Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den svenske skihelten etter tre fiaskoløp i VM: - Jeg er i kjempeform

Halfvarsson jobber mentalt med seg selv.

HAR SKUFFET: Calle Halfvarsson har hatt et svært skuffende VM i hjembyen så langt. Han nekter imidlertid å gi opp medaljehåpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR SKUFFET: Calle Halfvarsson har hatt et svært skuffende VM i hjembyen så langt. Han nekter imidlertid å gi opp medaljehåpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Calle Halfvarsson (25) var sammen med Marcus Hellner det største svenske håpet på herresiden før årets ski-VM.

Men en snau uke inn i mesterskapet i hjembyen, kan det ikke akkurat sies at Halfvarsson har fått det til.

Det svenske håpet kom bare til semifinale på sprinten, brakk en stav og gikk inn til 6. plass på fellesstarten med skibytte og mislyktes totalt i gårsdagens lagsprintfinale.

- Håpet på medalje Tidligere i dag snakket Halfvarsson ut til Dagbladet og noen få andre medier om de tre fiaskoløpene så langt.

Da Dagbladet spør hvordan han takler det å ikke levere til forventningene, svarer han:

- Jeg tror ikke folk akkurat forventet at jeg skulle bli VM-konge, men jeg hadde håpet på medalje, og spesielt i sprinten og i fellesstarten med skibytte. Jeg mislyktes i begge to, og også på lagsprinten, men den var ikke like viktig for meg. Det er fortsatt tre løp igjen, og jeg håper jeg kan prestere bra. Tar jeg medalje har jeg fortsatt fått til det jeg håpet på, sier han.

- Hva er det som ikke stemmer?

- På fellesstarten med skibytte hadde jeg et klønete stavbrekk som ødela for meg. Da det skjedde kjente jeg meg ikke sliten. På sprinten gjorde jeg nok en taktisk feil, da jeg valgte å prioritere feste framfor glid. Det er litt blandet.

Dropper mental trener Flere av de svenske stjernene, som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Emil Jönsson og Anna Haag, benytter seg jevnlig av mentale trenere for å kunne ta ut det lille ekstra.

Det er ikke aktuelt for Halfvarsson.

- Jeg jobber mest mentalt med meg selv, jeg har ingen som hjelper meg. Jeg har et såpass konkurranseinstinkt at jeg bruker å dra hjem, gå gjennom det som har skjedd og være tilbake neste dag, sier han til Dagbladet.

- Er i god form 4. plassen i verdenscupen sammenlagt og samme plassering i Tour de Ski tilsier nemlig at han burde ha levert bedre.

Det litt spesielle i Halfvarssons VM så langt er at han mener han er i form. I god form. Men likevel får han det ikke til.

- På en skal fra én til ti vil jeg si at formen er på åtte eller ni nå, i hvert fall ut fra følelsen så langt i VM, sier han.

- Må du opp på ti for å ta medalje på 15-kilometeren på onsdag?

- Ja, jeg må ha min beste form jeg noensinne har hatt om jeg skal være med og slåss om medalje der.

- Er du revansjesugen?

- Ja, jeg er veldig revansjesugen, spesielt fordi jeg ikke har noen medalje. Målet mitt før mesterskapet var å ta i hvert fall én medalje. Jeg har tre distanser igjen, som jeg forsøke å ta medalje på, så vi får håpe det går veien. Jeg håper jeg får gå femmila også.

Stavkløning Aftonbladets respekterte kommentator Simon Bank skriver i dag at Halfvarsson knapt kan hente posten uten å sette en stav i foten.

25-åringen forstår hvorfor kommentatoren bruker et slikt bilde på situasjonen.

- Det har vært veldig vanskelig for meg med stavene hele denne sesongen. Jeg har kløna det veldig til med stavene flere ganger, sier han.

- Er det uflaks?

- Nei, jeg vet jo om det selv. Det er ingen nyhet. Kanskje er det noe jeg må jobbe med. Jeg brekker veldig mange staver på trening også, så det kan jo ha med teknikken å gjøre. Det er mulig jeg går med stavene litt for nær kroppen.

Northug-suksess En som ikke har det med å brekke staver er Petter Northug, som har tatt to gull så langt i VM. Halfvarsson hevder at han ikke lar seg påvirke av at erkerivalen herjer i VM.

- Det er ikke irriterende for min del han er sterk nå. Han har vært sterk i sprint lenge, så det er ikke spesielt rart at han vinner, sier han.

Den svenske skilegenden Torgny Mogren sier at han forstår om Calle Halfvarsson synes det er tungt å mislykkes på hjemmebane.

- Det er klart det er tungt, han har jo hatt dette som et mål i hele år. Men han har hatt litt utur. Han brakk staven på duathlon og ble påkjørt på sprintstafetten. Det er sånne småting som ødelegger ting hele tida, og han har jo blitt rammet av det nesten hele sesongen.

- Han har blitt nummer fire ofte, og det er så lite som skal til før han tar det siste lille steget. Vi får se, løsner det og han står på pallen noen ganger med medaljer, så kanskje han blir uovervinnelig til slutt, sier Mogren.

• Guttas 15-kilometer i fristil med intervallstart går på onsdag klokka 13.30.

Hele Norges coronakart