Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn, astma:

Den svenske OL-sjefen beskyldte astmautvalget for løgn. Nå svarer de med hans egne eposter

SOKs Peter Reinebo har gått hardt ut mot det såkalte astmautvalget, etter at rapporten deres fortalte han ikke ville dele informasjon. Nå forklarer utvalgets svenske professor hvorfor det ble konklusjonen.

HAR KRITISERT ASTMAUTVALGET: SOK-leder Peter Reinebo har vært krass i sin kritikk av astmautvalgets rapport. Nå møter han motbør fra utvalgets svenske medlem.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT 
HAR KRITISERT ASTMAUTVALGET: SOK-leder Peter Reinebo har vært krass i sin kritikk av astmautvalgets rapport. Nå møter han motbør fra utvalgets svenske medlem. Foto: Vilhelm Stokstad / TT  Vis mer

(Dagbladet): - Det er absurde og løgnaktige påstander, sa sjefen for den svenske olympiske komité (SOK), Peter Reinebo, på en pressekonferanse mandag. E-poster han selv har sendt kan tyde på noe annet.

Reinebo hadde innkalt pressen for å gjenta kritikken mot rapporten til det såkalte astmautvalget, der det i en seksjon står at SOK og det svenske skiforbundet ikke var villige til å dele sine planer for undersøkelse og behandling ved ulike sykdomstilfeller, for eksempel astma.

- Jeg syns det er dypt urettferdig. Bildet de tegner i rapporten, at vi skulle være hemmelighetsfulle, stemmer ikke i det hele tatt. Vi fikk en forespørsel tidlig om vi var villige til å dele informasjon om våre opplegg. Vi sa så klart ja, men med forbehold om at vi ville treffes ansikt til ansikt, stille motspørsål og høre deres syn på saken. Men møtet ble utsatt og utsatt. Og til slutt ble det aldri noe av, sa SOK-sjefen til de frammøtte, ifølge Aftonbladet.

- Så at vi deretter får denne meldingen fra Norges såkalte uavhengige utredning, som er nedsatt av det norske forbundet, om at vi skulle være hemmelighetsfulle og ikke villige til å dele våre synspunkter... Det er villedende og løgnaktig, tordnet Reinebo.

Denne versjonen av hendelsene får sterk motbør fra utvalgets svenske medlem, professor Kjell Larsson. Han har gitt Dagbladet innsyn i en epostutveksling med Peter Reinebo fra 19. januar, der SOK-sjefen ifølge Larsson gir et klart nei til videre samarbeid.

FORBAUSET: Utvalgsmedlem Kjell Larsson MD, professor, Unit of Lung and Airway Research, Karolinska Institutet. Her under framleggelsen av rapporten om medisinering av norske langrennsutøvere forrige uke.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORBAUSET: Utvalgsmedlem Kjell Larsson MD, professor, Unit of Lung and Airway Research, Karolinska Institutet. Her under framleggelsen av rapporten om medisinering av norske langrennsutøvere forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vil ikke gi fra oss rutiner

På dette tidspunktet hadde Larsson og utvalget gjennomført intervjuer med medisinsk ansvarlig Bo Berglund og SOK-lege Per Andersson, og den svenske professoren hadde skrevet en seksjon om svenskenes praksis til bruk i rapporten.

Larsson hadde imidlertid et par spørsmål han ønsket å få klarert innen deadline, blant annet om utredning av astmasykdom og avtalen mellom det svenske forbundet og utøverne når det gjelder medisinutdeling, to elementer som har vært helt relevante for debatten i Norge. Det fikk han ikke.

Ifølge Larsson ga Bo Berglund utvalgets leder avslag på innsyn i planene om utredning av sykdom, og Per Andersson henviste alle videre spørsmål til SOK-leder Peter Reinebo. 19 januar kommer svaret fra Reinebo til Kjell Larsson, når sistnevnte purrer:

«Vi vil ikke gi fra oss noen rutiner eller retningslinjer som kan tas ut av sin sammenheng. Det er vanskelige, følsomme og kontroversielle spørsmål koblet til mye mer enn det rent medisinske. Det medisinske har jo også flere aspekt», skriver SOK-toppen.

«Dessuten, å ha synspunkter på et dokument uten å ha avgjørende innflytelse på hva sluttresultatet blir, er også vanskelig ... har man gitt synspunkter (som dessuten eventuelt ikke tas hensyn til) så kan det jo tas som at du godkjenner alt, uten at du faktisk gjør det. Jeg har nå bedt dem om å ikke gå lenger med feedback, og at vi i stedet lager et eget dokument som veldig kort beskriver hva SOK gjør og står for i dette spørsmålet», skriver Peter Reinebo.

Dette stusser Kjell Larsson over, ettersom han anser spørsmålene som ufarlige i en informasjonsinnhenting fra alle de nordiske landene. Han legger også til at det jo var nettopp for å gi svenskene innflytelse på sluttresultatet, at han ønsket å få svar på disse spørsmålene innen tidfristen.

- Forbausende

- Det var veldig forbausende, for jeg syns spørsmålene var helt ufarlige og ukontroversielle, sier den svenske professoren, som skriver dette i sitt svar til Peter Reinebo 19. januar:

- Jeg er forundret over hele denne prosessen jeg trodde var ren rutine som kunne løses på et par minutter. Jeg er også forundret over at du mener jeg setter dere under tidspress. Selvfølgelig setter jeg pris på at Per og Bo tok seg tid til å prate med oss, og trodde også at det kanskje var i deres interesse og innenfor rammene for deres oppdrag i forbundet og SOK.

- Jeg har stilt noen enkle spørsmål om det korte referatet vi har skrevet, og som baseres på hvordan vi har oppfattet situasjonen i svensk skisport. Disse spørsmålene stilte jeg dessuten for over en uke siden, og jeg trodde nok at de skulle kunne besvares umiddelbart (med minimal tidsbruk) med epostsvar. Vi ber jo ikke om noe posisjoneringsdokument om svensk skisport, og bedømmer heller ikke svensk skisport hverken medisinsk eller organisatorisk. Vi ber jo bare om synspunkter på vår tekst, så vi ikke påstår noe som ikke er korrekt.

Ekstra misforståelse

I tillegg er saken etter det Dagbladet forstår blitt komplisert ytterligere av en misforståelse, som landslagskoordinator Ulf Morten Aune også beskrev i Expressen for noen dager siden.

Ifølge ham tok Norges Skiforbund et eget initiativ - uavhengig av granskingsutvalget - for å møte sine svenske kolleger og få informasjon om hvordan Sverige jobber med blant annet medisiner.

Dette var tilbake i november, da Johaug-saken førte til flere konkrete rutineendringer i skiforbundet. Det var imidlertid disse møtene som måtte utsettes flere ganger, og som til slutt endte med at landslagslege Ellen Moen møtte Bo Berglund i Oslo.

Ifølge Aune blander Peter Reinebo dette løpet med granskingsutvalgets formelle henvendelser til SOK, når han snakker om møtene ansikt til ansikt som viste seg vanskelige å få til.

Dagbladet kontaktet Peter Reinebo og SOK og sendte over disse opplysningene sammen med relevante spørsmål om saken i går formiddag. I går kveld kom et svar på sms:

- Hei, jeg har hatt mailkontakt med utvalget og sms-kontakt med det norske langrennslandslagets koordinator. Dessuten har to av våre leger hatt mer personlig kontakt, både via møter og telefon. Vi (SOK) er åpne om de retningslinjer (offentliggjort i går (mandag, journ.anm.)) og arbeidsmetoder vi har, og har hele tiden ønsket velkommen møter for diskusjon og forklaringer om emnet. Svensk olympisk idrett står for å IKKE medisinere friske aktive, og for at forstøverapparat IKKE bør brukes som innen idretten. Mvh Peter Reinebo, SOK.

Mandag publiserte SOK en oversikt over sine retningslinjer for diagnostisering og behandling av utøvere med såkalt astma bronkiale.

Da Dagbladet ba SOK-lederen ta en ny titt på eposten for å svare på beskyldningene om at han i januar takket nei til å dele mer informasjon, henviste Reinebo igjen til avsnittet allerede sitert over: «at vi i stedet lager et eget dokument som veldig kort beskriver hva SOK gjør og står for i dette spørsmålet». I tillegg skriver han i et nytt svar via epost:

- At SOKs leger gir muntlig feedback, har møter i Oslo, at SOK er åpne for å ta imot det Norske skiforbundet og den Norske olympiske komiteen i Stockholm, samt at vi er klare til å presentere et oppsummeringsdokument, er vel knappest å gi avslag eller ikke dele. Vi er derimot forsiktige med hvordan vi overleverer vår dokumentasjon og hvordan den anvendes, samt at den ikke tas ut av sammenheng.

- Du kan også skrive at SOK opplever at flere av granskingens konklusjoner er helt hinsides ut fra SOKs syn på medisin, idrett og etikk. Dessuten framstår rapporten som et bestillingsverk for oppdragsgiveren, Norges skiforbund, skriver Reinebo.

Håper på videre bidrag

Astmautvalgets leder, Katharina Rise, skriver følgende om saken i en epost til Dagbladet:

«Et av våre anbefalte tiltak overfor Skiforbundet og/eller Idrettsforbundet, evt. i samarbeid med de nordiske særforbundene er blant annet å ta initiativ overfor FIS for å sikre nasjonal og internasjonal oppmerksomhet mot utøvernes helseproblemer og bedre forebyggende tiltak. Da er det meget viktig at medisinsk virksomhet knyttet til landslagene preges av åpenhet og at positive medisinske tiltak blir kommunisert internasjonalt slik at alle lands utøvere kan bruke de medisinske fordelene som har positiv dokumentar effekt.

I anledning utvalgsarbeidet ønsket vi informasjon fra blant annet SOK som vi ikke mottok innen rapporten ble ferdigstilt. Det hadde vært ønskelig slik at vi kunne hatt et bredere informasjonsgrunnlag for våre vurderinger og anbefalinger. Vi håper svenske idrettsorganisasjoner bidrar videre i det eventuelle fremtidige arbeidet som Skiforbundet eller andre organisasjoner iverksetter for å følge opp våre anbefalinger, eksempelvis at det etableres et felles forum for leger fra ulike land som har de samme faglige og etiske problemstillinger for å komme frem til tiltak som bidrar til å beskytte langrennsutøvernes helse.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media