STORFAVORITT: Tysklands Eric Frenzel (26) har vært utilnærmelig så langt denne sesongen, og er favoritt i begge de individuelle kombinertøvelsene i Falun. Han har imidlertid hatt en litt annen vei til toppen enn de fleste andre. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON / NTB Scanpix
STORFAVORITT: Tysklands Eric Frenzel (26) har vært utilnærmelig så langt denne sesongen, og er favoritt i begge de individuelle kombinertøvelsene i Falun. Han har imidlertid hatt en litt annen vei til toppen enn de fleste andre. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON / NTB ScanpixVis mer

Den tyske stjernas kjæreste var 15 år da de ble foreldre. Nå er han verdens beste

Storfavoritt i VM.

FALUN (Dagbladet): Magnus Moan (31) varslet at han er i kanonform i langrennssporet før VM-starten da Dagbladet møtte kombinertgutta i Falun onsdag formiddag.

Men selv om Norge har flere medaljekandidater i blant andre Moan, Jørgen Graabak og Jan Schmid, dreier det aller meste seg om én utøver før kombinertgjengen VM-åpner:

Tyske Eric Frenzel.

26-åringen har allerede vunnet sju verdenscupseirer (!) denne sesongen, og jakter sitt tredje strake individuelle mesterskapsgull etter suksess både under OL i Sotsji i fjor og VM i Val di Fiemme for to år siden.

Ble pappa tidlig Det de fleste ikke vet om den tyske stjernen er at han ble pappa allerede som 18-åring i januar 2007. Da var kjæresten, som han møtte på et tysk skigymnas, Laura Schwanitz - problematisk nok - bare 15 år.

De to tenåringene kom seg imidlertid gjennom den utfordrende perioden etter at lille Philipp ble født, og siden har de holdt sammen.

Samtidig har Frenzel både rukket å bli verdens beste kombinertutøver, starte ingeniørstudier hjemme i Tyskland og gjøre seg til en populær fyr blant de andre kombinertutøverne.

- Jeg prater en del med ham. Han er jordnær og har null nykker, og er jo som meg familiefar. Eric er en verdig vinner og en likandes kar, sier Magnus Moan til Dagbladet.

Heute erste gemeinsame Familien-Skilanglaufeinheit in der neuen Saison gehabt! #Family #Snow #Silberhütte

Et bilde publisert av Eric Frenzel (@ericfrenzel)


- Jeg fikk forresten låne bilen hans, en Audi RS6, under verdenscupen i Seefeld, så det var en «dream come true» for min del, legger trønderen til.

- Familien gjør meg sterk Frenzel selv forsto tidlig at det å stifte familie tidlig ikke nødvendigvis var noe negativt.

- Min lille familie gjør meg sterk. Jeg bruker mange lykkelige timer med familien, og er så tett på dem som mulig, sa Frenzel til Stuttgarter Nachrichten i fjor.

Det er eller ikke mye som tyder på at Frenzel er i ferd med å ta av, selv om han er en stor stjerne hjemme i Tyskland, der kombinert er en langt mer populær idrett enn langrenn.

Slagordet hans er at hvis du tror du er noe, så er det akkurat det du ikke er.

Litt jantelov der, altså.

- Setter ting i perspektiv Og mens Eric Frenzel fortsetter å vinne kombinertrenn, er Philipp, som nå er blitt åtte år, hans største fan. Guttungen har stilt med et skilt med «Papa Nr. 1» på når faren har konkurrert.

Magnus Moan, som selv er familiefar, sier at det å ha viktigere ting i livet enn kombinert, er særdeles viktig.

- For min del føler jeg at jeg er blitt bedre etter at jeg fikk ungene mine. Man setter ting i perspektiv og husker at det bare er et skirenn. Det står ikke om liv og død. Å tenke på de man har hjemme når man er litt stressa hjelper meg veldig, sier 31-åringen til Dagbladet.

PAPPA: Magnus Moan, her med samboer Irene Vollan under OL i Torino, vet godt hvordan det er å kombinere toppidrettssatsing med familieliv. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
PAPPA: Magnus Moan, her med samboer Irene Vollan under OL i Torino, vet godt hvordan det er å kombinere toppidrettssatsing med familieliv. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

Jørgen Graabak, som slo for alvor igjennom under OL i fjor, er inne på det samme.

- Det er uten tvil viktig å ha noe annet enn idrett i livene våre. Det er viktig å trives og ha andre ting å bruke hodet sitt på innimellom. Uansett om det er familie, studier, eller andre ting, så er det positivt, sier trønderen til Dagbladet.

- Frenzel er en fin fyr, en rolig og sindig kar. Jeg har ikke noe vondt å si om ham, legger Graabak til.

- Han er best Norge kommer til å stille med hele fire medaljekandidater i fredagens konkurranse, men Moan er ikke i tvil om at Frenzel er mannen å slå.

- Han er den beste. Noen må være det også, sier han.

- Hva gjør Frenzel så god?

- Han hopper bra og har et godt «setup» på hoppdress, hoppski og undertøy som gir ham en god trygghet i bakken. I tillegg går han lett og fort på ski. Han har det med å imponere på områder der man ikke tror han skal være best, sier Moan.

- Flink til å konkurrere Graabak er enig, men tror han har overtaket på Frenzel hvis det blir en mann-mann-duell i fredagens langrenn:

- Han er den store favoritten, men hvis jeg kommer inn på sisterunden sammen med ham, så er det ingen tvil om hvem som vinner, sier Graabak.

I FORM: Magnus Moan varsler at han er i glimrende langrennsform før VM-starten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
I FORM: Magnus Moan varsler at han er i glimrende langrennsform før VM-starten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Langrennsfantomet Mikko Kokslien trekker fram Frenzels evne til å prestere når det gjelder da Dagbladet spør om tyskeren.

- Han virker som han har et ess i ermet når det gjelder konkurranser. Han tar nesten alltid ut makshopp i renn. På trening er han ofte under K-punkt, men han er ekstremt flink til å konkurrere, sier Kokslien.

• Hopprennet i normalbakken for kombinertgutta starter klokka 10 på fredag, mens langrennet går klokka 16.