<strong>OVERLEGEN:</strong> Toni Kroos viste hvorfor han blir regnet som en av verdens beste midtbanespillere mot Håvard Nordtveit og Norge. Foto: Revierfoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
OVERLEGEN: Toni Kroos viste hvorfor han blir regnet som en av verdens beste midtbanespillere mot Håvard Nordtveit og Norge. Foto: Revierfoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Tallene bak stortapet i Stuttgart

Den tyske stjerna traff på flere pasninger enn den norske midtbanen og angrepet til sammen

Tysk pasningsshow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var ikke bare sluttresultatet som var deprimerende lesing for nordmenn etter kampen i Stuttgart i går. Tyskerne dominerte fullstendig fra start til slutt, og kunne fort vunnet med enda større margin.

Særlig i starten av kampen var det tyske mannskapet på et annet nivå. Tyskerne ledet 3-0 etter 21 minutter, noe de ikke har gjort siden de ledet 3-0 mot Ecuador etter 17 minutter i 2013. Etter første omgang hadde de scoret ett til og, ifølge Opta hadde tyskerne nesten 76 prosent av ballinnehavet i omgangen.

Det er likevel ikke de voldsomme tallene Tom Nordlie lar seg imponere av.

- Det er forskjell på ballbesittelse og ballbesittelse. I fjor vant jeg kamper med Skeid med like lite ballinnehav.

Det Nordlie blir imponert over er hvor bevisste tyskerne er på samhandlingen i sitt offensive spill.

- Tyskland er utrolig flinke til å skape rom. De angriper mellomrommet med Özil, siderommet med backene og bakrommet med Werner samtidig og på den måten skaper de overtall. Da må man være tette, kompakte og veldig aggressiv om man skal klare å stå i mot.

Pasningsmester

En som tok seg full nytte av alt rommet Tyskland skapte og Norge ga fra seg i går var Toni Kroos. Real Madrid-stjernen hadde alene 133 pasningsforsøk og traff på 129.

Kroos traff på 97 prosent av pasningene sine og hadde flere vellykkede pasninger enn den norske midtbanen og angrepet forsøkte. King, Berget, Dæhli, Elyounoussi, Berge og Selnæs endte kampen med totalt 110 pasningsforsøk, ifølge Soccerway.

- Tyskland er først og fremst et kollektiv, men Toni Kroos er dirigenten som styrer det hele, sier Tom Nordlie som analyserte kampen for NRK.

For Norge var det Rune Jarstein som forsøkte flest pasninger med 38. Norge traff totalt på 216 pasninger, det vil si at Norge bare hadde 2,4 vellykkede pasninger per minutt i kampen. Totalt forsøkte landslaget 282 pasninger, men nesten hver fjerde pasning traff ikke en norsk medspiller. Til sammenligning hadde tyskerne 819 pasninger og traff på 763, en treffprosent på 93, viser tall fra UEFA. Totalt endte Tyskland med 68 prosent ballinnehav.

<strong>DOMINANS:</strong> Alle Tysklands 819 pasninger (t.v.), sammenlignet med Norges 282 pasninger. Grafikk brukt med tillatelse fra Opta.
DOMINANS: Alle Tysklands 819 pasninger (t.v.), sammenlignet med Norges 282 pasninger. Grafikk brukt med tillatelse fra Opta. Vis mer

- De har et pasningsspill jeg blir fascinert av, sier Petter Myhre. Der lag som Brasil og Spania har ekstremt gode individualister som kan bryte ned motstandere på egenhånd har tyskerne et pasningspill som gjør samme funksjon.

Særlig på den siste tredjedelen er forskjellen mellom Norge og Tyskland stor. Norge traff bare på rett over halvparten av pasningene sine på siste tredjedel - 39 av 70 pasninger - mens tyskerne forsøkte 307 og traff på hele 85 prosent av dem. Det vil si at 40 prosent av tyskernes pasninger kom fra 30 meter fra det norske målet og nærmere, et unormalt høyt antall.

<strong>SISTE TREDJEDEL:</strong> Tysklands vellykkede pasninger på siste tredjel (t.v.) mot Norges vellykkede. Grafikk brukt med tillatelse fra Opta.
SISTE TREDJEDEL: Tysklands vellykkede pasninger på siste tredjel (t.v.) mot Norges vellykkede. Grafikk brukt med tillatelse fra Opta. Vis mer

- De kan bryte ned en motstander uansett hvor dypt og kompakt de legger seg. Dette mener jeg de er flinkest på i verden, utdyper Myhre.

TV 2s fotballekspert mener pasningsspillet gjør at det sjelden er en enkeltspiller som skiller seg ut hos "Die Mannschaft".

- På grunn av alle pasningene er det vanskelig å plukke ut hvem var gode mot hvem som var outstanding. Dette var en lagprestasjon, som det oftest er når Tyskland vinner. Hos andre lag tenker vi ofte på typer som Messi eller Neymar og husker deres prestasjoner. Når Tyskland vinner er det alltid 11 veldig gode spillere.

Gode posisjoner

En av de 11 veldig gode spillerne i går var Timo Werner. 21-åringen har fått en strålende start på landslagskarrieren. Etter de to målene mot Norge har han nå seks mål på åtte landskamper.

Og det kunne vært mer. Mot Norge kom han til sju avslutninger. I tillegg skapte han to sjanser. RB Leipzig-spissen var involvert i et skudd på mål vært sjuende minutt han var på banen.

Faktisk kom tyskerne til så mange avslutninger at UEFA og Opta er uenige i totalen. UEFA har talt 26 avslutninger, mens Opta har kommet til 28. Norge hadde sju, hvorav kun en var på mål.

<strong>SENTRERT:</strong> Tysklands 28 avslutninger ifølge Optas tall. Majoriteten kom sentralt foran Norges mål. Grafikk brukt med tillatelse fra Opta.
SENTRERT: Tysklands 28 avslutninger ifølge Optas tall. Majoriteten kom sentralt foran Norges mål. Grafikk brukt med tillatelse fra Opta. Vis mer

Det mest interessante med hvor tyskernes avslutninger er hvor de kom fra. Over 20 skudd kom inne i den norske sekstenmeteren, og annet enn Özils 1-0-scoring kom alle fra den farligste sektoren foran mål, forklarer Grant Andersen, som er ansvarlig for Opta i Norge.

Kan være nyttig

Gårsdagens kamp var ikke morsom med norske øyne. Ekspertene har kalt kampen flau og urovekkende. Det er Tom Nordlie enig i. Han ser likevel en mulighet for at kampen ikke trenger å være en krise for det norske landslaget.

- Det trenger ikke ha så mye konsekvens for det som skjer fremover. Jeg synes foreksempel vi spilte godt mot Aserbajdsjan.

- Om Lars Lagerbäck etter disse landskampene kan vite hvorfor vi var gode mot Aserbajdsjan og hvorfor vi var dårlige i går kan det ha vært en nyttig opplevelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer