«Den ultimate livsnyter, sprudlende, tok alltid vare på andre»

Venner og kolleger holdt minnestund for Dale Oen i ettermiddag.

SOGNSVANN (Dagbladet): Alexander Dale Oen døde i dag. Han ble bare 26 år gammel.

I firetiden møtte opptil 30 personer fra svømmemiljøet i Oslo opp på Olympiatoppen for å være sammen, og hedre sin venn og kollega. Sammen la de fra seg blomster ved minneprotokollen svømmeforbundet har lagt i resepsjonen på Olympiatoppen.

- Tøft. Spesielt det å se bildet av ham var tøft. Det var hans sanne selv, det bildet, sier tidligere kortbanesvømmer Karl Otto Bratt til Dagbladet etter minnestunden.

Svømmetrener Ronny Skaalien var også på Olympiatoppen i dag, og som resten av Norge hadde han vanskeligheter med å ta nyheten inn over seg.

MINNEBORD: I respesjonen på Olympiatoppen sto det et bord med et bilde av Alexander Dale Oen, et lys og en blomst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MINNEBORD: I respesjonen på Olympiatoppen sto det et bord med et bilde av Alexander Dale Oen, et lys og en blomst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det var veldig tungt (å få beskjeden), uvirkelig. Det har vært vanskelig å ta det inn over seg, veldig vanskelig.

Ultimate livsnyter - Hvordan vil dere huske Alexander?

- Han var den ultimate livsnyter, sier Bratt.

- Sprudlende, sier Stine Vindenes.

- Han tok alltid vare på alle, sier Skaalien.

Tok vare på alle Stine Vindenes svømte med Dale Oen som sitt store forbilde i Vestkantsvømmerne, og har siden byttet klubb til Bærumssvømmerne, samme klubb Dale Oen har representert siden 2011.

HALV STANG: Venner og kolleger møttes på Olympiatoppen i dag for å minnes Dale Oen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HALV STANG: Venner og kolleger møttes på Olympiatoppen i dag for å minnes Dale Oen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Helt siden vi var små var han med på treningene med de som var yngre og ikke svømte like fort. Han ga motviasjon, inspirasjon og var med på leirer og underholdningene der, sier hun og legger til:

- Han tok vare på alle, uansett alder, og sprutet opp miljøet.

Så på alle som likeverdige Svømmepresident Per Rune Eknes var også sterkt preget over Dale Oens bortgang. Han var på hytta da han fikk beskjeden.

- Jeg hadde mobilen min på lydløs, og til slutt ble kona ringt opp. Da fikk jeg vite det. Jeg gråt, det var vondt, forferdelig. Det var det siste jeg hadde trodd. Det var bare grusomt, sier Eknes til Dagbladet.

Han husker Dale Oen som en genuint flott fyr.

GENUINT FLOTT FYR: Svømmepresident Per Rune Eknes husker Dale Oen som en engasjert og genuint flott fyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GENUINT FLOTT FYR: Svømmepresident Per Rune Eknes husker Dale Oen som en engasjert og genuint flott fyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han var en raus fyr, og behandlet alle som likeverdige uansett om det var Jens Stoltenberg eller Jørgen Hattemaker. Alexander pratet til alle på samme måte, hvem de var spilte ingen rolle. Han så på alle som likeverdige. Han var en genuint, sier Eknes til Dagbladet.

I tillegg til å huske Dale Oen som en flott person, vil han også huske ham som en flott ambassadør for svømmesporten.

- Han fikk frem svømmingen i et positivt lys fordi han fokuserte på svømmelæringen, tomme svømmebasseng. Han var så dedikert til dette, det var fantastisk. Han var en veldig god inspirasjonskilde og motivator for oss alle. Når han viste at han kunne bli verdensmester prøvde vi å gjøre oss like gode på våre områder i dag.