 2013. Nå hevder to privatetterforskere at idrettsstjerna kledde på kjæresten etter at han skjøt henne. Foto: NTB Scanpix
NYE PÅSTANDER: Oscar Pistorius skjøt og drepte Reeva Steenkamp i 2013. Nå hevder to privatetterforskere at idrettsstjerna kledde på kjæresten etter at han skjøt henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at ei bok forsøker å kaste nytt lys over Oscar Pistorius (29) og drapet på kjæresten Reeva Steenkamp.

I boka med tittelen «Oscar vs The Truth» er det gjort analyser av bevis og forklaringer, noe som forfatterne mener endrer hendelsesforløpet den skjebnesvangre natta for tre år siden. Forfatterne og privatetterforskerne Calvin og Thomas Mollett mener nemlig at to sår på ryggen til Steenkamp viser at Pistorius slo kjæresten med en cricketkølla før hun ble drept.

Nå omtaler britiske The Sun nye oppsiktsvekkende funn, basert på bokas analyser.

Ifølge privatetterforskerne har Pistorius kledd på kjæresten etter at hun var skutt og drept.

Det er publisert bilder fra åstedet som aldri før er vist offentligheten og Reeva Steenkamps svarte topp/skjorte er avbildet. Bakgrunnen er at de dødelige skuddene ikke matcher med klærne Steenkamp hadde på seg.

- Reeva kunne ikke ha hatt den svarte toppen på seg, og den må ha blitt satt på henne etterpå. Vi kan ikke si når eller hvorfor den ble satt på henne. Men vi kan med sikkerhet si at hun ikke hadde den på seg da hun døde, sier forfatter Thomas Mollett til The Sun.

Overvåkningsbilder fra luksusboligen til Pistorius viste at Reeva Steenkamp ankom åstedet ti timer før hun ble drept. Bildene viser at hun angivelig har på seg den samme svarte toppen.

- Det er absolutt ingen tegn til hull i toppen som er forårsaket av skuddene. Det er ingen tegn til skuddet som traff i hofta. Det er ingen tegn til skuddet som traff i brystet. Og det er veldig lite blod på klærne, som egentlig skulle vært dekket av blod dersom hun hadde toppen på seg da hun ble skutt, sier forfatteren.

Den nye boka inneholder flere bilder fra åstedet - og kommer også med kritikk av etterforskningen av drapet. Bilder viser angivelig to sår som skal være påført før Steenkamp ble drept. Andre bilder skal ifølge boka vise at Steenkamp også ble skutt med et luftvåpen, før hun ble truffet av tre dødelige skudd fra et 9mm håndvåpen.

- Ut fra alt kaoset, så kan vi bare konkludere med at de siste minuttene av livet hennes var et absolutt helvete. Politiet tok bilder og dokumenterte alt fra åstedet, men etterforskningen har ikke sett på hva som egentlig skjedde. Det er helt utrolig, sier forfatter Thomas Mollett.

Oscar Pistorius (29) risikerer minst 15 års fengsel for drapet på Steenkamp på valentinsdagen i 2013.

- Jaget med kølle I desember i fjor kjente høyesterett i Sør-Afrika Pistorius skyldig i forsettlig drap og straffeutmålingen i saken er utsatt til perioden 13. til 17. juni.

Pistorius har hele tida hevdet han trodde en innbruddstyv var på badet, før han avfyrte fire skudd. Tre skudd traff og drepte Steenkamp.

Under obduksjonen av Steenkamp skal det ha blitt avdekket to ovale sår på ryggen. Disse matcher, ifølge boka, Oscar Pistorius' cricketkølle. De nye, overraskende analysene av bevisene går ut på at Pistorius angrep Steenkamp med cricketkølla og jaget henne inn på baderommet - der hun seinere ble funnet skutt og drept.

Steenkamp skal ha låst seg inne på badet. I harnisk skal Pistorius ha slått i baderomsdøra med cricketkølla to-tre ganger. På dette tidspunktet var klokka 03:14, skriver detektivene.

Det er tidligere blitt hevdet at politiet fant et blodig balltre inne i Pistorius' bolig.

- I boka ser vi på Oscars versjon ved å undersøke åstedsbilder, rapporter og vitneutsagn. Alt av en enkel grunn: Visste Oscar at Reeva var bak døra? skriver Mollett, ifølge sørafrikanske Daily Maverick.

- Vi får inntrykk av at politiet kom på åstedet og trodde dette var en opplagt sak mot Oscar. De visste han avfyrte skuddene og hadde uttalelser fra naboer som hørte en kvinne skrike. Men hvorfor ble det ikke gjort skikkelige rettsmedisinske undersøkelser? skriver forfatterne.

Overrasket I 2013 forklarte Pistorius seg om hendelsesforløpet i retten i Pretoria:

- Den 13. februar skulle Reeva gå ut med vennene sine, og jeg skulle treffe en av mine venner. Men hun ville bli hjemme. Vi ble enige om å tilbringe kvelden hjemme. Rundt klokka 22 var vi på soverommet. Hun drev med yoga og jeg så på tv uten protesene mine. Seinere gikk vi og la oss. Hun hadde kjøpt valentinsgave til meg og vi var dypt forelsket, forklarte han.

Han sa videre:

- Jeg har vært utsatt for innbrudd og trusler tidligere. Derfor sover jeg med en 9 mm pistol under puta. Jeg våkna og tenkte å stenge igjen døra da jeg hørte en lyd fra badet. Jeg kjente skrekken komme, fortalte Pistorius.

Skuddene Han sa at han tok med seg pistolen, beveget seg mot badet og ropte til inntrengeren.

- Jeg trodde Reeva lå i senga. Jeg ropte at inntrengeren skulle forlate huset og at Reeva skulle ringe politiet. Ettersom jeg ikke hadde protesene mine på meg, kjente jeg meg sårbar. Både for meg selv og Reeva. Jeg skjøt et skudd gjennom badedøra. Så oppdaget jeg at Reeva ikke lå i senga. Det var da det slo meg at hun kanskje var på badet.

Deretter gikk han tilbake for å skaffe hjelp.

- Jeg satte på protesene og gikk ut på balkongen og ropte etter hjelp. Jeg åpnet badedøra og Reeva levde. Jeg ringte etter hjelp, løftet henne og bar henne ned trappa. Jeg prøvde å redde henne, men hun døde i armene mine. Jeg kan ikke forstå over mye lidelse jeg har forårsaket. Jeg stoler på det sørafrikanske rettssystemet og at det vil vise at jeg ikke drepte Reeva, sa Pistorius i sin forklaring i 2013.

29 år gamle Pistorius har amputert begge beina og vunnet seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.

Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012.

Hele Norges coronakart