Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astmarapporten:

Den svenske landslagslegen slakter astmarapporten: - Utrolig provoserende

Letter på sløret om astmarapporten.

SLAKTER ASTMARAPPORTEN: Landslagssjef Per Andersson (t.v) letter nå på sløret om den norske astmarapporten. Her med Charlotte Kalla og hennes trener Magnus Ingesson i Ruka i november. Foto: Anders WIklund / TT
SLAKTER ASTMARAPPORTEN: Landslagssjef Per Andersson (t.v) letter nå på sløret om den norske astmarapporten. Her med Charlotte Kalla og hennes trener Magnus Ingesson i Ruka i november. Foto: Anders WIklund / TT Vis mer

(Dagbladet): I en artikkel med den svenske avisa Expressen i kveld, slakter den svenske landslagslegen Per Andersson Norge og den mye omtalte astmarapporten som kom tidligere denne uka.

Tidligere har ikke Andersson ønsket å kommentere astmarapporten, men etter VM-forberedelsene i estiske Otepää letter «Pliggen» på sløret.

- Jeg er veldig, veldig opprørt. Anklagelsene fra Norge ser jeg på som utrolig provoserende, sier Andersson til Expressen.

Landslagslegen sikter til rapporten som ikke oppfordrer Norge til å ta grep, og at langrennssjef Vidar Løfshus mente svenskene oppførte seg smålig.

- Jeg synes det er kunnskapsløst. Nå må de rette seg opp og forholde seg til fakta før de skyter fra hofta, sa Løfshus til Dagbladet tidligere denne uka.

- Utrolig provoserende

Det får Andersson til å rase. I intervjuet sier han at det er provoserende at astmarapporten blir sluppet så tett opp mot det kommende verdensmesterskapet i Lahti.

- Vi har hatt en periode med ro og fred rundt astmaspørsmålene. Men så velger Norge å slippe den (rapporten) rett før VM. Og dermed får vi igjen fokus på det medisinske rundt langrenn, sier legen til avisa.

Ifølge astmarapporten er det ikke bare greit å bruke en forstøver, det er også uetisk av Sverige å ikke bruke det.

Det gjør ikke Andersson noe mindre blid å snakke om.

- Det gjør meg opprørt. Veldig opprørt. Det er utrolig provoserende. Det finnes et veldig grunnleggende medisinsk prinsipp; for å utføre behandling skal det bevises at den gjør nytte.

Ferdig med saken - til etter VM

Den svenske landslagslegen fortviler over det han mener er mangel på kunnskap, og mener Norges metoder ikke hører hjemme i sporten. Han mener man heller burde jobbe mer forebyggende.

- Vi burde heller stille spørsmål ved hvorfor det er så høy forekomst av astma, og hva vi kan gjøre med det. Som å se på det her med kuldegrenser, antall løp i sesongen, hvordan vi trener og restituerer oss, sier Andersson til Expressen.

Den svenske landslagslegen har ikke uttalt seg mye om saken, og forteller til Expressen at det nå blir stille fra han om astmarapporten. I hvert fall ikke før etter VM.

- Jeg kommer ikke til å snakke mer om denne saken under VM. Nå setter vi punktum. Nå er det fokus på VM, og at Sverige skal gjøre det så bra som mulig.

Reagerte på svenskeutspill

Den svenske landslagssjefen Johan Sares sa tidligere denne uka at han synes det er uforståelig at Norge ikke tar, eller oppfordres til grep.

- For meg føles det veldig merkelig at man skal bruke legemidler om man ikke er syk. For meg er det bare sunn fornudt. Og jeg lurer på hvordan de da ser på de høye dosene medisin som ble inhalert i Martin Johnsrud Sundbys tilfelle? Er det noe man også stiller seg bak? Testen hans viste han hadde fått i seg hestedoser, tordnet landslagssjefen.

Det fikk landslagssjef Vidar Løfshus til å reagere.

- Nå synes jeg svenskene stort sett har oppført seg smålig og hatt et sånt lillebrorkompleks hele veien. Rapporten er grundig, den peker på en del ting vi må jobbe videre med, og forbedringsområder vi bør følge opp for å bli et enda bedre langrennsteam. Men det er ingen holdepunkter i rapporten for at vi bør endre praksis rundt bruken av forstøverapparat, så den blir videreført, sa Løfshus.

Dagbladet har forsøkt å nå Vidar Løfshus, landslagslege Petter Olberg samt skipresident Erik Røste uten å lykkes, søndag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling