BYTTET UT BARNA: Den svenske fotballklubben AIK har fått mye oppmerksomhet etter kampen mot Gefle IL. De eldste klubbmedlemmene fungerte nemlig som maskoter, og det til stor begeistring blant publikum. Video: C More / AP Vis mer

Den svenske toppklubben hedret «den glemte generasjonen» - får oppmerksomhet verden over

Rørende øyeblikk da spillere gikk arm i arm med pensjonister.  

(Dagbladet): Gjennomsnittsalderen var langt høyere enn normalt på gressmatta da spillerne fra AIK og Gefle tråkket inn på Friends Arena i Stockholm søndag.

Denne dagen var det nemlig AIKs eldste medlemmer - og ikke barn og unge - som hadde fått æren av å være klubbens maskoter.

«Den savnede generasjonen»

Med hatt på hodet og AIK-skjerf rundt halsen gikk de arm i arm med fotballspillerne ut til stående applaus fra publikum.

Klubben ønsket med dette initiativet å løfte frem «den glemte generasjonen» - altså klubbens eldste medlemmer.

MASKOTER: Eldre AIK-medlemmer ble hedret i forkant av søndagens kamp. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
MASKOTER: Eldre AIK-medlemmer ble hedret i forkant av søndagens kamp. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Familietribunen vår har lenge vært Sveriges største og er svært viktig for å invitere barn og unge til AIK, men vi må aldri glemme den generasjonen som har gjort oss til dem vi er i dag. Derfor føltes dette initiativet som en selvfølgelighet, sier AIK-direktør Mikael Ahlerup i en pressemelding, ifølge Expressen.

Får stor oppmerksomhet

Den spesielle innmarsjen har fått oppmerksomhet verden over - blant annet i medier fra New Zealand, Japan, Tsjekkia og Storbritannia. Daily Mirror og The Guardian er noen av de største avisene som har kastet seg over svenskenes stunt.

Først i innmarsjen kom AIKs ærespresident og tidligere UEFA-president, Lennart Johansson.

- Vi er mange som har levd med AIK hele livet vårt, men som av ulike grunner ikke kommer oss til stadion i dag. Det betyr ikke at vi bryr oss mindre om AIK nå enn tidligere - men at det kan ha blitt vanskeligere å bevege seg eller å reise, sier Johansson til klubbens nettside.

Ifølge Expressen hadde AIK i forkant av kampen hentet pensjonistene på flere av hovedstadens eldrehjem.

De ble fraktet til og fra stadion gratis, og fikk også billetter til nedsatt pris.

Pensjonistene fikk definitivt valuta for pengene de brukte. Hjemmelaget vant 1-0 etter scoring av Eero Markkanen. AIK ligger på tredjeplass på tabellen - sju poeng bak IFK Norrköping.