- Den tiden er definitivt over

Landslagstreneren tror ikke på en ny gullalder for fotballjentene.

INGEN NY GULLALDER: De norske fotballjentene eksploderte i jubelscener  da OL-gullet ble sikret etter 3-2 mot USA i 2000. Even Pellerud (innfelt) tror ikke på noen ny gullalder for fotballjentene. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
INGEN NY GULLALDER: De norske fotballjentene eksploderte i jubelscener da OL-gullet ble sikret etter 3-2 mot USA i 2000. Even Pellerud (innfelt) tror ikke på noen ny gullalder for fotballjentene. Foto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Datoen er 28. september 2000. Det er OL-finale mellom Norge og USA på Sydney Soccer Stadium i Australia. Etter 90 spilte minutter pluss tilleggstid står det 2-2 på måltavla. Ekstraomganger må til for å skille lagene, og første mål vinner. 12 minutter ut i første ekstraomgang sender innbytter Dagny Mellgren ballen i mål. Norges første OL-gull i fotball er et faktum.

Norges gullalder var på 90-tallet. Landslaget vant EM, VM (1995) og OL (2000). I tillegg tok laget VM-sølv (1991) og OL-bronse (1996).

- Den tiden er definitivt over. Der kommer vi ikke tilbake, sier landslagssjef Even Pellerud til Dagbladet.

POSITIVE TEGN: Djurgården-trener og tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo ser positivt på fremtiden til norsk kvinnefotball. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix
POSITIVE TEGN: Djurgården-trener og tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo ser positivt på fremtiden til norsk kvinnefotball. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har et klart mål om å bli topp fire igjen. Det må beinhard jobbing til. Jeg tror det er mulig å få til, men det er ikke noen selvfølge at vi klarer det, sier Pellerud.

Annet nivå 59-åringen ledet Norge i store deler av gullalderen på 90-tallet (1989-1996), og var blant annet med på å ta VM-gull i Sverige i 1995.

- Sammenliknet med da jeg trente jentene sist er det stor forskjell. Det laget jeg ledet på 90-tallet hadde mye vilje, tæl og lederskap. Det er mange flere spillere å velge mellom nå. I tillegg er det et helt annet internasjonalt trøkk og nivå. Det er store nasjoner som satser tungt, sier Pellerud til Dagbladet.

Norge har ikke vunnet noen mesterskap siden 2000. Landslagstreneren trekker først og fremst fram enkeltspilleren, som han mener har blitt mye bedre. Ballbehandling, touch, mottak og teknikk ligger på et helt annet nivå i dag.

STYRKE HJEMLIG SERIE: Tidligere landslagssjef Eli Landsem mener Toppserien må styrkes. Foto: Erlend Aas / Scanpix
STYRKE HJEMLIG SERIE: Tidligere landslagssjef Eli Landsem mener Toppserien må styrkes. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Norge hadde en veldig tøff generasjon som var forut for sin tid på 90-tallet. Det var en kjernegruppe med utrolig gode holdninger. Når du i dag ser Tyskland spille en treningskamp mot Japan foran 48 000 tilskuere, så skjønner du hvor utfordringene ligger, sier Pellerud.

Til sammenlikning var det 382 tilskuere som hadde funnet veien til Melløs stadion da Norge tapte generalprøven før EM mot Russland 5. juli.

Positive tegn Per-Mathias Høgmo ledet fotballjentene i perioden 1996-2000. Han tror også gullalderen er over for Norges del.

- Det er klart at konkurransen har blitt beinhard nå, men at Norge bør ta mål av seg å være topp seks i verden bør være mulig. Men den perioden med medalje i hvert mesterskap og ekstreme resultater, det blir vanskelig, sier Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

KOMMER IKKE TILBAKE:
Landslagsrener Even Pellerud mener den norske gullalderen definitivt er over.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
KOMMER IKKE TILBAKE: Landslagsrener Even Pellerud mener den norske gullalderen definitivt er over. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

Høgmo mener det er flere elementer som spiller inn, og at man må analysere hele spekteret i håp om å finne årsaken til at Norge ikke har klart å opprettholde de gode resultatene over tid.

- En av suksesskriteriene jeg vil trekke fram fra min tid som landslagssjef er at det var mange gode fotballspillere som hadde en ekstrem «drive» i fohold til treningskultur. I tillegg fikk laget god internasjonal matching. Jeg tror vi møtte USA seks ganger, Kina to ganger og Tyskland tre ganger før OL i 2000. Vi hadde 110 samlingsdøng i OL-sesongen, sier Høgmo.

Han ser likevel lyst på fremtiden til kvinnefotballen i Norge.

- Jeg tror vi ser mye positive tegn i tiden. Det jobbes stadig med spillerutvikling, og U19 leverer på et høyt nivå. Stikkordet for å bli bedre er en rå treningskultur på klubb og landslag. Det er hva det i bunnen handler om, sier Høgmo, som ikke tror folk i Norge har tatt inn over seg hvor stor kvinnefotball er i verden, og at nettopp det bør stimulere til økt satsing i fremtiden, sier Høgmo.

Heve nivået Eli Landsem var landslagssjef for fotballjentene fra 2009-2012. Hun peker på at det lille forspranget vi hadde i forhold til konkurrentene ikke gjelder lenger.

- I forrige OL måtte du være semifinalist i VM for å kvalifisere deg, det sier litt. Toppfotballen har utvilket seg enormt. Det er ikke gitt at et lite land som Norge skal være i toppen. Det har vært en rivende utvikling på kvinnesiden. Vi har ikke vært på et høyt nok nivå ofte nok inn mot mesterskap. Jeg tror ikke det er gitt at vi klarer å kvalifisere oss til mesterskap i fremtiden, sier Landsem til Dagbladet.

Hun mener først og fremst at nivået på hjemlig serie må heves.

- Toppserien var en gang en av Europas beste ligaer. Slik er det ikke lenger. Vi skulle hatt penger nok til at utenlandske spillere ville komme til Norge og gjøre Toppserien med attraktiv, sier Landsem.

Even Pellerud er enig i at det bør være primæroppgaven.

- Det ville vært bra å øke konkurransesituasjonen i Toppserien. Det vil ikke skade at utenlandske toppspillere kommer inn og hever nivået. Det vil øke nivået på hjemlige spillere, som igjen vil smitte over på landslaget, sier Pellerud.

Norges første EM-motstander er Island. Kampen spilles 11. juli.