Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Den tredje generasjonen Kalde Rumper» klare for OL

Spørsmålet er om de kommer seg dit.

KLARE FOR OL: Jamaicas toerbob-duo Winston Watts og Marvin Dixon er klare for OL. Da Jamaica kvalifiserte seg for mesterskapet i 1988 ble det seinere laget en humoristisk film løst basert på bragden (innfelt bilde). Foto: REUTERS/Dan Chung/NTB Scanpix
KLARE FOR OL: Jamaicas toerbob-duo Winston Watts og Marvin Dixon er klare for OL. Da Jamaica kvalifiserte seg for mesterskapet i 1988 ble det seinere laget en humoristisk film løst basert på bragden (innfelt bilde). Foto: REUTERS/Dan Chung/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jamaica kvalifiserte seg i kveld for OL i Sotsji i toerbob for menn. Utøverne heter Winston Watts og Marvin Dixon, og det var lett for duoen å kvalifisere seg til mesterskapet. Det eneste de trengte å gjøre i kveld var å unngå store uhell. Det vil by på mye større problemer å faktisk komme seg til Russland.

- Sannheten er at vi ikke vet på nåværende tidspunkt om vi har nok penger eller sponsorer til å fly til Sotsji for OL. Det kommer an på, Våre familier trenger å bli tatt vare på først. Hvis det ikke er noen sponsormidler, hvem vet? har Watts tidligere sagt til The Telegraph.

Komisk oversettelse Mange som er oppvokst på 80-tallet husker nok filmen Cool Runnings (med den treffende oversettelsen Kalde Rumper på norsk) som kom ut i 1993. Komedien er løst basert på den sanne historien om det jamaicanske bob-laget som overraskende kvalifiserte seg til OL i Calgary i 1988.

Journalisten benytter anledningen til å friske opp hukommelsen til noen av dere lesere med følgende sitat fra filmen:

«Sanka... you dead? Ya, mon».

The Telegraph-journalist har tidligere skrevet at Watts kalte seg selv for «Cool Runnings, den andre generasjonen» da han kjørte bob med Lascelles Brown under OL i 2002. Nå kan Watts og Dixon smykke seg med kallenavnet «Cool Runnings, den tredje generasjonen».

Laget i Calgary 1988 besto forøvrig av Devon Harris, Dudley Stokes, Michael White og Nelson Stoke i en firerbob.

Vært med i flere OL Siden den gang har jamaicanerne stilt med OL-lag i bob flere ganger. I 1992 (Albertville) gikk det heller dårlig, men på Lillehammer i 1994 ble det en imponerende 14. plass, foran blant annet USA, Russland og Frankrike.

Det er også øynasjonens beste plassering i et vinter-OL, selvom også 21. plassen til firerboben i Nagano i 1998 var ålreit nok. I Japan stilte landet også med en toerbob, som havnet på 29. plass.

Under OL i Vancouver for fire år siden var skicross-kjøreren Errol Kerr den eneste representanten fra Usain Bolts hjemland. Torino-lekene foregikk uten deltakelse fra rastafarianer-religionens opphavsøy, mens Lascelles Watt og Winston Watt tok plass nummer 28 i toerbob under lekene i Salt Lake City i 2002.
Kerr tok en niendeplass i konkurransen, en plassering som er den beste av en karibisk utøver i en vinterolympiade - noensinne.

Jamaica har tatt 67 medaljer i De olympiske leker, samtlige i den sommerlige versjonen. Av disse har 66 kommet på friidrettsbanen, mens den siste kom da David Weller tok bronse på herrenes en kilometer lange individuelle banesyklingritt i Moskva-OL i 1980.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!