Den svenske landslagsstjerna gråt etter smørebommen i Tour de Ski. Så gikk hun rett i veggen

- Man kan vel si at jeg mistet meg selv.

MISTET ALL MOTIVASJON ETTER SMØREBOMMEN I ITALIA: Emma Wikén, her fra ski-VM i Falun en måneds tid senere, var helt tom etter at hun ble smurt vekk fra en mulig topp-plassering i Tour de Ski.Foto Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
MISTET ALL MOTIVASJON ETTER SMØREBOMMEN I ITALIA: Emma Wikén, her fra ski-VM i Falun en måneds tid senere, var helt tom etter at hun ble smurt vekk fra en mulig topp-plassering i Tour de Ski.Foto Anders Wiklund / TT / NTB ScanpixVis mer

VAL SENALES (Dagbladet): Emma Wikén var det svenske stjerneskuddet som truet det norske Tour de Ski-hegemoniet forrige sesong. 

Etter tidenes innsats og flyt lå Wikén på fjerdeplass i sammendraget før den nest siste etappen i Val di Fiemme. Ti kilometer klassisk var i tillegg den sterkeste distansen hennes, og i de svenske drømmene lå det en pallplass og ventet på toppen av monsterbakken dagen derpå. 

Det var dagene som skulle gjøre Emma Wikéns langrennskarriere til noe mer enn listefyll.

Gleden forsvant Så kom den gedigne smørebommen, Emma tapte mer enn tre minutter på etappen, og forsvant gråtende og taus ut av stadion

- Nå forsvant det en bit av hjertet mitt, men det er av motgang man blir sterkere. Vi får ikke gjort noe mer for Emma nå, og det er veldig kjedelig. Jeg bare håper hun kan komme inn i bilen vår og fortsatt være glad framover, sa den svenske smøresjefen Urban Nilsson i pressesonen etter løpet.

Men den gleden Nilsson håpet hun hadde i behold forsvant den ettermiddagen i VM-byen Val di Fiemme. Det ble helt mørkt.

- Det var ikke lenger den positive og glade Emma. Jeg hadde ikke den gleden jeg vil ha når jeg går på ski, og jeg vet ikke helt hvorfor, forteller Wikén i et åpenhjertig intervju med den svenske avisa Expressen i dag. 

Mistet all energi 26-åringen hadde aldri tidligere følt behovet for psykolog. Nå måtte hun ha det. Hun vurderte å gi opp hele karrieren. 

- Der og da kjente jeg ikke at alt tok så mye energi. Jeg hadde liksom bare surfet på en medgangsbølge. Det hadde aldri gått så bra før, jeg hadde aldri fått så mye oppmerksomhet, forteller hun Expressen. 

Falun-VM ble heller ingen opptur. Så ble hun syk og mistet resten av sesongen der. Først nå er hun i ferd med å finne tilbake til gleden og energien som kan gi henne krefter til å hevde seg i toppen igjen. 

Det har vært en lang vei hit. 

- Kanskje skuffelsen den dagen utløste noe i meg. Det kan være sånn. Men det er veldig vanskelig å si, forteller hun Expressen. 

- Men man kan vel si at jeg mistet meg selv.