Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astmarapporten:

Den svenske kommentatoren er redd slike Norge-stikk under ski-VM: - Det var slemt

DET ENE ER MORSOMT, DET ANDRE ER IKKE: Ludvig Holmberg i svenske Expressen synes ikke Ventolin-stikket var morsomt. Ladestasjonen derimot, er en annen sak. Foto: Skjermdump NRK / John Rasmussen, Dagbladet
DET ENE ER MORSOMT, DET ANDRE ER IKKE: Ludvig Holmberg i svenske Expressen synes ikke Ventolin-stikket var morsomt. Ladestasjonen derimot, er en annen sak. Foto: Skjermdump NRK / John Rasmussen, Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Astmadiskusjonen har rast i en rekke medier siden Martin Johnsrud Sundby i fjor sommer fikk to måneders utestengelse etter feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Toppen av kransekaka kom da TV 2 kunne fortelle at de hadde blitt kontaktet av flere langrennsløpere som hadde blitt spurt om å ta astmamedisin.

Utenfor Norge har flere journalister og langrennsinteresserte fulgt nøye med på astmadebatten de seneste månedene. En av dem er den svenske kommentatoren, Ludvig Holmberg i Expressen.

Han synes ikke dagens utfall var overraskende etter rapportene som har kommet underveis, men synes både interessante detaljer og synspunkter kom fram.

HAR IKKE BESTEMT SEG: Expressens kommentator, Ludvig Holmberg, er fortsatt usikker på om utfallet av astmarapporten er positiv eller negativ. Her i Holmenkollen etter pressemøtet etter Johaug-skandalen i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR IKKE BESTEMT SEG: Expressens kommentator, Ludvig Holmberg, er fortsatt usikker på om utfallet av astmarapporten er positiv eller negativ. Her i Holmenkollen etter pressemøtet etter Johaug-skandalen i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke bestemt meg for om rapporten er positiv eller negativ ennå. Norge følger åpenbart reglene, men det er et stort problem akkurat nå, at Norge har en helt annen måte å forholde seg til hvordan astmamedisin og forstøver skal brukes. Med tanke på at sporten allerede har problemer med troverdigheten, er ikke dette bra, sier Holmberg til Dagbladet.

- Tror ikke man bør være altfor kritiske

På spørsmål om mange langrennsinteresserte nå lurer på om Norge egentlig er så gode som de har vært de seneste årene, sier den svenske kommentatoren at andre fort kan lure på om Norge virkelig er gode uten astmamedisin.

- Man tenker kanskje «Norge som er så store og gode burde kunne stille forstøveren sin til siden». Samtidig følger Norge bare et regelverk, og man må forstå at de fortsetter også etter at utvalget har kommet fram til det de har gjort.

Likevel mener kommentatoren at det er bra at Norge har vært så åpne som de har vært etter at Sundby ble utestengt i fjor sommer. Blant annet trekker Holmberg fram at svenske medier har fått bli med inn i smøretraileren for å se seg om.

- Jeg tror ikke man bør være altfor kritiske. Det er bra Norge forteller alt. Nå viser det seg også at det Norge har gjort, ikke er brudd på noen regler.

- Aggressiv tone

Men at Norge beveger seg i en gråsone, mener Holmberg er helt klart.

- Det er vanskelig å si noe generelt om det. Jeg mener man burde være forsiktig om man har symptomer (på for eksempel tette luftveier, journ. anm) på å gå ut og trene slik som langrennsløperne gjør.

Han forteller at han stadig får mail av lesere som likestiller bruken av astmamedisin, med EPO (bloddoping).

- Folk må forstå at det ikke er sånn at man plutselig tar OL-gull etter å ha brukt astmamedisin. Det har jeg reagert på, at det er en veldig aggressiv tone mot astmamedisin.

- Finnes en mistenksomhet og irritasjon mot Norge

Neste uke starter ski-VM i Lahti. For to år siden, under ski-VM i Falun, hadde noen trolig satt opp et pek mot Petter Northug, som etter langrennssesongen samme år skulle sone sin dom for fyllekjøring.

At andre nasjoner kan komme med nye pek mot Norge etter utestengelsene til Sundby og Therese Johaug, er nok ikke umulig ifølge Holmberg. Men kommentatoren tror også at andre utøvere kan forsøke å bruke utestengelsene mot Norge.

- Det finnes en mistenksomhet og irritasjon mot Norge. Hvor stort det er får vi vente og se på de nærmeste ukene, men det er klart det kommer til å være et stort tema under VM. Vi får se hvor mange som kommer til å snakke om Norge, jeg tipper i hvert fall noen vil snakke om det.

Når Dagbladet minner om ladestasjonen for elektroniske fotlenker i Falun-VM, ler Holmberg, og sier det i hvert fall var et morsomt pek. Under Lahti-VM kan det bli noe helt annet.

- I Ruka i november var det noen som satte opp et skilt med «Norge DDR Doping team». En sprøyte og et slikt skilt er ikke morsomt. Ei heller en ventoline-plakat mot Sundby som det var under Tour de Ski. Det var ikke noe vi lo av, det var slemt. Det kan fort komme noen stikk som ikke er så morsomme.

- Men burde andre snakke så høyt? For eksempel finnene, de har jo hatt sin del av dopingdommer?

- Hehe, ingen kommentar.

Skiforbundets praksis renvasket

Torsdag ble rapporten til det såkalte «astmautvalget» lagt fram på Ullevaal Stadion i Oslo.

Langrennskomiteen bestemte seg i fjor for å nedsette et utvalg som skulle granske flere ting: rutinene vedrørende oppfølging og medisinering av utøvere, om det forelå brudd på etiske retningslinjer for helsepersonell og vurdere om rutiner og praksis lå innenfor idrettsmedisinsk praksis.

I tillegg skulle det vurderes om disse rutinene har vært fulgt i praksis.

Og da utvalget la fram sin rapport, ble Norges Skiforbunds praksis rundt medisinering av løperne i stor grad renvasket av astmautvalget. Likevel finner utvalget grunn til å sette spørsmålstegn ved om bruken av forstøverapparat er etisk forsvarlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling