MØTER NORGE: Mannen med ballen i hånda skal i kveld prøve å sende Norge ut av håndball-VM. Her er han i aksjon mot Tunisia. Foto: NTB Scanpix / Claus Fisker via REUTERS.
MØTER NORGE: Mannen med ballen i hånda skal i kveld prøve å sende Norge ut av håndball-VM. Her er han i aksjon mot Tunisia. Foto: NTB Scanpix / Claus Fisker via REUTERS.Vis mer

Kim Ekdahl du Rietz og Sverige møter Norge

Den svenske stjernas utrolige historie: - Får lyst til å gi ham en klem

Kim Ekdahl du Rietz (29) hadde egentlig lagt opp. Nå skal han slå ut Norge av håndball-VM.

I ettermiddag møtes Norge og Sverige i noe som kan bli en dramatisk kamp. Det er slik at Norge må vinne mot Sverige i kveld for å nå semifinale.

I Sverige sitt mannskap er det en mann som har en vanvittig historie som profesjonell håndballspiller. Kim Ekdahl du Rietz hadde egentlig lagt opp i 2017. Han fortalte den gang at han var lei av håndball, og at han heller ville holde på med andre ting.

– Jeg synes enkelt og greit at håndball ikke er noe gøy. Så enkelt er det, sa Ekdahl du Rietz til Aftonbladet i 2017.

Oppholdet utenfor håndballbanen skulle vare i rundt ett år, før han så returnerte til gamleklubben, Rhein-Neckar Löwen i Tyskland. Der møtte laget på skadeproblemer, og svensken måtte steppe inn.

Der gjorde han sakene sine såpass bra at han ble hentet av Paris Saint-Germain, som er klubben Sander Sagosen også spiller for i dag.

– Jeg er glad. Det er et nytt kapittel i min karriere som starter i en av de mest prestisjefylte klubbene i verden. Jeg kan ikke drømme om mer, sa han til PSGs hjemmeside den gangen.

- Håndball er OK

Men etter at han la opp i 2017 lå han på ingen måte på latsiden. I en reportasje på TV 2 forteller 29-åringen at han dro på «backpacking», som innebar å reise jorden rundt på 80 dager. I løpet av turen hadde han 33 stoppesteder. Dette var land som New Zealand og Liberia.

- Det var jævla «nice», sa Ekdahl du Rietz om reisen til TV 2.

– Jeg er glad jeg gjorde det. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg nok ikke vært her i dag, fortsatte han.

View this post on Instagram

#12: @arimintaa

A post shared by Kim Ekdahl Du Rietz (@duurietz) on

I idretten finner man flust av spillere som vi vinne - koste hva det koste vil. Men svensken er ikke en vanlig idrettsutøver. Han valgte for eksempel å donere bort lønna si da han hadde returnert til Löwen. Og han får ros av Bjarte Myrhol, som spilte sammen med svensken i Tyskland.

– Kim er et fantastisk menneske. Et sånt ordentlig godt som man har lyst til å gi en klem, sier Myrhol.

Og videre forteller Ekdahl du Rietz til TV 2 at det å vinne er ikke alt. Han synes nemlig at det å treffe gamle venner er noe av det morsomte med mesterskapene.

– Håndball er OK, men det sport handler om for meg er samhold og venner. Et sted der man kan gjøre ting sammen, og der man kan gjøre ting for andre som å dele trivelige øyeblikk, sier Ekdahl du Rietz.

Skjebnekamp

I kveld møter altså Norges håndballherrer «söta bror» i en kamp som er helt avgjørende for videre avansement for Norges del. Sverige tok full pott i gruppespillet, der det var forventet at svenskene skulle ta seg videre ganske enkelt.

Sander Sagosen vil dermed nok en gang møte en lagkamerat på motsatt banehalvdel i dette mesterskapet. Og Norges stjerne har fått skryt av Ekdahl du Rietz i forkant av mesterskapet.

- For meg er han verdens beste håndballspiller, punktum. Jeg hadde ikke sett så mye til ham tidligere, men nå har vi vært på samme lag i et halvt år. Han er ganske enkelt fryktelig god på absolutt alt, sa svensken om Sagosen til NTB.

Kampen mot Sverige har avkast klokken 18 i kveld.