KLARE FOR OL: Jamaicas toerbob-duo Winston Watts og Marvin Dixon er klare for OL. Da Jamaica kvalifiserte seg for mesterskapet i 1988 ble det seinere laget en humoristisk film løst basert på bragden (innfelt bilde). Foto: REUTERS/Dan Chung/NTB Scanpix
KLARE FOR OL: Jamaicas toerbob-duo Winston Watts og Marvin Dixon er klare for OL. Da Jamaica kvalifiserte seg for mesterskapet i 1988 ble det seinere laget en humoristisk film løst basert på bragden (innfelt bilde). Foto: REUTERS/Dan Chung/NTB ScanpixVis mer

«Den tredje generasjonen Kalde Rumper» klare for OL

Spørsmålet er om de kommer seg dit.

(Dagbladet): Jamaica kvalifiserte seg i kveld for OL i Sotsji i toerbob for menn. Utøverne heter Winston Watts og Marvin Dixon, og det var lett for duoen å kvalifisere seg til mesterskapet. Det eneste de trengte å gjøre i kveld var å unngå store uhell. Det vil by på mye større problemer å faktisk komme seg til Russland.

- Sannheten er at vi ikke vet på nåværende tidspunkt om vi har nok penger eller sponsorer til å fly til Sotsji for OL. Det kommer an på, Våre familier trenger å bli tatt vare på først. Hvis det ikke er noen sponsormidler, hvem vet? har Watts tidligere sagt til The Telegraph.

Komisk oversettelse Mange som er oppvokst på 80-tallet husker nok filmen Cool Runnings (med den treffende oversettelsen Kalde Rumper på norsk) som kom ut i 1993. Komedien er løst basert på den sanne historien om det jamaicanske bob-laget som overraskende kvalifiserte seg til OL i Calgary i 1988.

Journalisten benytter anledningen til å friske opp hukommelsen til noen av dere lesere med følgende sitat fra filmen:

«Sanka... you dead? Ya, mon».

The Telegraph-journalist har tidligere skrevet at Watts kalte seg selv for «Cool Runnings, den andre generasjonen» da han kjørte bob med Lascelles Brown under OL i 2002. Nå kan Watts og Dixon smykke seg med kallenavnet «Cool Runnings, den tredje generasjonen».

Laget i Calgary 1988 besto forøvrig av Devon Harris, Dudley Stokes, Michael White og Nelson Stoke i en firerbob.

Vært med i flere OL Siden den gang har jamaicanerne stilt med OL-lag i bob flere ganger. I 1992 (Albertville) gikk det heller dårlig, men på Lillehammer i 1994 ble det en imponerende 14. plass, foran blant annet USA, Russland og Frankrike.

Det er også øynasjonens beste plassering i et vinter-OL, selvom også 21. plassen til firerboben i Nagano i 1998 var ålreit nok. I Japan stilte landet også med en toerbob, som havnet på 29. plass.

Under OL i Vancouver for fire år siden var skicross-kjøreren Errol Kerr den eneste representanten fra Usain Bolts hjemland. Torino-lekene foregikk uten deltakelse fra rastafarianer-religionens opphavsøy, mens Lascelles Watt og Winston Watt tok plass nummer 28 i toerbob under lekene i Salt Lake City i 2002.
Kerr tok en niendeplass i konkurransen, en plassering som er den beste av en karibisk utøver i en vinterolympiade - noensinne.

Jamaica har tatt 67 medaljer i De olympiske leker, samtlige i den sommerlige versjonen. Av disse har 66 kommet på friidrettsbanen, mens den siste kom da David Weller tok bronse på herrenes en kilometer lange individuelle banesyklingritt i Moskva-OL i 1980.